Kadans Science Partner opent Plus Ultra Amsterdam

icon.highlightedarticle.dark Labinrichting en labbouw
Laatste wijziging: 19 maart 2024
Plus Ultra Amsterdam
Plus Ultra Amsterdam | Foto: Kadans Science Partner

Splinternieuw en hypermodern: Plus Ultra Amsterdam, een modern multi-tenant gebouw gericht op innovatie in de Life Sciences & Health. De BREEAM Oustanding score maakt dit pand superduurzaam. Flexibel is het ook, gebruikers kunnen zelf de verhouding laboratoria/kantoorruimte bepalen.

Op 13 februari opende Kadans Science Partner op feestelijke wijze deze nieuwe locatie aan de zuidkant van Amsterdam gelegen bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, het herseninstituut en andere toonaangevende instellingen. Ofwel de groeikern die Amsterdam Medical Business Park wordt genoemd.

Bij de opening waren vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam, het Amsterdam UMC, het ministerie van Economische Zaken en klimaat en Zorg2025 partners aanwezig.

Daarnaast een aantal pitchers die hun innovatieve bedrijf in de gezondheidszorg mochten neerzetten voor het publiek.

Hoge BREEAM-score

Plus Ultra Amsterdam is wederom een hypermodern hoogstandje op het gebied van duurzame bouw. We spraken met Johan van Gerven, directeur Kadans Science Partner.

“Het gebouw heeft de BREEAM Outstanding-kwalificatie. Dat is niet zomaar: Plus Ultra Amsterdam heeft warmtepompen, zonnepanelen aan alle kanten van het gebouw, kent een uitgebreide wateropvang en slaat energie op in de bodem”, aldus van Gerven. “Met deze score is het gebouw een voorbeeld voor de bouw in deze markt!”

50/50 Lab-kantoor

Het pand ademt transparantie uit. Bij binnenkomst is er het atrium, een open ruimte waar mensen elkaar kunnen treffen, met bar en kantine vlakbij. Alles gericht op ontmoeting in een lichte omgeving. Bij benadering bestaat het beschikbaar oppervlak uit 50% lab- en 50% kantoorruimte.

Gesprekken met toekomstige huurders zijn gaande. “De eerste grote klant is Medfiniti, een hightechbedrijf in de medische technologie. Gebruikers kunnen aangeven hoe zij de verdeling lab/kantoorruimte willen hebben. Daarnaast is er nog ruimte beschikbaar voor nieuwe bedrijven die zich graag aansluiten bij het ecosysteem rond het Amsterdam UMC”

“Plus Ultra Amsterdam heeft warmtepompen, zonnepanelen aan alle kanten van het gebouw, kent een uitgebreide wateropvang en slaat energie op in de bodem”
Johan van Gerven, directeur Kadans Science Partner

Regionale zorginnovatieprijs 2024

Een hoogtepunt tijdens het feestelijke programma was het onderdeel ‘pitching’. Een viertal sprekers van innovatieve bedrijven deed kort verslag van hun activiteiten in de hoop te worden genomineerd voor de regionale zorginnovatieprijs 2024.

Het geheel werd ingeleid door Maryse Wiewel, die met haar bedrijf Healthplus.ai vorig jaar de innovatieprijs won. De pitches richtten zich op AI in de gezondheidszorg. Harro Stokman van Kepler Vision presenteerde de ‘night nurse’, een AI-ontwikkeling die een geweldige oplossing vormt voor het groeiende tekort aan mensen in de zorg.

“Een deep learning approach om specifieke biomarkers te detecteren die van belang zijn bij immunotherapie”
Robert Kuipers van Ellogon.ai

Claartje Ypma van Augmedit gaf een spectaculair beeld van 3D imaging en hologram gebruik tijdens operaties. Diewertje Drexhage van Layco Medical liet de Vela zien, een vacuümextractor, die duurzaam in het gebruik is en een voorbeeld is voor de algehele verduurzaming in de zorg.

Tot slot verkondigde Robert Kuipers van Ellogon.ai zijn deep learning approach om specifieke biomarkers te detecteren die van belang zijn bij immunotherapie. Hij won de voorronde met deze interessante vernieuwing.

De opening van het gebouw vond vervolgens op spectaculaire wijze plaats met een optreden van Breaksquad.

Kadans Science Partner in zes landen

De officiële opening vond plaats met een panelgesprek gevolgd door een uitgebreide borrel. Ter sprake kwamen de activiteiten van Kadans Science Partner, dat nu op 25 campussen aanwezig is en actief is in zes landen in Europa.

Met een totaal van 475 huurders is het een grote speler in het huisvesten van groeiende bedrijven in de biotechnologie, voedingsindustrie, energie & digitale economie en life sciences & health.

Feestelijke bijeenkomst op 13 februari ter gelegenheid van de opening van Plus Ultra Amsterdam door Kadans Science Partner
Feestelijke bijeenkomst op 13 februari ter gelegenheid van de opening van Plus Ultra Amsterdam door Kadans Science Partner | foto:Kadans Science Partner

Campusomgeving

Tijdens het panelgesprek kwam naar voren dat er zo’n 44 sleutel technologieën zijn vastgesteld waar EZ op inzet. De innovatie komt van hogeropgeleiden, maar het is de bedoeling dat mensen van zeer uiteenlopende opleidingsniveaus meeprofiteren van nieuwe werkgelegenheid in innovatieve bedrijven. Goed voor Amsterdam, de regio en innovatie in algemene zin.

Ook speelt onderwijs een rol naast de publieke en private spelers in en rondom de Plus Ultra gebouwen. Men ziet de Plus Ultra-gebouwen vooral als een campusomgeving, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Niet alleen laboratoria, maar ook uitspanningen zoals bars en restaurants zullen hun belangrijke plaats gaan vinden in de nabije omgeving op het park. Veel goede ideeën ontstaan immers op plaatsen waar het prettig afspreken is.

Bekijk hieronder de video van de opening voor een indruk van het gebouw:

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark