LIMS biedt R&D lab Vandemoortele structuur en snelheid - Labinsights

LIMS biedt R&D lab Vandemoortele structuur en snelheid

icon.highlightedarticle.dark LIMS, Lab informatiemanagementsystemen
13 september 2024
Lieselot Delabie (Health & Nutrition Manager Vandemoortele)

Lieselot Delabie (Health & Nutrition Manager) en Anne-Mie Tanghe (lab technician en LIMS coördinator) in het R&D lab van Vandemoortele.

Vandemoortele maakte ruim twee jaar geleden de keuze voor de overstap naar een nieuw LIMS datamanagementsysteem voor hun R&D laboratorium. Een interessante keuze die goed uitpakte. De voordelen voor hun productontwikkeling en onderzoeksprogramma’s worden steeds zichtbaarder: meer structuur en snelheid.

tk1

Vandemoortele nam het nieuwe LIMS systeem in januari 2024 in gebruik op het R&D lab en het draait nu op volle toeren. Alle bestaande en verbeterde recepturen van hun producten worden ingevoerd, evenals de data van alle productontwikkelingsexperimenten en onderzoeksprogramma’s.

Door deze digitale overstap van Excel naar LIMS staan alle data nu op één plek en zijn de voordelen overduidelijk. Het inzicht is toegenomen, men werkt gestructureerder en de rapporten worden sneller gemaakt.

tk2

Van Excel naar LIMS

En een verbeterd inzicht was echt nodig met zulke grote hoeveelheden data. Bij Vandemoortele gaan dagelijks ontzettend veel producten als ‘warme broodjes over de toonbank’. De voedingsproducent is actief op twee gebieden: Bakery Products & Plant-Based Food Solutions. Het bekendste product in Nederland is Gouda’s Glorie.

Vanuit 29 productielocaties in Europa worden diepgevroren bakkerijproducten gemaakt en zijn er meerdere productielijnen voor margarines, culinaire oliën en vetten actief. De producten worden naar 72 landen wereldwijd geëxporteerd.

En veel producten leveren veel data op, licht Lieselot Delabie (Health & Nutrition Manager) toe: “Voorheen voerden we alle onze R&D data in Excel in. Dit was heel bewerkelijk, weinig inzichtelijk en de rapportage duurde lang. Nu staat alles op één plek en kunnen we veel gestructureerder werken. We kunnen nu ook veel beter zoeken in onze data, omdat alles in dezelfde lay-out staat. Data van 2-3 maanden geleden is nu gemakkelijk terug te vinden.”

Vertaling van het Programma van Eisen

Vandemoortele startte haar zoektocht naar het best passende LIMS systeem in 2020, waarbij ze uiteindelijk tot drie kanshebbers kwamen. De keuze viel op het iLES systeem van iVention. Delabie: “Dit kwam hoofdzakelijk doordat deze partij goed luisterde naar ons Programma van Eisen en zodoende de beste ‘computervertaling’ konden maken van onze werkwijze. De interactie was fijn en het systeem flexibel genoeg.”

Lieselot Delabie (Health & Nutrition Manager) scant een monster binnen de iLES-applicatie
Lieselot Delabie (Health & Nutrition Manager) scant een monster binnen de iLES-applicatie | foto:Marco Vellinga
“Voorheen voerden we alle onze R&D data in Excel in. Nu staat alles op één plek en kunnen we veel gestructureerder werken”
Lieselot Delabie, Health & Nutrition Manager

Flexibiliteit bij implementatie

En die flexibiliteit is essentieel, meent ook haar collega Anne-Mie Tanghe (lab technician en LIMS coördinator). “Wij hebben een heel eigen manier van werken bij Vandemoortele. Naast reguliere QC labdata hebben we ook veel experimentele data. En al die resultaten worden bewaard en gebruikt. Dat zijn een heleboel parameters om in één datamanagementsysteem te zetten. We dachten dat het LIMS systeem snel ‘vol’ zou zitten met zoveel data, maar dat is bij lange na niet het geval en dat is een hele geruststelling.”

“Niet alleen het systeem biedt de nodige flexibiliteit, we vroegen ook best veel van onze leverancier”, gaat Tanghe verder. “Wij hanteren niet alleen samples, maar ook sub-samples en zelfs sub-sub-samples. En omdat we een R&D lab zijn, kwamen er tijdens het implementatieproces telkens nieuwe eisen of vraagstukken bij. Gelukkig bleven de iVention consultants hier rustig onder,” besluit ze met een glimlach.

“We winnen veel tijd doordat de laboratoriumapparatuur de meetresultaten rechtstreeks in LIMS schrijft”
Anne-Mie Tanghe, lab technician en LIMS coördinator
tk3

Betere rapportages

Kortom, iLES biedt de nodige flexibiliteit aan het R&D lab en biedt belangrijke winstpunten. Of alles nu sneller verloopt, is nog de vraag. Delabie: “We hebben nu wel iets meer voorwerk, maar wel minder nawerk, zogezegd.” Haar collega vult haar hierin aan: “Dankzij LIMS kunnen we de samples nu wel sneller aanmaken. En we winnen veel tijd doordat de laboratoriumapparatuur de meetresultaten rechtstreeks in LIMS schrijft. De laborant moet deze enkel nog verifiëren.”

Met al deze data op één plek, is het inzicht vergroot en werkt men op een meer gestructureerde manier. Daarnaast zijn de rapportages nu beter en sneller. Delabie: “We hadden in het begin de vrees dat we de juiste data moeilijk zouden kunnen vinden in de veelheid ervan. Maar dit blijkt, via het maken van de juiste rapporten, toch haalbaar.”

Broodmeelmonster met QR-code wordt ingescand
Broodmeelmonster met QR-code wordt ingescand | foto: Marco Vellinga

Toekomstvisie

Ze besluit: “Doordat we nu beter toegang hebben tot onze data – inclusief oudere data en die van collega’s – en de juiste data sneller kunnen vinden, verwacht ik dat de productontwikkelaars op termijn minder werk zullen hebben. Zij kunnen hier hun voordeel mee doen en onze R&D processen versnellen. Als bedrijf doen wij geen concessies aan onze producten en kwaliteit, dit verwachten wij ook niet van onze LIMS leverancier.”

R&D lab Vandemoortele
R&D lab Vandemoortele | foto: Marco Vellinga
tk4

LIMS specs

  • Bedrijf: Vandemoortele
  • Productversie: iLES Continuous Delivery en kosteloze upgrades
  • Datum inbedrijfname: juni 2022
  • Aantal simultane gebruikers: ± 60
  • Implementatiemodel: Lokaal (On-Premises)

tk5

De 6 grootste voordelen voor Vandemoortele op een rij:

  1. Verbeterd inzicht doordat alle data op één plek staat
  2. Meer gestructureerde manier van werken
  3. Beter kunnen zoeken in alle data
  4. Snellere rapportage
  5. Samples kunnen sneller worden aangeleverd
  6. Onderzoeksprogramma’s kunnen worden versneld

Wil je nog meer weten over LIMS?

LIMS-systeem biedt Cono Kaasmakers meer overzicht en tijdwinst

Met flexibel LIMS kan zuivelcoöperatie analytische uitdagingen aan

LIMS geeft NKI volledige controle over planning proefdierstudies

LIMS stroomlijnt monsteropslag en -uitgifte biobank samples

LIMS borgt QA/QC cosmetica, exit Excel

Profile picture of Vanessa Appelman M.Sc.

Geschreven door Vanessa Appelman M.Sc.

Lees meer van Vanessa Appelman M.Sc. icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark