Vat op labveiligheid met 24/7 monitoring - Labinsights

Vat op labveiligheid met 24/7 monitoring

icon.highlightedarticle.dark Gevaarlijke stoffen
Laatste wijziging: 14 november 2024
Peter Boerefijn
Peter Boerefijn | Foto: FOODnote

Er komt steeds meer grip op het borgen van de veiligheid in het lab door 24/7 monitoring. De nieuwste ontwikkeling is de bewaking van het veilig functioneren van onder meer chemicaliënkasten en werkplekken als zuurkasten en laminair flow-installaties op basis van het monitoren van parameters als druk, flow en temperatuur via monitoring in de cloud.

tk1

Het is te beschouwen als de volgende stap in 24/7 monitoring. Het beheersen van omgevingsparameters in het lab is een (noodzakelijke) trend. Steeds meer labs tuigen daarom systemen op om de klimaathuishouding te borgen. Maar er kan meer.

Met het geavanceerde DENIOS Connect Systeem. In combinatie met een draadloze, veilige, cloudgebaseerde webapplicatie als de DENIOS Spillguard Connect is het mogelijk om vroegtijdig te ontdekken dat er chemicaliën lekken in een brandveiligheidskast. Een ingebouwde sensor in de Spillguard Connect signaleert, lang voordat de labmedewerkers het zelf in de gaten zouden hebben, dat er vloeistof weglekt in de opslag. Met deze applicatie gebeurt het signaleren dag en nacht, 24/7.

Cloudgebaseerd monitoringsysteem

Deze applicatie kan direct in contact staan met een alarmkamer. Dat werkt zo. Het monitoringsysteem stuurt een waarschuwing uit naar de cloudgebaseerde webapplicatie. Deze stuurt vervolgens een sms of email naar de veiligheidsfunctionaris dat er iets lekt in kast X.

Op basis van dit alarm kan direct actie ondernomen worden. En wordt de nog minimale ‘spill’ in de opvangbak met een absorptiemateriaal, als bijvoorbeeld van DENSORB, samen met de lekkende verpakking verwijderd en verantwoord afgevoerd.

24/7 bewaken opslagfaciliteiten voor gevaarlijke stoffen

Veiligheid borgen impliceert veiligheid monitoren. En zo efficiënt mogelijk. Labs worden zich hiervan in toenemende mate bewust. En niet slechts 24/7-monitoring van één enkele opslagkast, maar van alle opslagen tegelijkertijd in één systeem. Dat is mogelijk met het DENIOS Connect Systeem.

Peter Boerefijn, Salesmanager Benelux bij Denios, ziet de belangstelling voor dit systeem dan ook toenemen om veiligheidskritische plekken in het lab continu in de gaten te houden en vrijwel direct in te grijpen als het misgaat. “We staan nog maar aan het begin. We zien dit opkomen in de veiligheidskasten voor lithium-ion accu’s en het gaat ook meer en meer gebeuren bij de vloeistofkasten.”

Spillguard
Spillguard | foto: DENIOS
“We installeren de betreffende sensoren voor bijvoorbeeld vloeistof-of luchtflow en koppelen die met een IoT-verbinding aan de cloud-omgeving van het lab”
Peter Boerefijn, Salesmanager Benelux bij Denios
tk2

Detecteren van lekkages en afzuigingsproblemen

Hij specificeert. “In de eerste plaats voor het detecteren van vloeistoffen in de opvangbak door lekkage van chemicaliën. Of voor het detecteren van haperingen in de luchtflow, dus de afzuiging.” Bijvangst: het systeem creëert bewustzijn over onveilige situaties.

“Met ons monitoringsysteem in combinatie met deurcontacten, krijg je gelijk informatie over hoe vaak en hoe lang de kast open en dicht is. Met andere woorden: of deuren te lang openblijven of niet goed sluiten, waardoor een en ander gaat uitdampen in de ruimte. Er gaat dan een signaal naar de beheerder van de cloudomgeving met de melding: ‘Kast staat te lang open’, wat overigens een parameter is die je zelf in kunt stellen. Als je ziet hoe vaak dit gebeurt in de tijd, ga je maatregelen nemen.”

Altijd een veilige werkplek

Veilige werkplekken zijn ook kandidaat voor het Denios Connect Systeem. Want werken ze wel naar behoren? Boerefijn: “Het belangrijkste bij zuurkasten is de correcte luchtflow en veilige werking van het systeem. Via de meetpunten van het apparaat waarop een scala van sensoren aangesloten kan worden, kun je meten of de luchtflow binnen de specificaties valt. Dit geldt ook voor laminair downflow booths en veiligheidskabinetten. We gaan dit systeem daarom ook in onze eigen VARIO-Flow integreren.”

Compact monitoringssysteem

Het monitoringsysteem zelf is compact: zo ongeveer de grootte van een sigarenkistje. “Voor wie dat nog kent”, grapt Boerefijn. “Kijk, dit is het centrale kastje waar alles op aangesloten wordt wat je maar wilt monitoren. We installeren de betreffende sensoren voor bijvoorbeeld vloeistof-of luchtflow en koppelen die met een IoT-verbinding aan de cloudomgeving van het lab.”

Daar heeft het laboratorium amper werk aan, beklemtoont hij. “Bij de bestelling wordt het systeem geregistreerd en wordt er automatisch een cloudomgeving voor de gebruiker gecreëerd. Er volgt een mailtje, waarna je als geautoriseerd gebruiker kunt inloggen. Vervolgens kun je zelf alle instellingen aanpassen.”

“Fabrieksmontage dus, dat maakt het monteren van sensoren achteraf overbodig”
Peter Boerefijn, Salesmanager Benelux bij Denios
tk3

Voor nieuwe én bestaande opslagsystemen

Het monitoringsysteem kan ook aan bestaande installaties worden toegevoegd, door het brede scala aan sensoren. De webapplicatie kan via browsers op diverse devices draaien. Denios rust sinds kort nieuwe bestellingen op aanvraag uit met het Connect-systeem.

“Dat is het meest efficiënt”, stelt Boerefijn. “Wordt er bijvoorbeeld een veiligheidskast waar dit systeem al inzit aangeschaft, dan wordt deze kast automatisch toegevoegd. Bij voorkeur leveren we de applicatie met de nieuwe bestelling mee, fabrieksmontage dus, dat maakt het monteren van sensoren achteraf overbodig.”

Mogelijkheden voor diverse veiligheidsmiddelen

Zijn er nog andere toepassingen denkbaar? Boerefijn: “Het zou ook kunnen worden toegepast op een oog- of nooddouche. Wordt de douche gebruikt? Dan kan er een signaal naar zeg, de BHV of EHBO gaan om poolshoogte te komen nemen. Je zou er ook een onderhoudsinterval mee in kunnen instellen. Dan zendt hij een signaal uit dat het tijd wordt voor onderhoud of een test van het systeem.”

Hij besluit: “Dit sluit aan op de moeilijkheid medewerkers aan te trekken om je systemen te monitoren op veiligheid, dan schieten de controles er vaak zomaar bij in. En denk eens aan controles ’s nachts en in het weekend. Dan is een monitoringsysteem dat 24/7 werkt een prettige zekerheid. We proberen daarom zoveel mogelijk van onze producten ermee uit te rusten en dat ontwikkelt zich alleen maar verder. Veiligheid staat bij ons altijd op de eerste plaats.”

Wil jij ook vat op labveiligheid met 24/7 monitoring?

“Lekkages van gevaarlijke stoffen 24/7 opsporen met IoT-technologie”

Realtime bewaking van gevaarlijke stoffen in de cloud

Gevaarlijke stoffen in laboratoria 24/7 bewaakt met online monitoringsysteem

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepeter icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark