Zuivere gassen tot aan de lab toepassing - Labinsights

Zuivere gassen tot aan de lab toepassing

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Zuivere gassen tot aan de lab toepassing

Het is bekend dat de zuiverheid van de gebruikte gassen een aanzienlijke invloed heeft op de betrouwbaarheid van de meetresultaten in laboratoria. Minder bekend is dat ook de kwaliteit van de drukapparatuur van groot belang is…

Air Liquide heeft gassen met een bijzonder hoge zuiverheidsgraad – de zogenaamde Alphagaz productlijn – in het gamma die specifiek voor de lab omgeving bestemd zijn. Maar daarnaast is er ook een ruim aanbod aan speciale drukapparatuur voor het lab beschikbaar. En dat is nodig ook, want de zuiverheid van de gassen moet kunnen gegarandeerd worden tot aan de toepassing. Anders gezegd: het heeft weinig zin om zuivere gassen in te zetten als deze naderhand alsnog gecontamineerd raken door apparatuur die niet geschikt is voor deze taak.

Veiligheid en kwaliteit hand in hand

“Het gaat erom dat de meetomstandigheden in het lab zo accuraat en consistent mogelijk moeten zijn”, verklaart Stefan Suys, Air Liquide’s Product Manager Equipment & Installations North-West Europe Cluster. “Maar daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om in veilige omstandigheden te werken. Door gebruik te maken van apparatuur die specifiek ontwikkeld is voor laboratoriumgebruik zorg je enerzijds voor kwaliteitsbewaking en verbeter je anderzijds de veiligheid.”

“Onzuiverheden worden vaak veroorzaakt door het gebruik van industriële apparatuur – zoals bijvoorbeeld reduceerventielen voor lastoepassingen -, in plaats van materialen die geschikt zijn voor lab toepassingen”, vervolgt Stefan. “De verschillen tussen apparatuur voor industriële – en hoogzuivere toepassingen zijn groter dan wat je in eerste instantie zou vermoeden. Zo hebben reduceerventielen voor labogebruik een nog hogere lekdichtheid dankzij hun specifieke design en hoogwaardige specificaties. Zo’n reduceerventielen hebben daarnaast ook een laag intern dood volume en maken gebruik van balgtechnologie. Industriële reduceerventielen moeten het zonder al deze zaken stellen. De hogere aankoopprijs van lab grade materialen betaalt zich dan ook al gauw terug door de meer betrouwbare testresultaten die ze garanderen.”

“Een tweede factor die onzuiverheden veroorzaakt zit hem in het gebruik van foutieve koppelingen of slangen. Feit is dat elke aansluiting of verbinding waar gassen doorheen lopen een potentiële bron van lekkage of contaminatie kan zijn. Daarom bevelen we aan om geschikte snijringkoppelingen te kiezen voor het aansluiten van leidingen in koper of in RVS. En in geval een flexibele slang gebruikt wordt, is het raadzaam om de compatibiliteit daarvan te controleren in functie van het gebruikte gas en de kwaliteitsvereisten. Concrete informatie daaromtrent kan worden geraadpleegd in de Air Liquide’s online gasencyclopedie.”

Spoelen: tips & tricks

Een andere kritische factor met betrekking tot de gaskwaliteit bestaat uit het toepassen van de juiste spoelprocedure. Elke keer wanneer er cilinders verwisseld worden of wanneer er een hogedrukslang of cilinderaansluiting wordt losgekoppeld, zal er atmosferische lucht in de hogedruk slang terechtkomen. Om dat te voorkomen is het noodzakelijk om de flexibel te spoelen vooraleer de afnamekraan op de installatie geopend wordt. Afhankelijk van de toepassing, de kwaliteitsvereisten en het gebruikte gas zullen meer of minder spoelcycli nodig zijn. Meer uitleg daarover in deze video.

Gascilinders die door middel van een hogedrukreduceerventiel worden aangesloten beschikken standaard niet over een spoelsysteem, wat maakt dat het niet evident is om het circuit afdoende te spoelen. Dit kan eventueel worden opgelost door stroomafwaarts de nodige uitrusting te installeren, maar een betere oplossing bestaat uit de installatie van een omschakelsysteem – een paneel of omschakelcentrale – buiten of in een beveiligde cilinderkast.

Zo’n gasinstallatie is standaard uitgerust met een spoelsysteem en bovendien is een dergelijke opstelling ook veiliger, omdat de druk van de gassen al kan worden verlaagd vooraleer ze binnenkomen in het gebouw.

Meer info icon.arrow--dark

Geschreven door

Air Liquide Benelux Industries

A world leader in gases, technologies and services for Industry and Health, Air Liquide is present in 75 countries with approximately 66,400 employees and serves more than 3.8 million customers and patients. Lees meer