Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur | Foto: Finn Hentzepeter
Van 24 tot en met 27 september is het de beurt aan WoTS 2024. Er staan op Laboratoriumtechnologie zo’n 140 exposanten, een plus van 10.
Niet verkeerd in een tijd dat de belangstelling voor de traditionele grote beurzen langzaam terugloopt, zowel in exposanten- als in bezoekersaantallen. De uitzonderingen daargelaten. De bezetting is dit jaar dus goed. De trend naar kleinere stands zet overigens door, maar wat boeit het.
Het is ook wel positief, een compactere beurs is immers beter te overzien. Het is goed dat de beursorganisatie heeft besloten de seminars vooral binnen hal 7 te concentreren waar Laboratoriumtechnologie zit. Met de hedendaagse audiotechnieken is dit prima te doen (alles met koptelefoon).
Deze opzet brengt een betere interactie teweeg tussen het seminarbezoek en de beursvloer zelf, waar de exposanten je na het verlaten van een lezing graag nog even bij willen praten over de nieuwste tech-trends en technieken, of gewoon samen een kop koffie drinken.
Vernieuwing essentieel voor toekomst van breed georiënteerde beurzen
Ik had het er al eerder over in mijn columns: dit soort grotere breed georiënteerde beurzen als WoTS – en in België Laborama – mag zich nog steeds in voldoende belangstelling verheugen. Maar er is wel werk aan de winkel. Vernieuwing is het toverwoord om toekomstbestendig te blijven.
Meer op de inhoud, minder op het product, actueel en oplossingsgericht. Die kant moet het op. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe het storm loopt bij beursconcepten rond de waterstofeconomie. Booming business, echt. Als het maar relevant is en unieke handvatten geeft in deze tijd.
Kleine labthema-events winnen terrein
In laboratoriumland doen de kleinere eendaagse thema-evenementen het bij ons relatief goed. Een goed seminarprogramma gekoppeld aan een marktplein waar leveranciers op een tafel highlights uit hun leveringspakket tonen. Goedkoop om te organiseren, het publiek is van hoge kwaliteit en beslissingsbevoegd en op zoek naar oplossingen in een bepaald vakgebied.
Daarbij geldt: hoe meer niche, des te beter. In Nederland heeft FHI met name succes met themadagen rond labautomatisering, robotisering en labveiligheid. Internationaal gezien spreekt bij mij The Society for Laboratory Automation and Screening (SLAS) tot de verbeelding. Wel driedaags overigens, dit jaar nog in Barcelona.
Volgend jaar van 20 tot en met 22 mei organiseert SLAS het evenement in Hamburg. De kracht is unieke kwaliteit. De drempel ligt hoog. Lezingen op academisch niveau, wanden vol met onderzoeksposters en echte tech-innovaties, zoals van starters die net de markt betreden. SLAS is niet gratis trouwens: 240 euro voor leden, 270 euro voor niet-leden.
Terug naar WoTS, voor mij echt een netwerkbeurs. En dat geldt denk ik voor heel veel bezoekers. Het wordt bijna een familiebezoek na zo veel edities. We staan dit jaar op stand F26, hal 7. Kom gerust langs om even bij te praten of kom ons versterken.
We kunnen namelijk nog steeds specialisten gebruiken voor ons platform voor sterke online-content.
Dus zet het in je agenda: WoTS van 24 tm 27 september. Trek er een dag voor uit, zo blijf je bij. Wat zou het mooi zijn als meer exposanten zich deze editie ook vertalen in meer bezoekers!