Zowel bij handmatig als met een stainer gekleurde coupes is kennis van de achtergronden van de kleuringen essentieel bij de kwaliteitscontrole. Tijdens deze cursus leer je de kwaliteit van kleuringen te beoordelen en problemen met kleuringen op te lossen.

Voor wie

De cursus is bedoeld voor MLO- en HLO-analisten werkzaam in de diagnostiek en research met kennis van de histologie op het niveau van onze cursus Histologie. Tijdens de cursus Kleurtheorie voor de dagelijkse praktijk komen de principes en kritische stappen van veelgebruikte kleuringen en de invloed van weefselbewerking op de kleuringen aan bod. Verder gaat de cursus in op waarom en wanneer de speciale kleuringen worden aangevraagd

Je leert

* wat het doel van de kleuringen is en voor welke diagnostische vragen de kleuringen worden toegepast; * wat de principes en kritische stappen van de veelgebruikte kleuringen zijn: o.a. HE, Alcian Blue, PAS, Congo Rood, elastine kleuring, zilverkleuringen, ijzer kleuring, Ziehl Nielsen, Gram, Giemsa; * het effect van weefselbewerking (fixatie, ontkalking) op de kleurbaarheid van weefsel te beschrijven; * gekleurde coupes te beoordelen op kwaliteit en verbetervoorstellen te doen bij onvoldoende kwaliteit.

Meer informatie