Brandwerende kasten die voldoen aan de EN 14470-1

icon.highlightedarticle.dark Brandveiligheidskasten
132 bekeken 11 oktober 2023
Brandwerende kast
Brandwerende kast | Foto: Denios
Article image of: Brandwerende kasten die voldoen aan de EN 14470-1
Brandwerende kast | Foto: Denios
Article image of: Brandwerende kasten die voldoen aan de EN 14470-1
GS-testcertificaat | Foto: Denios

EN 14470-1 stelt eisen voor brandwerende veiligheidskasten voor gevaarlijke stoffen. Veiligheidskasten moeten voldoen aan brandduur- en gebruikerstests.

Brandbare vloeistoffen in werkruimten

EN 14470-1 regelt de bouwkundige eisen en testvoorwaarden voor tegen brandwerende veiligheidskasten voor de opslag van brandbare vloeistoffen in werkruimten. Als u kiest voor een veiligheidskast met brandwerendheid uit het Denios assortiment, kunt u er zeker van zijn dat deze is getest volgens EN 14470-1 en voldoet aan alle bijbehorende eisen.

Maar wat zegt EN 14470-1 precies en welke belasting tests moet een kast voor gevaarlijke stoffen doorstaan voordat hij voor meer veiligheid in uw bedrijf kan zorgen? Wij hebben het voor u samengevat!

4 Brandwerendheid klassen

EN 14470-1 verdeelt veiligheidskasten in 4 klassen volgens hun brandwerendheid. Het nummer van de typeklassen 15, 30, 60 en 90 geeft de minimumduur in minuten aan die de veiligheidskast bij brand moet kunnen weerstaan.

In veel Europese landen worden veiligheidskasten met een brandwerendheid van 90 minuten vereist. Veiligheidskasten van het type 30 mogen daarentegen alleen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt.

Waarom 90 minuten cruciaal zijn

  • BRANDOORSPRONG – Het brandalarm gaat af en het personeel verlaat de gevarenzone.
  • BRANDDUUR 5-10 MINUTEN – Het personeel is geëvacueerd en de brandweer is onderweg.
  • BRANDDUUR 10-15 MINUTEN – De brandweer arriveert en begint de brand te blussen.
  • BRANDDUUR 15-90 MINUTEN – Tijd om het vuur te doven. Veiligheidskasten type 90 besparen kostbare minuten

Naast de eisen inzake brandbeveiliging moet de veiligheidskast voor de gebruiker bij dagelijks gebruik een veilig apparaat zijn. Het door een onafhankelijk testcentrum afgegeven GS-testcertificaat bewijst dat de veiligheidskast voldoet aan de eisen van de Wet Productveiligheid met betrekking tot het waarborgen van veiligheid en gezondheid.

GS-keurmerk

De nadruk ligt op tests voor het permanent functioneren van de veiligheidskasten en dus voor de veiligheid van de gebruiker. De mechanische onderdelen (zoals deuren en lade-uittrekelementen) worden bovendien onderworpen aan een duurtest onder maximale belasting.

Het GS-keurmerk wordt alleen toegekend als 50.000 openingen/sluitingen zonder schade worden overleefd. Ook moet er worden aangetoond dat alle bedrijfsonderdelen van de kast vrij zijn van giftige/kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

Dit zijn slechts enkele van de in totaal 22 aanvullende productkenmerken waaraan moet worden voldaan.

Bekijk de DENIOS Brandveiligheidskastenicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Brandwerende kasten die voldoen aan de EN 14470-1

DENIOS BV

Visie en missie: Het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen is cruciaal bij het minimaliseren van risico’s voor ons milieu en uw medewerkers. Bovendien draagt het bij aan een leefbare maatschappij... Lees meer