Impressie WoTS | Foto: FOODNote
Tijdens de World of Industry, Technology & Science vertellen drie experts over één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid: antimicrobiële resistentie (AMR). Zij delen hun kennis over dit probleem en de aanpak ervan.
Het gebruik van antibiotica is wereldwijd een vanzelfsprekendheid. Maar het komt steeds vaker voor dat bacteriën resistent worden voor deze middelen. Ze zijn dan niet meer vatbaar voor de werking ervan.
Dit maakt het effectief behandelen van infecties lastiger. Met ziekte, sterfte en hogere zorgkosten tot gevolg. Maarten van Dongen, oprichter van AMR Insights, bespreekt de urgentie van dit probleem en legt uit hoe we resistentie kunnen bestrijden.
Oorzaken antibioticaresistentie
Resistentie is een natuurlijke, genetisch bepaalde eigenschap die bacteriën kunnen ontwikkelen. Het genetisch materiaal met de resistentie wordt bij de deling doorgegeven aan de nakomelingen.
Maar resistentie kan ook verworven worden wanneer bacteriën stukjes genetisch materiaal met een resistentie tot zich nemen. Resistentie kan dus van nature aanwezig zijn, verkregen worden van andere bacteriën of verworven worden uit bijvoorbeeld het milieu.
“In veel landen zijn antibiotica gewoon verkrijgbaar bij de drogist”
Maarten van Dongen, oprichter van AMR Insights
Resistentie ontstaat onder meer door overmatig gebruik van antibiotica, door zowel mensen als dieren. “In veel landen zijn antibiotica gewoon verkrijgbaar bij de drogist of het worden deze makkelijk voorgeschreven. Tegelijkertijd komen er grote hoeveelheden antibiotica in het milieu terecht door het lozen van afvalwater van bijvoorbeeld ziekenhuizen en door het gebruik van antibiotica in de landbouw en veeteelt”, legt Van Dongen uit.
Resistentiebestrijding: vijf strategieën
Er zijn volgens Van Dongen vijf belangrijke strategieën om resistentie in te dammen:
- Voorkomen van infecties
- Toezicht op antibioticagebruik bij mens en dier
- Ontwikkelen van nieuwe antibiotica
- Betere diagnostiek
- Reduceren van AMR in het milieu.
“Door vaccinatie en hygiënemaatregelen kunnen we veel doen om infecties te voorkomen. Daarnaast is de controle op het gebruik van antibiotica bij mens en dier belangrijk en zouden we hogere prioriteit moeten geven aan het ontwikkelen van nieuwe antibiotica.”
Verder is het zaak om de hoeveelheid antibiotica in afvalwater te reduceren. “Niet alleen in productiefaciliteiten, maar ook in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij mensen thuis. Ten slotte moeten we de infectiediagnostiek verbeteren. Daarbij moeten we heel snel kunnen vaststellen om welke infectie en bacterie het gaat en waar deze resistent tegen is. Alleen dan kun je gerichter antibiotica voorschrijven.”
Wil je meer weten?
Volg dan op dinsdag 24 september van 13:00 tot 14:30 kosteloos het seminar (organisatie: FHI) ‘Antimicrobiële resistentie: achtergronden en innovaties in de diagnostiek’. Schrijf je in voor een bezoek aan de beurs en deelname aan het seminar.