Tiptop opslag van chemicaliën met Real-time Asset Monitoring - Labinsights

Tiptop opslag van chemicaliën met Real-time Asset Monitoring

icon.highlightedarticle.dark Gevaarlijke stoffen
109 bekeken Laatste wijziging: 11 april 2025
Nooit meer voorraad zoeken en 24/7 overzicht
Nooit meer voorraad zoeken en 24/7 overzicht | Foto: Denios

Er is nu een real-time monitoringsysteem voor veiligheidskasten dat je 24/7 digitaal inzicht geeft over de opslag van chemicaliën op het lab of andere waardevolle producten, zoals lithiumion accu’s of laptops. Met dit snel te installeren systeem, dat zowel geschikt is voor bestaande als nieuwe kasten, is je voorraadbeheer altijd up-to-date, krijg je volledige controle over je chemicaliënbeheer en is alles zó vindbaar.

tk1

Het Real-time Asset Monitoringsysteem van Denios geeft je altijd een up-to-date overzicht van de inventaris van je (gevaarlijke) laboratoriumchemicaliën of beschermt waardevolle bedrijfseigendommen. Het systeem is ook geschikt voor veiligheidskasten met andere risicovolle producten, zoals lithium-ion accu’s of elektrisch gereedschap. Deze digitale oplossing is makkelijk te monteren, verhoogt de veiligheid op je laboratorium, maakt een einde aan nodeloos gezoek naar chemicaliën, en voorkomt onnodige inkopen. Dit geeft vat op je chemicaliënbeheer. Daardoor is dit monitoringsysteem ook ideaal bij veiligheidsaudits.

Laboratoriumchemicaliën 24/7 vindbaar

Aäron Nobel, online marketeer bij Denios, stelt dat er vanuit de laboratoria behoefte was aan zo’n systeem. “Veel van onze klanten gaven aan dat ze te lang bezig zijn met zoeken naar hun producten. Dit is, naast veiligheid op het lab, de trigger geweest voor deze innovatie. Hoe vaak gebeurt het niet dat je misgrijpt in de opslagkast, omdat je collega de fles met zoutzuur nog op zijn labtafel heeft staan? En hoe fijn is het dan om door een simpele blik in het portaal meteen te zien waar die fles staat en wie deze in gebruik heeft?”

“De kast registreert bij deze handelingen vervolgens automatisch de inventaris en past meteen de voorraad aan”
Udo Roth, Denios Product Innovation

De innovatieafdeling van Denios beet zich vast in dit vraagstuk en kwam met als oplossing om de RFID-techniek te combineren met een database voor voorraadbeheer via een mobiel netwerk.

Een labmanager kan per medewerker aangeven wie via een persoonlijke pas toegang heeft tot de kast en tot het digitale voorraadbeheersysteem. Zo weet je als geautoriseerde medewerker, laborant of labmanager altijd de actuele voorraden, waar de chemicaliën te vinden zijn en bij wie.

IONLine kast met Real Time Asset Monitoring
IONLine kast met Real Time Asset Monitoring | foto: Denios
tk2

Nobel: “Dit realtime systeem is echt van deze tijd en is een slimme service met toegevoegde waarde voor de gebruikers. Je hoeft bijvoorbeeld geen post-its meer op de deur te plakken.”

Inzicht en extra veiligheid op het lab

Zijn collega Udo Roth van Product Innovation vertelt hoe het systeem werkt. “Het bestaat uit een externe module die gemakkelijk op onze bestaande veiligheidskast gemonteerd kan worden. Wie nog geen kast heeft, kan ook een nieuwe kopen met ingebouwd systeem. In de module zit een smartreader, waarop je de inventaris van de betreffende kast meteen kunt inzien. Deze inventaris voorzie je eerst van speciale RFID-labels, waarin de elektronische productcode van je inventaris is gecodeerd. Met je eigen ID-card kun je de deur van een kast openen – mits je hiervoor bent geautoriseerd – en een product meenemen of terugzetten. De kast registreert bij deze handelingen vervolgens automatisch met een geïntegreerde sensor die de RFID-tags leest, de inventaris van de kast en past meteen de voorraad aan. Je hoeft zelf dus geen product te scannen.”

“Dit vergroot het gebruiksgemak en de veiligheid van je laboratorium of bedrijf enorm”
Udo Roth, Denios Product Innovation

Hij vervolgt: “Het mobiele netwerk wordt gebruikt om de geüpdate voorraad aan je database te linken, zodat je realtime weet waar alles is. Deze cloudgebaseerde applicatie werkt niet via een gewoon WiFi-netwerk, maar via een eigen mobiele verbinding, zoals een mobiele telefoon. Hierdoor is data niet van buiten benaderbaar. Daarnaast is er geen complexe integratie nodig in het it-netwerk van de labgebruiker. De labmanager kan per medewerker aangeven wie toegang heeft tot de kast. Dit vergroot het gebruiksgemak en de veiligheid van je laboratorium of bedrijf enorm.”

Het is fijn om met een simpele swipe van je toegangspas meteen te zien waar en bij wie die fles staat
Het is fijn om met een simpele swipe van je toegangspas meteen te zien waar en bij wie die fles staat | foto: Denios
tk3

Toepassingen op lab én kantoor

De toepassing is bij uitstek geschikt voor grotere bedrijven en publieke instellingen, zoals universiteitslabs. Roth. “Daar wil je niet dat iedereen toegang heeft tot alle stoffen. Denk ook aan bedrijven met veel elektrisch gereedschap of waar iedereen zijn e-bike meeneemt naar het werk en waar dus veel lithiumion accu’s staan. Die wil je in een veilige kast opbergen en opladen, maar iedereen wil wel weer graag zijn eigen accu mee naar huis. De gebruiker heeft toegang tot de inventaris via een gebruiksvriendelijke en intuïtieve webgebaseerde interface.”

“We hebben onze real-time tracker op de WoTS 2024 en de Logimath Fair 2025 gepresenteerd en kregen daar lovende reacties”
Aäron Nobel, Denios online marketeer
tk4

Afgestemd op wat de gebruiker echt wil

Voor de toekomst zijn er nog meer slimme toepassingen te bedenken. Een verbinding met de DENIOS SpillGuard en de DENIOS Connect ligt voor de hand, maar er zijn veel mogelijkheden door deze technologie. Roth: “Je kunt veel dingen bedenken, maar je moet het niet ‘overengineeren’. Je moet altijd in de gaten houden wat de gebruiker echt wil en waar die mee geholpen is.”

Nobel besluit: “We zijn erg benieuwd naar de reacties en zijn daarom bezig met een uitgebreide ‘customer pilot’. We hebben onze real-time tracker op de WoTS 2024 en de Logimath Fair 2025 in Duitsland gepresenteerd en kregen daar lovende reacties. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.”

Opslagkast met Real-time Asset Monitoring
Opslagkast met Real-time Asset Monitoring | foto: Denios
tk5

Wat is de RFID-techniek?

RFID staat voor Radio Frequency Identification en is een technologie die wordt gebruikt om objecten, dieren en personen te identificeren en te volgen. Het maakt gebruik van radiofrequenties en bestaat uit RFID-tags die informatie bevatten en via een RFID-lezer kunnen worden uitgelezen.

Toepassingen van de realtime tracker

  • Real-time en digitaal inzicht in je inventaris
  • Voorraadbeheer altijd up-to-date
  • Geschikt voor alle producten (chemicaliën, lithium-ion accu’s, laptops, etc.)
  • Snel te installeren op bestaande DENIOS veiligheidskasten of nieuwe kast met ingebouwd systeem
  • Labmanager kan autorisatie per persoon toekennen
  • Anti-diefstal
  • Voorkomt onnodige inkopen
  • Makkelijke toepassing voor veiligheidsaudits

Wil je meer weten over opslag van chemicaliën met Real-time Asset Monitoring?

“Lekkages van gevaarlijke stoffen 24/7 opsporen met IoT-technologie”

Vat op labveiligheid met 24/7 monitoring

Lekkage detecteren met 24/7 online monitoringssysteem

Realtime bewaking van gevaarlijke stoffen in de cloud

Real Time Asset Monitoring – Denios

Profile picture of Vanessa Appelman M.Sc.

Geschreven door Vanessa Appelman M.Sc.

Lees meer van Vanessa Appelman M.Sc. icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark