Vernieuwde ‘zuurkasten’ zonder schuifraam: veilig, ergonomisch en duurzamer - Labinsights

Vernieuwde ‘zuurkasten’ zonder schuifraam: veilig, ergonomisch en duurzamer

icon.highlightedarticle.dark Zuurkasten
50 bekeken Laatste wijziging: 16 mei 2024
Anneke van Dam

Anneke van Dam | foto: Vanessa Appelman

De vernieuwde versies werktafels zonder schuifraam bieden veiligheid en gebruiksgemak, zijn stiller dan ooit en gebruiken een stuk minder energie dan de traditionele ‘trekkast’.

Per januari 2024 heeft Denios de (veiligheids)techniek achter de Vario-Flow werkplek vernieuwd. De werktafels zijn gecertificeerd, veilig, ergonomisch en in verschillende maten verkrijgbaar.

Deze vernieuwde versies met een verbeterd design en de nieuwste technologie bieden:

  1. meer gebruiksgemak
  2. zijn stiller
  3. zijn energiezuiniger

Belangrijk ergonomisch feit: deze gecertificeerde, veilige werkplek functioneert zonder schuifraam. Dat biedt de gebruiker volop bewegingsvrijheid.

Als laborant werk je regelmatig in een zuurkast en uiteraard moet dat veilig zijn. Goede bescherming tegen vluchtige, gevaarlijke stoffen (dampen, gassen of aerosolen), bijtende vloeistoffen of ronddwarrelend, schadelijk poeder is essentieel.

Ga je als labmanager voor de meest arbo-vriendelijke oplossing, dan zou je een overstap van een klassieke zuurkast naar een Vario-Flow kunnen overwegen. Deze veilige werkplek heeft geen schuifraam, maar een open front, wat comfortabeler werkt.

“Het is misschien moeilijk voor te stellen dat een werktafel zonder veiligheidsraam je net zo goed beschermt als de conventionele modellen”
Anneke van Dam, commercieel binnendienstmedewerker bij Denios
tk1

Werktafel zonder veiligheidsraam

De werktafel is aan de voorkant helemaal open: dat is het eerste dat opvalt aan deze toegankelijke werktafel. De technologie biedt als voordeel dat je én veilig én ongehinderd, ergonomisch verantwoord en efficiënt kunt werken.

“Een open front,” zo zegt Anneke van Dam – werkzaam als commercieel binnendienstmedewerker – “kan alleen als gevaarlijke stoffen echt efficiënt en veilig worden afgevoerd door een optimale combinatie van luchttoevoer en luchtafvoer.”

Ze vervolgt: “Het is misschien moeilijk voor te stellen dat een werktafel zonder veiligheidsraam je net zo goed beschermt als de conventionele modellen. Dat is echt iets wat je zelf moet zien en ervaren. We vinden het daarom fijn als geïnteresseerde labmanagers naar onze showroom in Alphen aan den Rijn komen, waar we ze deze luchttechniek met eigen ogen – door middel van een rooktest – kunnen laten zien en voelen.”

Per januari 2024 heeft Denios de (veiligheids)techniek achter de Vario-Flow werkplek vernieuwd
Per januari 2024 heeft Denios de (veiligheids)techniek achter de Vario-Flow werkplek vernieuwd | foto: Denios
tk2

Gevaarlijke stoffen gericht afzuigen

De nieuwe generatie werktafels is ingericht met ejectorrail aan de boven- en onderkant van de werkopening, waarmee een luchtgordijn in een hoek van 45º wordt ingeblazen. Gevaarlijke stoffen worden hierdoor naar de achterwand gedreven waar ze gericht worden afgezogen: de zogenoemde push-pull techniek.

Het stabiele luchtgordijn zorgt voor een effectieve scheiding van het werkgebied en de omgeving en dus voor een constant hoog beschermingsniveau.

Lager energieverbruik in het laboratorium

Bij een traditionele zuurkast worden de volumestroom en de hoeveelheid afvoerlucht aangepast aan de positie van het schuifraam. Het centrale ventilatiesysteem moet dit relatief hoog luchtvolume verwerken.

Dat is bij een Vario-Flow ook zo, maar deze verbruikt door de ‘inblazende’ manier van luchtverplaatsing aanzienlijk minder afvoerlucht. Dit geeft een reductie in afzuiging van 0,45 m/s naar 0,15 m/s.

Dit scheelt een slok op een borrel in het energieverbruik op het laboratorium en verlaagt de kosten voor:

  • filtratie
  • reiniging
  • airconditioning van de afgevoerde lucht

Bovendien is er voor het enkelvoudig werkblad van dit verbeterde ontwerp minder materiaal nodig. Ook dat spaart het milieu.

Vario-Flow werktafel
Vario-Flow werktafel | foto:Marco Vellinga
tk3

Geborgde veiligheid conform EN 14175 deel 3

De veiligheid van de ‘open front’ werktafels is volledig geborgd. Ze zijn ruimschoots getest conform de richtlijnen in de EN 14175 deel 3 (zie kader). Thijs-Jan Stolker – Technical & Development manager bij Denios – licht toe:

“De benaming zuurkast is eigenlijk een beetje gek, want de veiligheid wordt helemaal niet met zuur getest, maar met waterstof. Daar komt de Vario-Flow ruimschoots doorheen. Wij hebben zelfs nog een gravimetrische stofconcentratie test en een kaliumjodidetest gedaan en ook daar is onze werkplek voor geslaagd.”

Verticale veiligheidsruit

De Vario-Flow is veelzijdig. Naast de standaard ingebouwde toepassingen zijn er allerlei extra opties mogelijk (zie kader). Naar eigen wens kunnen laboratoriummedewerkers accessoires aan de werkplek toevoegen. Verder zijn er meerdere maten en uitvoeringen beschikbaar en kun je kiezen voor een in hoogte verstelbare variant.

“De Vario-Flow is ruimschoots getest conform de richtlijnen in de EN 14175 deel 3”
Thijs-Jan Stolker - Technical & Development manager bij Denios

Van Dam besluit: “Als het nodig is voeren we extra tests uit in onze showroom en baseren we ons advies daarop.” Bij spattende werkzaamheden bijvoorbeeld (opspatten van gevaarlijke stoffen, risico op rondvliegende glassplinters), is de Vario-Flow uit te breiden met een verticale veiligheidsruit.

“Erg handig, want hier kun je met je handen omheen in plaats van onderdoor werken en het beschermt bovendien je hele lichaam tegen chemicaliën. Veiligheid staat voorop.”

Article image of: Vernieuwde ‘zuurkasten’ zonder schuifraam: veilig, ergonomisch en duurzamer

Update Vario-Flow werkstations

Per januari 2024 heeft Denios de drie verschillende type Vario-Flow werkstations – Type Compact, Type Premium, Type Pharma – volledig vernieuwd met een update van alle (veiligheids)technieken.

De voordelen op een rij:

  • Onbelemmerd werken door het open front
  • Minimale blootstelling aan gevaarlijke stoffen
  • Geen verspreiding stoffen buiten werkplek
  • Toegevoerde lucht vermindert volume afvoerlucht
  • Ingebouwde afzuiglucht- en toevoerlucht-bewaking
  • Standaard ingebouwde beveiliging door leds
  • Energiebesparing door ejectorrail luchttechniek
  • Ergonomisch werken door in hoogte verstelbaar onderstel
  • Materiaalbesparend, enkelvoudig werkblad
  • Maatwerkopties in de vorm van accessoires, materiaal en maten
  • Volledig geteste en gecertificeerde kwaliteit conform de EN 14175-3 richtlijnen
  • Op verzoek conform ATEX of GMP/FDA

Extra’s:
Kranen, trechters, stopcontacten, datapunt, geïntegreerde spoelbak, ingebouwde weegsteen, verticale veiligheidsruit, recirculatiefilter.

Jij wilt toch ook veilig werken?

Veilig werken met gevaarlijke stoffen

Zuurkasten: 10 tips om veilig te werken

Veiligheid in het lab centraal bij Danone Research & Innovation

Profile picture of Vanessa Appelman M.Sc.

Geschreven door Vanessa Appelman M.Sc.

Lees meer van Vanessa Appelman M.Sc. icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark