Drogestofbepaling krijgt boost door samenwerking lab en industrie

icon.highlightedarticle.dark Klimaatkasten
Laatste wijziging: 14 maart 2024
Arno Wouters (L), Henk Verschoor (R)
Arno Wouters (L), Henk Verschoor (R) | Foto: Marco Vellinga

Een efficiëntere droogoven voor drogestofbepaling levert een betere kwaliteit, meer data en een hoop tijdwinst. De nieuwe, geautomatiseerde droogstoof is pure innovatie vanuit een samenwerking tussen twee bedrijven die de precisie van de labwereld en de robuustheid van de industrie combineren.

In de natuur is er sprake van symbiose (mutualisme) als twee organismen gebruik maken van elkaars eigenschappen en hier beiden een voordeel uit halen. In de ‘echte wereld’ kan dit ook ontstaan als twee bedrijven elkaar op het juiste moment treffen. En met dezelfde visie.

Alleen noemen we het dan innovatie. Een sterk staaltje hiervan zien we bij de ontwikkeling van een nieuwe, geautomatiseerde droogoven door Bronson Incubator Services uit Zaltbommel en Barth Industrial Solutions uit ‘s Gravendeel.

Lab meets industrie

Bronson Incubator Services is een bekende partij binnen de laboratoriumsector. Zij houden zich al 15 jaar bezig met het ontwikkelen, verbeteren en produceren van alles wat met het klimaat (lucht, licht, water en temperatuur) te maken heeft.

Hierin gaan ze graag verder dan de standaard, zo blijkt uit een van hun hoogstandjes: de nagebootste Death Valley klimaatkast. Arno Wouters – commercieel directeur Bronson – zegt: “Wij leven juist op als een klant een schijnbaar onmogelijke vraag heeft en gaan graag verder waar anderen stoppen.”

“Deze samenvoeging van droogstoof apparatuur met labautomation levert tot wel 65% tijdswinst op”

Met zo’n zelfde innovatiedrift zit Henk Verschoor – Managing Director van Barth Industrial Solutions – dagelijks met zijn klanten aan tafel. Zij zijn een gevestigde naam binnen de automatisering van industriële processen.

Verschoor: “Onze kracht zit hem in de mogelijkheid om de expertise van verschillende bedrijven te combineren, waardoor we multidisciplinaire projecten vanuit één organisatie kunnen realiseren.”

Voor Barth Industrial Solutions is de stap naar de laboratoriumwereld niet nieuw, maar de ontwikkeling van intelligente ovens wel. “Ik zie hier veel kansen voor ons”, aldus Verschoor.

Samenwerking

Ondanks dat innovatie verre van nieuw is voor beide bedrijven, is hun samenwerking dat wel. “Wij zijn eigenlijk bij toeval bij elkaar gekomen”, vertelt Wouters. “Ik hoorde een collega aan de telefoon over iets praten en dacht, dat heb ik ook nodig!” Van het een kwam het ander en nu zijn Barth en Bronson inmiddels in de afrondende fase van hun nieuwe product.

“Ik zie heel veel mogelijkheden voor deze toepassing en onze labautomatisering in het algemeen”

“Het mooie is”, zegt Verschoor, “dat innovatieve, andersdenkende bedrijven andere innovatieve denkers aantrekken. Daardoor hadden we al vanaf het eerste begin een goede klik.”

Wouters is het hiermee eens en vult aan: “Wij willen beide het droombeeld dat een klant heeft van een product, ook echt realiseren. Daarbij moet je weleens buiten de gebaande paden durven denken.”

Efficiëntere drogestofbepaling

En dat deden ze. Een bepaling van het drogestofgehalte (ds gehalte) is een arbeidsintensief proces dat tijd, geduld en fte’s kost. De nieuwe, geautomatiseerde droogoven die de bedrijven samen hebben ontwikkeld, geeft dit proces een enorme boost.

Wouters: “We hebben het proces van de bepaling van het drogestofgehalte hetzelfde gelaten, maar nu wel volledig geautomatiseerd.” Hiervoor ontwikkelde Bronson een speciale droogstoof en Barth Industrial Solutions de ‘intelligente’ ovenwand.

Geautomatiseerde droogstoof

Op deze manier wordt de laboratoriumkennis en precisie van Bronson gecombineerd met de kennis en robuustheid van Barth Industrial Solutions. Deze samenvoeging van droogstoof apparatuur met labautomation is veelbelovend, want het nieuwe product is efficiënter dan de huidige bepaling en levert daardoor een enorme tijdwinst op (tot wel 65%).

Het zal fte’s uitsparen voor andere analyses. Daarnaast werkt het systeem monster voor monster en levert daardoor – naast tijdwinst – een betere kwaliteit, meer data en een zelflerend vermogen op.

“We hebben het proces van de bepaling van het drogestofgehalte hetzelfde gelaten, maar nu wel volledig geautomatiseerd”

De verbeterde accuraatheid is pure winst. Precisie bij drogestofberekening is essentieel, want dit vormt de basis voor andere specificaties, waarderingen en kengetallen. Onder andere landbouwgewassen, voedingsmiddelen en biobrandstoffen worden aan de hand van deze cijfers beoordeeld.

Intelligente oven voor labs

Barth Industrial Solutions en Bronson zijn er klaar voor. Ze bespeuren veel interesse voor hun intelligente droogoven in de laboratoriumwereld. “Nu onze oven beschikbaar is, hebben verschillende enthousiaste klanten zich al gemeld”, zegt Verschoor.

In de toekomst is Barth Industrial Solutions niet meer weg te denken uit de labsector: “Ik zie heel veel mogelijkheden voor deze toepassing en onze labautomatisering in het algemeen.” Wouters is het hiermee eens: “Onze samenwerking is nog lang niet afgelopen, dit is nog maar het begin.”

Article image of: Drogestofbepaling krijgt boost door samenwerking lab en industrie
Arno Wouters, commercieel directeur Bronson
Arno Wouters, commercieel directeur Bronson | foto:Marco Vellinga

Bronson Incubator Services

 • Bronson Incubator Services houden zich bezig met het ontwikkelen, verbeteren en produceren van alles wat met het klimaat te maken heeft. De drie compagnons – Arno, Gerard en Rob – zijn tegen ieders advies in, in de crisistijd gestart. Ze groeiden in de afgelopen 15 jaar uit tot een waardevolle speler in de laboratoriumwereld en zijn hier niet meer weg te denken. Ze hebben inmiddels 15 werknemers en voldoende flexpersoneel in dienst.
 • De groei en innovatie van Bronson hangt aan elkaar van innovatie, aanpassen en risico’s nemen. Altijd weloverwogen, dat wel. En ze komen er ver mee. Eén van hun hoogstandjes is de nagebootste Death Valley klimaatkast. En de Drosophila kweekkast op maat. Stuk voor stuk temperatuurtechnische hoogstandjes.

Article image of: Drogestofbepaling krijgt boost door samenwerking lab en industrie
Henk Verschoor, managing director Barth Industrial Solutions
Henk Verschoor, managing director Barth Industrial Solutions | foto:Marco Vellinga

Barth Industrial

 • Bij de Barth Groep zijn zo’n 400 vakmensen werkzaam. Het bedrijf is gestart in 1931. Inmiddels staat de derde generatie van de familie Barth aan het roer.
 • De kracht van de divisie Barth Industrial ligt in het combineren van de expertise van verschillende bedrijven, waardoor ze multidisciplinair kunnen werken. De onderneming realiseert en onderhoudt maatwerkoplossingen in diverse sectoren, met ontwerp, productie, automatisering, inbedrijfstelling en (veiligheids)keuringen onder één dak. Dit gebeurt binnen een platte organisatiestructuur die zich kenmerkt door innovatiedrift en klantgerichtheid.

De onderdelen binnen Barth Industrial zijn:

 • Industrial Solutions: industrial en lab automation
 • Bolhuis Automatisering: besturingstechnologie
 • Aldonk: speciaal plaatwerk en machinebouw

tk1

Dit zijn de voordelen van de nieuwe droogoven:

 • Tijdwinst
 • Besparing van fte’s
 • Meer data beschikbaar
 • Betere kwaliteit
 • Verbeterde accuraatheid
 • Zelflerend vermogen

tk2

Hoe doe je een drogestofbepaling?

Een droge stof gehalte (ds gehalte) bepaling is een arbeidsintensief proces:

 1. Neem een monster van de vloeistof waarvan je het drogestofgehalte wil weten.
 2. Het monster wordt gewogen, gedroogd en opnieuw gewogen.
 3. Gebruik hiervoor een droogstoof, incubator en/of drogestofmeter op 105 ºC. Eventueel mag 75 ºC of 40 ºC ook, maar dan duurt het proces veel langer.
 4. Het vocht, maar ook alle vluchtige (organische) verbindingen, verdampen en de onopgeloste en opgeloste vaste stof blijft over.
 5. Herhaal dit weeg- en droogproces meerdere keren, tot de droogmassa constant is.

tk3

Hoe bereken je het drogestofgehalte?

Het ds gehalte wordt vaak uitgedrukt in massaprocenten, ook wel de massa aan droge stof gedeeld door de totale massa van de stof.
In een formule is dat:

Mges = mw + Mt

Mges is de totale hoeveelheid materiaal

mw is de hoeveelheid water

mt is de hoeveelheid droge stof

Wil je nog meer weten over temperatuurtechniek?

Kweekcondities van fruitvliegjes beheersen in gecontroleerde omgeving

Death Valley-klimaat in een plantengroeikast

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark