Epigenetica: de ‘aan’ en ‘uit’ knop van je genen

icon.highlightedarticle.dark gebruiksartikelen
266 bekeken Laatste wijziging: 7 augustus 2023
Reagentia voor epigenetica
Reagentia voor epigenetica | Foto: GC biotech

GC biotech biedt de kits van CleanNA aan, onder andere:

  • Clean Blood & Tissue DNA Kit
  • Clean Total RNA Kit
  • Clean Circulating LV DNA Kit
  • Clean Plasmid TR DNA Kit
  • CleanPCR
  • CleanNGS.

CleanNA’s kits zijn gebaseerd op het principe van magnetische beads en kunnen daarom ook eenvoudig geautomatiseerd worden. Het geïsoleerde DNA/RNA is direct geschikt voor bijvoorbeeld (q)PCR. Ze zijn bedoeld voor onderzoek naar epigenetische veranderingen, waarbij de eerste stap het isoleren van DNA of RNA uit een monster is.

Reagentia voor epigenetica onderzoek

Naast CleanNA’s DNA en RNA extractiekits zijn de reagentia van Meridian Bioscience zeer geschikt voor onderzoek in de epigenetica. Naast een aantal DNA- en RNA- zuiveringsproducten bevat hun portfolio reagentia voor onderzoek naar genexpressie, biomarkeranalyse en genotypering. Meridian staat vooral bekend om de grote verscheidenheid aan (q)PCR kits.

Onderzoek eeneiige tweelingen

Na de ontdekking van DNA dachten onderzoekers dat alle genetische informatie van een persoon hierin vastlag. Maar het bleef een raadsel hoe een cel ‘weet’ naar wat voor cel hij moet differentiëren; een hersencel, huidcel of een ander soort cel. Onderzoek bij eeneiige tweelingen toonde aan dat ze vatbaar zijn voor verschillende ziekten als ze in verschillende omgevingen opgroeien, ook al hebben ze hetzelfde DNA (1). Steeds meer wees erop dat er een andere factor meespeelt, een soort ‘aan’ en ‘uit’ knop van onze genen.

(1)Bell, Jordana T., en Spector, Tim D. “A twin approach to unraveling epigenetics”. Trends in Genetics, vol. 27, nr. 3, Elsevier BV, maart 2011, pp. 116–25.

Epigenetica

Die missende link tussen genotype en fenotype bleek epigenetica te zijn. Manieren van het lichaam om genen aan en uit te schakelen door chemische groepen aan het DNA of de histonen te binden, waardoor er juist wel of geen eiwit gemaakt wordt. Sommige epigenetische veranderingen zijn zo stabiel dat deze op volgende generaties kunnen worden overgebracht.

DNA methylatie is één van die epigenetische veranderingen. Een methylgroep bindt aan bepaalde locaties op het DNA, wat vervolgens de structuur van het DNA verandert. Hierdoor worden genen meer of minder actief in het maken van eiwitten. Epigenetische veranderingen zijn normaal en vinden altijd plaats. Ze zijn essentieel in de ontwikkeling van cellen, doordat ze instructie geven aan stamcellen om in bijvoorbeeld hersen- of huidcellen te veranderen.

Epigenoom

Ook omgevingsfactoren als dieet, stress en vervuiling hebben invloed op het epigenetisch profiel en dus op ziekte en gezondheid. Door het vergelijken met het ‘epigenoom’ van een gezonde cel of gezond weefsel met het epigenoom van eenzelfde cel na blootstelling aan bijvoorbeeld vervuiling kunnen onderzoekers leren begrijpen hoe de omgeving genexpressie beïnvloedt.

Heeft dit artikel je interesse gewekt in de reagentia van CleanNA en Meridian Bioscience? Klik op de knop onderaan dit artikel voor meer informatie en contactgegevens.

Meer informatie en Contact icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark