WoTS 2024 | Foto: FOODNote
WoTS 2024 in de Utrechtse Jaarbeurs trok behoorlijke bezoekersaantallen richting hal 7 waar het labgebeuren plaatsvond. Woensdag en donderdag waren traditiegetrouw de drukste dagen. In totaal trok het technologie-evenement 15.449 bezoekers, waarvan er 4.158 voor laboratoriumtechnologie kwamen. Een fotoverslag.
De trend naar compactere stands zet door, maar met zo’n 120 exposanten bood de beurs meer dan genoeg laboratoriumaanbod in hal 7. Er kwamen deze editie nagenoeg evenveel bezoekers als in 2022 voor het labgedeelte: 4.158 dit jaar versus 4.265 toen.
Studenten, die in aardige aantallen kwamen, zitten daar niet bij. Diverse standhouders boekten alweer voor de volgende keer, dus de editie van 2026 zal in grote lijnen gelijk verlopen.
Een verbetering was dat de seminars dankzij het ‘silent disco’-concept nu op de beursvloer plaatsvinden. Zo is een seminarbezoek beter te combineren met de informatiemarkt.
LabNL
Net als vorig jaar zal er in 2025 in het oneven tussenjaar weer een editie zijn van LabNL, een beursdriedaagse in een meer thematische en compactere opzet dan WoTS. Dit evenement vindt plaats van 23 tot en met 25 september 2025 in de Jaarbeurs, Utrecht.
Suurmond | foto:FOODnote
^
Bezoekers op de stand van Suurmond om informatie in te winnen over R&D op pilotschaal. Zoals links deze indrukwekkende proefonderzoeksopstelling, de multipurpose glasreactor, fabricaat Büchi, voor kleinschalig onderzoek van allerlei chemische processen. De opsteling kan een temperatuur aan tussen de -50 °C en +400 °C en is bestand tegen een druk van maar liefst 200 bar. Het modulaire design maakt hem flexibel inzetbaar voor experimenten.
Wouter Christiaens, Gerard Wilten | foto:FOODNote
^
Gerard Wilten, algemeen directeur van Wilten Instrumenten, blijft ondernemer in hart en nieren en was ook deze WoTS-editie weer van de partij om zijn team bij te staan. Links van hem Wouter Christiaens, ceo van Microtechnix.
Hamilton | foto:FOODNote
^
Het team van Hamilton bij aanvang van de WotS op 24 september bij de starV vloeistofverwerkingsrobot met MagPip (snel én precies en voorzien van een magnetische zuiger bewogen door een magnetisch veld) voor volautomatisch en efficiënter pipetteren. Dit maakt het mogelijk een 384-plaat in 12 seconden te pipetteren.
Labware | foto:FOODNote
^
Je zou denken dat een LIMS – een Laboratorium Informatie Management Systeem – in de labwereld wel bekend is, maar lang niet iedereen heeft goed op het netvlies staan wat dit acroniem exact inhoudt. Bij Labware kwamen ook bezoekers aan de stand die dachten dat dit vooral met big data te maken heeft, terwijl een van de belangrijkste functionaliteiten van een LIMS het beheer is van analyseresultaten.
Denios | foto:FOODNote
^
Denios promootte het Denios Connect Systeem, een webapplicatie waarmee labs onder meer lekkages in brandveiligheidskasten vroegtijdig kunnen opsporen. Ook toepasbaar voor het checken of zuurkasten en dergelijke goed functioneren, voor het tijdig plannen van onderhoud en signalering van het gebruik van oog- en nooddouches.
NBS Scientific | foto:FOODNote
^
Technisch verkoopmedewerker Naut Puttman van NBS Scientific stempelt bij een student de X-pedition kaart ‘Duurzaamheid’ af. De aanbieder werkt aan het verminderen van de plastic afvalstroom met opslagrekjes die gemaakt zijn van gerecycled plastic en biedt een wasservice aan om deze opnieuw te kunnen gebruiken.
Bioké | foto:FOODNote
^
Eendjes vangen in het kader van de X-pedition ‘Veiligheid’ trok op de stand van Bioké veel publiek.
iVention | foto:FOODNote
^
‘Silent disco’ maakt het mogelijk om een groot deel van het seminarprogramma te integreren op de beursvloer. Hier geeft iVention een presentatie over labautomatisering met LIMS.
SciSPX-stand, onderdeel van Beun-de Ronde | foto:FOODNote
^
Studentes laten zich bijpraten over elementenanalyse op de SciSPX-stand, onderdeel van Beun-de Ronde.
Bronson Climate | foto:FOODNote
^
Rob Hoogenboom, ceo Bronson Climate, maakt een bezoeker wegwijs in de wereld van klimaat- en plantengroeikasten. Hierbij begeeft het bedrijf zich buiten gebaande paden met klimaatkasten die ook extreme condities kunnen nabootsen, zoals het effect van groei op planten in het klimaat van Death Valley, of kasten waarin de Drosophila (fruitvliegje) zonder stress kan functioneren.
Robothond ‘SPOT’ | foto:FOODNote
^
Robothond ‘SPOT’ van Yokogawa. In fabrieken kan hij in risicovolle zones allerlei taken overnemen, bijvoorbeeld bij gevaarlijk onderhoud.
Salm en Kipp | foto:FOODNote
^
Nieuw bij Salm en Kipp was de gevanceerde Milestone ultraWAVE 3 voor magnetrondestructie; de verbeterde destruering van het monster als voorbereiding op ICP-MS zorgt voor significant betere analyseresultaten. De buizen van kwarts zijn absoluut inert, en door de nieuwste generatie Single Reaction Chamber-technologie (SRC) wordt het mogelijk om bij hogere temperaturen en drukken te werken dan in standaard teflon vaatjes die hun beperkingen hebben. Dit en meer biedt een beter destructieresultaat als het gaat om uiterst gevoelige analyses waar de kleinste contaminatie al gevolgen heeft voor de kwaliteit van de meting. Hier geeft productspecialist Maarten Schouffoer uitleg over de voordelen van deze volgende stap in magnetrontechnologie.
Carl Roth | foto:FOODNote
Carl Roth trok veel bekijks met deze 3D-printer, waarmee snel prototypes, kunststof reserveonderdelen die niet op voorraad zijn of bijvoorbeeld houders voor labgebruiksartikelen kunnen worden gemaakt. Deze applicatie van het Amerikaanse Raise kan de hele dag door draaien, print snel diverse ontwerpen in diverse maten, heeft een hoge reproduceerbaarheid en werkt met software in de cloud. Carl Roth levert de benodigde gebruiksartikelen voor het 3D-printen met de RAISE3D precision printer en verzorgt ook het onderhoud.
Aemas | foto:FOODNote
^
Aemas won de Green Trophy voor deze 1000 Watt plasma-spectrometer, omdat dit instrument dankzij de Cerawave-technologie op stikstof kan draaien in plaats van het schaarse argon. De stikstof kan ter plaatse geproduceerd worden, wat uitkomst biedt in verafgelegen labs, bijvoorbeeld mijnlaboratoria in Afrika. Koeling is ook niet nodig.
Het patent zit op de keramische ring waarin een inductiestroom wordt opgewekt, hier op de detailopname te zien.
Eppendorf | foto:FOODNote
^
Duurzaamheid is een belangrijke trend in de labsector. Eppendorf toonde in dit kader nieuwe gebruiksmaterialen die gemaakt zijn van uit frituurvet geproduceerde kunststof. Verkrijgbaar als ‘Eppendorf Tubes BioBased’, ‘epT.I.P.S BioBased’, en ‘PCR Plates BioBased’.
F-DGSi | foto:FOODNote
^
Generatoren voor vloeibare stikstof zijn een praktisch alternatief voor gascilinders in laboratoria, vooral in afgelegen gebieden waar transport lastig is. F-DGSi introduceerde recent zijn ‘Liquid Nitrogen Generator’ met een productiecapaciteit van 10 tot 240 liter per dag en een zuiverheid van 99%. Het systeem kan stikstof extern opslaan en gebruikt PSA-technologie, voor drogere en zuiverdere stikstof in vergelijking met hollevezelmembranen.
Tempcontrol | foto:FOODNote
^
Tempcontrol toonde kalibratieapparatuur voor temperatuursensoren voor toepassing in onder meer laboratoria. Hier te zien is het Quartz temperatuur kalibratiesysteem van Giussani voor omzetters, RTD’s en temperatuursensoren op basis van peltierelementen. Temperatuurbereik: -30 °C ÷ 150 °C. Nauwkeurigheid:
± 0,15 °C
Benelux Scientific | foto:FOODNote
^
De stand van Benelux Scientific. Hoe groot het belang van een forse stand kan zijn, bleek uit een groepje analisten dat bij sluitingstijd de stand passeerde en zei: ‘Benelux Scientific, nooit van gehoord, maar schijnbaar zijn ze best groot als je zo’n grote stand hebt.’ Veel exposanten downsizen hun stands, maar er zijn grenzen aan wat verstandig is, zo blijkt maar weer.