Sascha van de Ven | Foto: QAducation
Hoe integer bij jij in je rol als auditor? Doe de check en doe je voordeel met deze vijf aandachtspunten om je integriteit te borgen. Auditorwerk is mensenwerk, daarom is het belangrijk dat je integer bent en het traject onbevooroordeeld ingaat: 5 tips.
tk1 Wat is integriteit?
“Integriteit is je verantwoordelijkheden begrijpen, nemen, betrouwbaar zijn en wederzijds respect tonen. Binnen het werk als auditor betekent dit: je weet wat jouw taak is en je begrijpt dat een objectieve houding cruciaal is. Tijdens de interne audit toets je niet de mens, maar het proces, dus je laat degene die je tegenover je hebt in diens waarde. Wél neem jij de lead in het auditen en zorg je dat de audit goed verloopt.”
tk2 Waarom is integriteit zo belangrijk in het auditorwerk?
“Als auditor moet je stevig in je schoenen staan en je tegelijkertijd goed in kunnen leven in de ander. Tijdens de audit laat je niet met je sollen, maar neem je het voortouw. Jij bent in de lead, bepaalt wat je wilt zien en zorgt voor een gegronde rapportage met duidelijke onderbouwing. Tegelijkertijd begrijp je dat het mensenwerk is en kun je inschatten wanneer de persoon die je tegenover je hebt niet op zijn gemak is. In dat geval weet je dat je eerst even een praatje moet maken om het ijs te breken, voordat je start met het uitvoeren van de audit.”
tk3 Is integriteit een vaardigheid die je kunt leren?
“Het is handig als je van nature niet makkelijk omver te blazen bent en weet hoe je het ijs kunt breken. Daarom is er tijdens de cursus ‘Interne audit’ veel aandacht voor het oefenen met deze vaardigheden. Soft skills zijn enorm belangrijk, omdat je altijd met mensen werkt als auditor. Tijdens rollenspellen leer je omgaan met echte situaties, zoals auditees die het achterste van hun tong niet laten zien.”
tk4 Hoe waarborg je de integriteit tijdens een interne audit?
“Communiceer altijd heel helder waarom je er staat, wat je graag wilt zien en hoe je te werk gaat. Daarmee creëer je een veilige sfeer met duidelijke kaders waarin de audit plaatsvindt. Mensen begrijpen daardoor ook goed dat je er niet bent om hén te beoordelen, maar om het werkproces te toetsen, met als doel iets in hun werk te verbeteren of faciliteren. Dat is tenslotte het doel van de audit.”
tk5 Wat is de gouden tip om integer te auditen?
“Goede communicatie is heel belangrijk. Stel mensen op hun gemak, schets duidelijke kaders en vertel waarom je er bent. En blijf ook kritisch kijken naar jezelf. Blijf alert op vooroordelen, emoties die je objectiviteit beïnvloeden of andere zaken die je integriteit laten wankelen. Zorg ervoor dat je daar eerst iets aan doet, voordat je van start gaat met de interne audit.”
Wil je beslagen ten ijs komen als interne auditor? Volg dan de cursus ‘Interne audit’, hierin wordt er veel aandacht aan dit thema besteed.
Sascha van de Ven vertelt vanuit haar kennis van en ervaring met het auditorsvak over integriteit. Wat is het, hoe werkt het en is het iets wat je als auditor kunt leren?