Alles draait om communicatie

icon.highlightedarticle.dark Opleidingen
76 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Alles draait om communicatie

Elkaar totaal niet begrijpen en toch hetzelfde bedoelen, het gebeurt in ieder lab. Je boodschap wordt anders uitgelegd dan je bedoelde. Er ontstaan veel misverstanden. Effectief communiceren is de basis voor het succesvol functioneren van het hele team. Het is zaak helder te communiceren zonder dat de inhoud verloren gaat. Wat kom ik tegen? Het management denkt dat het helder communiceert, terwijl er intern verwarring is. Op het gebied van communicatie valt er in veel laborganisaties nog veel winst te halen.

Diffuse communicatie resulteert in vage afspraken, die weer leiden tot verspilling, stress, fouten en ontevreden klanten. Zelfs het ziekteverzuim wordt erdoor beïnvloed. Het hele team heeft dezelfde missie, hoe kan het dan dat de interpretatieverschillen zo groot zijn?

“Positie, Prestatie en Relatie”
Karlijn Vrolijk

Het voorkomen van misinterpretaties levert direct resultaat op. Een vertaalwoordenboek zou handig zijn in deze. En dat bestaat! Met behulp van het ‘PPR-model’ kun je doeltreffend communiceren in individuele situaties, maar ook binnen het team en richting de klant. Het model geeft inzicht in de communicatiestijlen: Positie, Prestatie en Relatie. Onderzoek wijst uit dat er bij verschillende communicatiestijlen een eigen taal en cultuur hoort.

Weerstand, irritatie en misvattingen ontstaan door het verschillend interpreteren van dezelfde uiting. Die verschillende interpretaties zijn voorspelbaar. Met het PPR-vertaalwoordenboek kun je jouw eigen boodschap vertalen naar de communicatiestijl van je collega, manager en klanten, zodat de boodschap overkomt zoals jij bedoelt. Andersom kun jij hun boodschap vertalen naar jouw eigen communicatiestijl, zodat jij begrijpt wat zij bedoelen. Zo voorkom je veel misinterpretaties.

Gebruik je PPR, dan zul je merken dat jouw voorstel, feedback en adviezen nu wél begrepen én serieus worden genomen. Je krijgt mensen gemakkelijker mee. Je boodschap is niet veranderd, wel de manier waarop je die brengt en de ander die interpreteert!

MEER CURSUSSENicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Alles draait om communicatie

QAducation bv

QAducation: maak kwaliteitszorg begrijpelijk en toepasbaar Lees meer