Veiligheidsrondgangen en audits

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Veiligheidsrondgangen en audits

Om het veiligheidsniveau op pijl te houden en waar mogelijk te verbeteren zijn veiligheidsrondgangen en audits onmisbaar. Door werkdrukte, werkpieken en andere onvoorziene omstandigheden komen spullen soms op de verkeerde plaats te staan en wordt noodzakelijk onderhoud over het hoofd gezien. Ook zijn medewerkers zich niet altijd voldoende bewust van de risico’s en wettelijke eisen op dit vlak.

Veiligheidsrondgangen en audits bieden structuur, zorgen ervoor dat er steeds opnieuw aandacht is voor veiligheid. Vanwege de frisse blik is het belangrijk dat interne veiligheidsrondgangen en audits door iemand van een ander lab worden gedaan. Laboratoriumveiligheid verschilt echter nogal per type lab, chemisch, biologisch of juist instrumenteel. Het is daarom voor de kwaliteit van de rondgangen en audits belangrijk dat de uitvoerders goed worden getraind op labveiligheid en dat geschikte checklists worden gebruikt.

Iris Advies biedt on-the-job training op maat met aandacht voor:
– op de risico’s in het lab afgestemde checklists
– een gezamenlijke rondgang
– tips en trics voor het betrekken van medewerkers
– borgen van de uitvoering van verbetermaatregelen

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Veiligheidsrondgangen en audits

I. van 't Leven Iris Advies

Specialist in arbeidsomstandigheden in laboratoria Bewust omgaan met gevaarlijke stoffen en biologische agentia Minder fysieke belasting op de werkplek On the road to zero: minder kankerverwekkende stoffen op de werkplek... Lees meer