Veilig werken met gevaarlijke stoffen

icon.highlightedarticle.dark Gevaarlijke stoffen
79 bekeken Laatste wijziging: 27 oktober 2023
Een Vario-Flow werkplek
Een Vario-Flow werkplek | Foto: Denios

Bij werkzaamheden met gevaarlijke stoffen moet een gebruiker er op kunnen rekenen dat er technische beschermingsmaatregelen worden getroffen om de blootstelling te minimaliseren.

tk1

Afzuigsystemen zijn essentieel in het aan de bron opvangen van gevaarlijke stoffen en dampen, zodat verspreiding door de ruimte en blootstelling in de ademzone worden voorkomen. Dit geldt voor diverse sectoren, waaronder industrie, laboratoria en openbare dienstverlening, waar medewerkers regelmatig met gevaarlijke stoffen werken.

Dit moet je werkgever doen: blootstellingsniveaus beoordelen

Het ontbreken van effectieve afzuiging kan leiden tot gezondheidsrisico’s door blootstelling aan schadelijke stoffen. Werkgevers moeten de blootstellingsniveaus beoordelen en passende beschermende maatregelen te nemen, met inachtneming van wettelijke grenswaarden voor blootstelling.

Het STOP principe
Het STOP principe | foto:Precisse
tk2

Het STOP-principe

Het STOP-principe:

  • Substitution
  • Technical protective measures
  • Organizational safeguards
  • Personal protective equipment

Het STOP-principe dient daarbij als leidraad, waarbij technische beschermingsmaatregelen, zoals een afzuigsysteem, prioriteit hebben.

De effectiviteit van zo’n afzuigsysteem kan variëren en vereist vaak een combinatie van maatregelen voor optimale bescherming.

Voorkom inademen gevaarlijke stoffen: zo doe je dat

Lokale afzuiging, zuurkasten en specifieke werkplekken met ejectortechnologie, zoals de Vario-Flow GAP-werkplekken van Denios, zijn voorbeelden van technische beschermingsmaatregelen. Ze zorgen voor bronafscherming en voorkomen dat schadelijke stoffen in de ademzone van medewerkers terechtkomen.

Testen volgens normen zoals EN 14175-3 en gravimetrische stofconcentratietests bewijzen de effectiviteit van deze afzuigsystemen. De kaliumjodidetest wordt gebruikt om beschermende werking tegen gevaarlijke poeders te evalueren, met goede resultaten voor de Vario-Flow GAP-systemen.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Veilig werken met gevaarlijke stoffen

DENIOS BV

Visie en missie: Het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen is cruciaal bij het minimaliseren van risico’s voor ons milieu en uw medewerkers. Bovendien draagt het bij aan een leefbare maatschappij... Lees meer