Met flexibel LIMS kan zuivelcoöperatie analytische uitdagingen aan

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
155 bekeken Laatste wijziging: 27 oktober 2023
Alle LIMS-data in iLES zijn onder meer te raadplegen (en bewerken) op tablets
Alle LIMS-data in iLES zijn onder meer te raadplegen (en bewerken) op tablets | Foto: Dairygold

De belangrijkste drijfveer voor Dairygold om op zoek te gaan naar een nieuw LIMS was afschaffing van het EU-melkquotasysteem. De hiermee gepaard gaande analytische uitdagingen vereisten een flexibel Laboratorium Informatie Management Systeem op maat. Dit draait nu naar volle tevredenheid.

“De afschaffing EU-melkquotasysteem in 2015 leidde tot complexere testen, want productievolumes namen toe. En we wilden uitbreiden naar markten met een hogere waarde, zoals zuigelingenvoeding,” licht Jayne Mullally, Central Quality Control Laboratory Manager bij Ierlands grootste zuivelcoöperatie toe. “Een nieuw LIMS werd daarmee een prioriteit.”

Van grondstoffen tot eindproducten

Dairygold is de grootste agrarische coöperatie van Ierland en verwerkt al meer dan 100 jaar melk in het land. De zuivelonderneming produceert premium kazen en zuigelingenvoeding voor meer dan vijftig markten over de hele wereld.

Het centrale laboratorium van zuivelcoöperatie Dairygold test grondstoffen, procesmonsters en eindproducten. In totaal worden er jaarlijks meer dan een miljoen testresultaten gerapporteerd.

Productgegevens uit het Manufacturing Execution System lopen automatisch iLES in, zodat de analist weet welke testen nodig zijn en hoe vaak
Productgegevens uit het Manufacturing Execution System lopen automatisch iLES in, zodat de analist weet welke testen nodig zijn en hoe vaak | foto:Dairygold
tk1

Laboratorium informatie management systeem

Het laboratoriumonderzoek loopt uiteen van microbiologische analyses en chemische bepalingen tot het controleren of eindproducten de gewenste functionele eigenschappen bezitten en juiste hoeveelheden macronutriënten bevatten.

Toen het tijd was voor een nieuw LIMS, werd veel tijd gestoken in het vinden van het best passende product. Die inspanningen werden beloond. “De reacties zijn overweldigend positief”, zegt Jayne Mullally.

“We waren elke dag veel tijd kwijt met het overbrengen van deze gegevens naar ons centrale kwaliteitssysteem”
Jayne Mullally, Central Quality Control Laboratory Manager bij Dairygold

Van papier naar paperless lab

“Het proces van het registreren, volgen en vastleggen van monsters was voor de komst van het nieuwe LIMS een papieren aangelegenheid”, vertelt Mullally.

“We waren elke dag veel tijd kwijt met het overbrengen van deze gegevens naar ons centrale kwaliteitssysteem. Dit was tijdrovend. We wilden de data sneller overleggen aan onze interne klanten in de productie-, technische en kwaliteitsteams; essentieel bij het verwerken van verse melk!”

Analist met testbuisje
Analist met testbuisje | foto:Dairygold

Veelzijdig LIMS

In 2019 begon een multidisciplinair Dairygold-team met het inventariseren van de eisen om de beste keuze uit de beschikbare marktoplossingen te vinden.

Het was een beetje zoeken naar een alleskunner, want het centrale laboratorium voert tests uit op zeven verschillende categorieën eindproducten afkomstig van een aantal productielocaties.

Mullally: “Vanwege de diversiteit aan processen zochten we naar een LIMS dat kon worden aangepast naar onze specifieke wensen, zodat het naadloos aansluit op ons proces, van begin tot eind.

Het systeem moest ook gebruiksvriendelijk zijn voor de operators, productiemanagers, laboratoriumtechnici, QA-sorteerders en senior kwaliteitsmanagers die het zouden gebruiken. Tot slot moest het aansluiten bij onze groeistrategie: het moest geschikt zijn voor doorontwikkeling.”

Lab Execution System

Er volgden diverse demonstraties en bezoeken aan bedrijven waar al een LIMS geïmplementeerd was. Het team koos iVention als voorkeursleverancier. Die haalde daarmee de eerste grote klant in Ierland binnen.

“We waardeerden het aanpassingsvermogen van hun systeem aan onze bedrijfsbehoeften en processen zeer”, herinnert Mullally zich. “Bij veel andere applicaties was dat andersom. Ons proces moest passen bij de applicatie. iLES kon worden aangepast aan ons proces.”

“De integratie van iLES en het Manufacturing Execution System (MES) was een belangrijk aspect tijdens de implementatie”
Jayne Mullally, Central Quality Control Laboratory Manager bij Dairygold
tk2

Integratie in MES-systeem

De integratie van iLES en het Manufacturing Execution System (MES) was een belangrijk aspect tijdens de implementatie. Die begon in mei 2021.

Het Dairygold LIMS-team en het iVention projectteam werkten nauw samen tijdens het ontwikkelings-, configuratie-, test- en acceptatieproces, zegt Mullally:

“Wanneer een productbatch wordt aangemaakt in ons Manufacturing Execution System, wordt aan iLES doorgegeven om welk product het gaat, welke testen nodig zijn en hoe vaak. De rest is een kwestie van monsterlabels afdrukken en beginnen met monstername. We hebben onmiddellijke, volledige en eenvoudige traceerbaarheid met één klik.”

“De Grading module is speciaal ontworpen voor onze behoeften: zo kan ons QA-team productresultaten direct vergelijken met klantspecificaties”
Jayne Mullally, Central Quality Control Laboratory Manager bij Dairygold
tk3

QA-testing

Mullally noemt de Grading Module een geweldige functie van iLES: “Deze module is speciaal ontworpen voor onze behoeften en stelt ons QA-team in staat om productresultaten direct te vergelijken met klantspecificaties”, aldus Mullally.

“Het maakt snelle en nauwkeurige besluitvorming mogelijk over de geschiktheid van het product voor specifieke klanten.”

Positief van lab tot directie

Alle veranderingen brengen uitdagingen met zich mee. “Onze ervaring met iLES is echter overweldigend positief”, zegt Mullally.

“Het is verbazingwekkend om vandaag ons laboratorium binnen te lopen en ons team de nieuwste technologie te zien gebruiken, QR-codes te scannen, gegevens rechtstreeks op een tablet in te voeren en te uploaden om direct in de applicatie te verschijnen.

Dit is zo’n positieve verandering ten opzichte van onze eerdere manier van werken. iLES is omarmd als een groot succes op de hoogste niveaus van de organisatie.”

Article image of: Met flexibel LIMS kan zuivelcoöperatie analytische uitdagingen aan

Nieuw in de LIMS-workflow

Het testen van de voedingswaarde van poeders uit productie zit al in het LIMS. Daar komen nieuwe toepassingen bij.

Mullally: “We zijn in de laatste fase van de uitbreiding van iLES naar ons kaasproces – de ingebruikname staat gepland voor oktober. Er liggen plannen voor verdere uitbreiding om ook proces- en omgevingsanalyses in het LIMS op te nemen.”

Geschreven door Leendert van der Ent

Lees meer over LIMS

Met dit LIMS besparen we 20-25% tijd icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark