Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

EVENT
23-11-2018
Deel dit event
Soort: Cursus
Duur: 1 dag
19-04-2018 in Utrecht
23-11-2018 in Utrecht

Toegang: Betaald

Risico’s en Kansen (Risicomanagement)

Cursus

Het elimineren en/of beperken van risico’s en het benutten van kansen is een nieuw aspect in de borging van de kwaliteit binnen de laboratoria. In de ISO 15189:2012 voor medische laboratoria is risicomanagement als nieuw verplicht element opgenomen. Ook in de nieuwe ISO 9001:2015 en
de nieuwe ISO/IEC 17025:2017 zijn het omgaan met risico’s en kansen als nieuwe eisen opgenomen. Risicomanagement heeft als primaire doelstelling de continuďteit van het laboratorium te verzekeren. Risicomanagement betreft dus zowel management als technische processen.
De focus bij ISO 15189:2012 en ISO/IEC 17025:2017 ligt meer op de werkprocessen.

Naast de behandeling van de theorie, waarbij de tools die nodig zijn in het kader van het identificeren en beheersen van risico’s en het benutten van kansen, worden praktijkoefeningen gedaan. Hierbij worden contextanalyse, risicoanalyse, identificeren van kansen, risicoclassificatie, vaststellen en invoeren van beheersmaatregelen, benutten van kansen en het managen van risico’s aan de hand van casussen geoefend.

Deze cursus is bedoeld voor laboratoriummanagers, kwaliteitsmanagers, (hoofd-)analisten of vakdeskundi- gen in een medisch, test-, farmaceutisch of kalibratie- laboratorium.

Programma
• Inleiding risico’s en kansen
• Integraal management van risio’s en kansen
• Simpeler benadering uitgaande van alleen de
werkprocessen
• Risicoclassi catie
• Oorzaakanalyse
• Beheersmaatregelen en PDCA-cyclus

De cursus wordt verzorgd door dr. Cor de Ruiter en drs. Peter Kootstra. Zij hebben samen zo’n
50 jaar ervaring en kennen beide kanten van het accreditatieproces, zowel bij de invoering
van kwaliteitssystemen als laboratorium-en kwaliteitsmanager en in de rol van teamleider en vakdeskundige voor de Raad voor Accreditatie en andere Europese accreditatieinstellingen.
 

Bedrijfsinformatie

Lab-QAcademy
Lab-QAcademy
Lab-QAcademy is in 2010 opgericht door eigenaren/docenten drs. Peter Kootstra en dr. Cor de Ruiter, die specialist zijn op het gebied van accreditatie, kwaliteitszorg en kwaliteitsmanagement. Lab-QAcademy kent alle kanten van het accreditatie proces, als beoordelaar en als beoordeelde. De docenten hebben hun sporen verdiend in laboratoria als operationeel manager, kwaliteitsmanager en vakspecialist, deelname in (inter)nationale commissies op het gebied van kwaliteit en accreditatie en het werken als teamleider en vakdeskundige voor de Raad voor Accreditatie, buitenlandse accreditatie-instellingen als de Belgische BELAC en het Ierse INAB, en als key expert voor de EU en voor de Wereldbank. Peter Kootstra en Cor de Ruiter voeren al meer dan 20 jaar audits uit bij medische-, test- en kalibratie- laboratoria en inspectie-instellingen in Nederland en ver daarbuiten. Daardoor zijn zij als geen ander op de hoogte van interpretaties en toepassing van de diverse kwaliteitsnormen ISO 15189, ISO/IEC 17025 EN ISO/IEC 17020. Waar nodig dragen zij zorg voor specifieke additionele expertise, zoals een communicatietrainster en trainingsactrice bij de cursus Interne Audit. Lab-QAcademy is daarmee dé opleider voor kwaliteitscoördinatoren, leidinggevenden en (hoofd)analisten, (hoofd)inspecteurs en overige medewerkers van laboratoria en inspectie-instellingen, gericht op het opzetten, implementeren, toepassen en continu verbeteren van kwaliteitssystemen. Lab-QAcademy heeft sinds de oprichting in 2010 met succes al vele tientallen cursussen gegeven in Nederland en in het buitenland. Vanaf 2013 werkt Lab-QAcademy samen met Avans+ zodat beide organisaties een volledig pakket aan kwaliteits- en technische cursussen kunnen aanbieden aan laboratoria en inspectie-instellingen.
Laatst bijgewerkt: 26-09-2016
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag