Perry Belt, procesmanager bij het Global Performance Team van Danone Research & Innovation, bij een van de opgeleverde veiligheidsfaciliteiten | Foto: Marco Vellinga
Veiligheid staat centraal in de pilot plant van het Danone Research & Innovation research centre in Utrecht. Met een maatwerk downflow booth, nooddouches, oogdouches, chemie adsorptiematerialen, opvangbakken en veiligheidskasten is deze moderne pilot plant volledig toegerust om zo veilig mogelijk te werken.
Perry Belt, procesmanager bij het Global Performance Team van Danone Research & Innovation, was vanaf het begin betrokken bij de realisatie van dit prachtige nieuwe, lichte en ruime gebouw op de Utrechtse universiteitsterreinen.
Het Research Centre in Utrecht bevat zelfs een pilot plant voor het ontwikkelen van ‘Specialized Nutrition’. Voor de inrichting hiervan zocht Danone de samenwerking met een in milieu en arbeidsveiligheid gespecialiseerde partij.
Tussen voeding en farma
Belt geeft een rondleiding langs alle opgeleverde faciliteiten. “Specialized Nutrition is het bedrijfsonderdeel dat voedingsmiddelen maakt voor kwetsbare mensen, zoals zieken en baby’s. Voor dit onderdeel ontwikkelden wij een zogenaamde ‘Pilot Plant’.
Dit is een kleine fabriek in het Research Centre waar we producten ontwikkelen die Danone vervolgens wereldwijd in de markt kan zetten en procestechnologie ontwikkelen die Danone kan toepassen in de fabrieken wereldwijd.”
“Het gaat om de veiligheid voor mensen, producten en milieu”
Perry Belt, procesmanager bij het Global Performance Team van Danone Research & Innovation
Hij licht toe: “Dit zijn geen medicijnen, maar gespecialiseerde voedingsmiddelen die groei en ontwikkeling vroeg in het leven alsook het herstel na of tijdens ziekte kunnen bevorderen. Wij zitten dus tussen voeding en farma in.”
Deze downflow booth is maatwerk en maakt het door zijn design met laminair neerwaarts luchtgordijn en drietrapsfiltersysteem mogelijk veilig te werken met poeders | foto:Marco Vellinga
Veiligheid voor alles
Dit gebouw bevat kantoren, researchlabs en zoals gezegd de Pilot Plant. “Ik ben medeverantwoordelijk voor het machinepark van de ‘Pilot Plant’ en het plannen van het onderhoud daarvan.
Dit houdt in dat de aanschaf van nieuwe machines, aanpassingen aan bestaande, en het regelen van onderhoud tot mijn takenpakket behoort. Uiteraard gaat het dan om veiligheid voor mensen, producten en milieu.
Ik moet zeggen dat ons moederconcern Danone daar heel veel aandacht voor heeft. We werken met preferred suppliers, dit betekent dat op het gebied van veiligheid al onze leveranciers door een strenge screening gaan.”
Pilot Plant
“In de ‘Pilot Plant’ testen wij nieuwe nutritionele concepten, recepten en technologieën om er zeker van te zijn dat wij een stabiel product van hoge kwaliteit kunnen maken.
Daarnaast testen wij of de producten ook daadwerkelijk in de fabrieken geproduceerd kunnen worden.
De grote glazen gevels en al het daglicht en de ruimte maken dit tot een geweldig gebouw, niet iets dat je direct verwacht van een pilot plant.”
“Belangrijk is dat medewerkers bij het verwerken van deze stoffen geen andere grondstoffen of proefopstellingen kunnen contamineren”
Perry Belt, procesmanager bij het Global Performance Team van Danone Research & Innovation
Mens en product beschermd
“In de ‘Pilot Plant’ werken wij simpel gezegd met poeders of vloeistoffen. Alle grondstoffen moeten voldoen aan Danones superstrenge eisen, en dat geldt dus ook voor de procestechnologie.”
Gezien de zeer kwetsbare doelgroepen voor wie wij producten maken, zijn de veiligheidseisen erg hoog bij het werken met poeders of geconcentreerde mineralen. Belangrijk is dat bij het verwerken van deze stoffen geen andere producten of proefopstellingen gecontamineerd kunnen worden.”
Veiligheidskasten
“In verband met de veiligheid van medewerkers staan bepaalde grondstoffen koel en veilig opgeslagen in speciaal beveiligde kasten. Hiermee bevorderen we de veiligheid en voorkomen we ongelukken. Onze leveranciers helpen ons de juiste keuzes in te maken.”
Zicht op de pilot plant via het raam van de veilige werkplek met open voorkant | foto:Marco Vellinga
Speciale downflow booth
“Tijdens de bouw van onze ‘Pilot Plant’ hebben we ons laten adviseren over maatwerkopstellingen”, vervolgt Belt.
“Neem deze downflow booth. Die is speciaal voor ons gemaakt. Hij blaast de lucht van boven naar de afzuiging, laag in de achterwand. Van daaruit gaat de lucht er weer uit door een drietrapsfiltersysteem.
Echt geweldig hoe goed dit werkt. Het is een recirculerend systeem waarbij 90% van de lucht na filtratie weer hergebruikt wordt en 10% wordt ververst.”
Luchtafzuiging op maat
De veilige werkplek met open front biedt de operator bescherming door middel van een schoneluchtsluier, en dit zonder belemmeringen. We gebruiken hem voor concentraten van vitamines of mineralen.
Hier wordt lucht van boven afgezogen en via de plint in het werkblad naar binnen geblazen. Ik vroeg speciaal om een afdichting bovenop. Dat was geen punt.”
“Je ziet dat we op veiligheidsgebied alles uit de kast trekken”
Perry Belt, procesmanager bij het Global Performance Team van Danone Research & Innovation
Adsorptiematerialen
Door naar de ruimte naast de ‘Pilot Plant’, waar meer veiligheidsoplossingen staan. “Deze spillkit gebruiken we als er wat geknoeid wordt.
Er zitten allerlei adsorptiematerialen in die je gebruikt om iets op te vangen of te reinigen. Aan de zijkant hangen instructiebladen die vertellen wat je bij welke stof moet doen.”
Veiligheidsvoorzieningen
“En hier zie je de veiligheidskasten voor loog en zuur. We gebruiken ze vaak in verdunde oplossing voor het reinigen van onze proceslijnen in de ‘Pilot Plant’.
In dezelfde ruimte staat de nood- en oogdouche. Je ziet dat we op veiligheidsgebied als Danone alles uit de kast trekken. We zijn trots op dit eindresultaat.”
Geschreven door Gerrit Jan Heerschop