Domein Applied Science houdt jaarlijkse conferentie

icon.highlightedarticle.dark Opleidingen
9 april 2024
Prijswinnaars van de DAS conferentie op 21 maart in Utrecht met in het midden Zico Verhoeff die de eerste prijs in ontvangst nam
Prijswinnaars van de DAS conferentie op 21 maart in Utrecht met in het midden Zico Verhoeff die de eerste prijs in ontvangst nam | Foto: DAS 2024

Domein Applied Science, het samenwerkingsverband van hbo-opleidingen in de toegepaste natuurwetenschappen, hield op 21 maart zijn jaarlijkse conferentie. Ook de laboratoriumopleidingen en bijbehorende lectoren waren weer goed vertegenwoordigd in Utrecht. Met veel aandacht voor jong talent.

Op 21 maart kwamen onderzoekers, docenten en studenten bij elkaar in Utrecht om de laatste ontwikkelingen op het gebied van opleiding en toegepast onderzoek te horen.

Laboratoriummedewerkers, lectoren en opleiders zijn hierbij altijd ruim vertegenwoordigd. Zij zijn werkzaam bij biologie-, bioinformatica- en chemielectoraten en hun bijbehorende opleidingen.

3D printers en artificial intelligence

De eerste keynote presentatie werd verzorgd door Rudy van Belkom, directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Hij ging in op technoparanoia en ontwikkelingen die gaande zijn in de techniekwereld – denk aan 3D-printers en artificial intelligence ontwikkelingen.

Als afsluiting ging Martin Bennink, voorzitter Lectorenplatform Applied Science, in op de veranderende rol van hogescholen met meer focus op onderzoek en integratie daarvan met onderwijs.

De prijswinnaars van de DAS conferentie
De prijswinnaars van de DAS conferentie | foto: DAS 2024

Workshops met mini-labs

Een groot aantal workshops werd gegeven op laboratoriumgebied. Met name aansluiting opleiding/onderzoek waren topics. Er werd onder andere een minilab ingericht door lector Arjen Speksnijder (LCAB, Leiden).

Hij bracht in een koffer de apparatuur van Oxford Nanopore Technologies mee en alle benodigdheden om DNA te sequencen. Andere items waren bijvoorbeeld beroepsethiek voor het laboratoriumonderwijs door Paula van Schie van hogeschool Inholland, en een verkenning van motiverende practica door sprekers Linda van Genne van NHL Stenden en Tineke Bijl van het bedrijf LabBuddy.

Winnaar Applied Science Pitch Competition

Een hoogtepunt vormde het onderdeel ‘pitching’. Zes geselecteerde studenten streden mee om de prijzen.

De eerste prijs, overhandigd door Leen van den Oever (NIBI) ging naar Zico Verhoeff, student bij Inholland, die bij Wageningen University onderzoek heeft gedaan naar chloroplasten en communicatie met de plant onder veranderde omstandigheden.

Denk bijvoorbeeld aan vertical farming en klimaatverandering. “Nu kunstmatige belichting van onze gewassen steeds belangrijker wordt, moeten we beter gaan onderzoeken hoe de chloroplast met de rest van de cel communiceert.”

“Nu kunstmatige belichting van onze gewassen steeds belangrijker wordt, moeten we beter gaan onderzoeken hoe de chloroplast met de rest van de cel communiceert”
Zico Verhoeff, student bij Inholland

Tweede prijs voor ‘CRISPR Cas’

De tweede prijs ging naar Marjam Saleh, studente bij Inholland die zich verdiept had in het resistent maken van tomatenplanten tegen een schimmel met behulp van CRISPR Cas technologie.

De derde prijs was voor Amélie Willemse (LCAB) en de publieksprijs ging naar Mette van den Ouweland (Avans). “Het voorspellen van resistentiegenen in tomaten via schimmel effectoren kan cruciaal zijn voor oogstbescherming en voedselzekerheid. Ik geloof sterk in de impact van deze bevindingen en ben dankbaar en blij met de erkenning die dit onderzoek heeft gekregen met de ontvangen prijs”, aldus Marjam Saleh.

Nieuw talent

Na de uitreiking was er nog volop gelegenheid elkaar te ontmoeten, bij te praten of nieuwe samenwerkingen op te zetten. Een succesvolle dag dus, waarbij nieuw talent de kans kreeg zich te presenteren aan lectoren en opleiders in toegepast onderzoek. DAS 2025: van harte aanbevolen.

Bekijk de video van Zico Verhoeff, student bij Inholland hieronder. ‘Hoe een simpel plantje grote inzichten kan verschaffen: het mos Physcomitrium patens als model om de chloroplast-cel communicatie en ontwikkeling te bestuderen.’

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark