Lekkages – en de daarmee verbonden risico’s — ontdekken voordat het écht te laat is: dat kan met een slim monitoringsysteem dat alle vloeistoflekkages detecteert. Wie, waar en wanneer welke melding krijgt is heel exact te bepalen. Het systeem neemt bij de distributeur van verpakte gevaarlijke stoffen veel stress weg.

Redactie: Marjan Hammink | beeld: FOODnote

“Natuurlijk is het niet zo’n probleem als je waterlekkage hebt,” vertelt Gerard Weering, QHSE (kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu) -manager bij Mavom Chemie in Alphen aan den Rijn. “Maar als je laboratorium zich op de verdieping daaronder bevindt, geeft het wel gedoe en waterschade. Het lab hebben we zelfs een paar dagen moet sluiten, de vloer erboven moesten we vervangen.” Dat was grotendeels te voorkomen geweest met een op het eerste gezicht eenvoudig apparaatje — door Denios ontwikkelde SpillGuard. In combinatie met het Connect-systeem biedt dit device 24/7 monitoring. Weering: “Dan had ik die melding gepusht gekregen en had ik waarschijnlijk ’s avonds zelf gekeken of er actie ondernomen had moeten worden.”

Veilige opslag

Mavom Chemie produceert chemische oplossingen voor industriële toepassingen van OEM’s, [Original Equipment Manufacturers, red.], coatingbedrijven en industriële dienstverleners. Het bedrijf heeft een eigen laboratorium en een veilige opslag van gevaarlijke stoffen. Het magazijn is uitgerust met een vast opgesteld brandblussysteem en volgt de Nederlandse PGS-15-richtlijn voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Als zodanig staat er in het magazijn een grote buffertank met water, gekoppeld aan een blusinstallatie voor schuim. Juist in deze tank trad ’s avonds, in het weekend, lekkage op met alle gevolgen van dien. Vandaar dat er uitgekeken werd naar een betrouwbaar systeem om dit soort lekkages tijdig te ontdekken. Bedoeld voor het magazijn voor gevaarlijke stoffen, moest het volcontinu functioneren, het liefst met gegevensopslag in de cloud, dus met een onlineapplicatie om overzicht te kunnen houden op verschillende locaties. Weering: “Want als je hele grote terreinen of magazijnen hebt, kan het personeel niet overal zijn. De tendens is immers ook om met steeds minder mensen te werken.” Met het SpillGuard Connect-lekkagewaarschuwingssysteem kan de geautoriseerde gebruiker zelf – aan de hand van vooraf ingestelde parameters – via het dashboard bepalen voor wie, waar en wanneer welke melding of informatie beschikbaar moet zijn. Het systeem slaat statusgegevens van alle SpillGuards op in de cloud, zodat ze tussentijds of naderhand makkelijk opvraagbaar zijn.

Er komt regelmatig een ‘ping’ om aan te geven dat hij actief is
Gerard Weering, QHSE-manager bij Mavom Chemie.

Tijdige detectie

“Het waarschuwingssysteem is redelijk rechttoe-rechtaan, maar wel heel gevoelig” weet Weering. Hij detecteert eenvoudig wel of niet. “Tussendoor testen is ook niet nodig. Er komt namelijk regelmatig een ‘ping’ om aan te geven dat hij actief is. Dat zit wel goed.” De aanwezige SpillGuards – Mavom heeft er twee in bedrijf – bieden vooral zekerheid bij tijdige detectie. Daarmee voorkomt het bedrijf schade door bijvoorbeeld lekkages die lang doordruppelen. “Bij een melding gaat er nu meteen iemand naar toe om te kijken of er een kraan dichtgedraaid moet worden.”

Wat gebeurt er na het einde van de werkdag of in het weekend?
Gerard Weering, QHSE-manager bij Mavom Chemie.

Ex zone 0

De compacte SpillGuard die bij Mavom op de vloer ligt meet 11 cm in diameter en is volledig zelfvoorzienend. Hij werkt op een batterij en is meteen inzetbaar. Via de webapplicatie is te controleren wat de laadtoestand van de batterij is. In geval van een lekkage geeft het schijfje voor de directe omgeving visuele en akoestische signalen, maar stuurt bovendien direct een bericht per SMS en/of e-mail naar de aangewezen contactpersoon of -personen. De SpillGuard is geschikt voor ATEX zone 0, ofwel Ex zone 0, de aanduiding voor omgevingen met permanent risico op een explosiegevaar. “Overdag zijn er altijd mensen, iedereen heeft een vaste inspectieronde, waarin aan een aantal kritische punten meer aandacht wordt gegeven,” voegt Weering toe, “maar wat gebeurt er na het einde van de werkdag of in het weekend? De zekerheid die we nu hebben is wel zo prettig.”

________________________________________________

SPECS

SpillGuard Connect lekdetectie-systeem • Innovatief, compact en autonoom lekdetectiesysteem • Volledig zelfvoorzienend - geen accessoires nodig • Geschikt voor EX zone 0 en voor alle gasgroepen • Flexibel inzetbaar • Inbedrijfname binnen seconden • Melding per SMS en/of e-mail bij lekkage • Realtime aflezen • Akoestisch en optisch alarm • Regelmatig optisch signaal • Levensduur ongeveer 5 jaar

monitoringssysteemmonitoringdetectiesystemen