Verhuizen van laboratoria vereist expertise

icon.highlightedarticle.dark Projectmanagement
478 bekeken Laatste wijziging: 10 oktober 2023
De gespecialiseerde verhuizer verpakt ook glaswerk zorgvuldig
De gespecialiseerde verhuizer verpakt ook glaswerk zorgvuldig | Foto: Jan van den Broek

Het verhuizen van laboratoria, laboratoriumapparatuur en cleanrooms is een complexe taak geworden waar diepgaande expertise voor nodig is. Verhuizers moeten gedegen kennis hebben van de veranderende eisen en veiligheidsvoorschriften binnen de sector. De keuze voor een partij die bewezen betrouwbaar is, ligt dan voor de hand.

tk1

Prioriteit nummer één is – met name bij het verhuizen van een labapparatuur – veiligheid en zorgvuldigheid. “Soms zien opdrachtgevers nog wel eens risico’s over het hoofd; wij hebben daar wél oog voor. In de praktijk pakt dat waardevol uit,” schetst Peter van den Berg van Mondial van Dijk.

Risico analyse

“Daarom nemen we meerdere maatregelen, zodat dit proces wél veilig en nauwkeurig verloopt. We hebben wat dat betreft flinke kennis en ervaring en combineren dat graag met de deskundigheid van de opdrachtgever. Wij voeren daarom nadrukkelijk samen met hen een grondige risicoanalyse uit. Vervolgens treffen we de nodige risicobeperkende maatregelen.”

Het verhuizen van laboratoria, laboratoriumapparatuur en cleanrooms is een complexe taak geworden waar diepgaande expertise voor nodig is
Het verhuizen van laboratoria, laboratoriumapparatuur en cleanrooms is een complexe taak geworden waar diepgaande expertise voor nodig is | foto:Jan van den Broek
tk2

Projectmanagement

Toegespitst op het verhuizen van een compleet lab of de apparatuur, biedt de gespecialiseerde verhuizer onder meer projectmanagement, het aansluiten en afkoppelen van apparatuur (eventueel in samenwerking met leveranciers), het zorgvuldig verpakken van apparatuur en glaswerk, en zelfs het transporteren van vriezers op de juiste temperatuur onder spanning.

Opslag- en beheerdiensten

“Ook bieden we opslag- en beheerdiensten voor overtollige laboratoriumapparatuur en kunnen we de inventaris van zowel laboratoria als kantoren duurzaam opruimen,” licht van den Berg toe.

“Een omvangrijk lab verhuisproject in Duitsland nam maar liefst een heel jaar in beslag”
Peter van den Berg van Mondial van Dijk

Grootschalige lab verhuizingen bij TNO

“Hebben we het over ervaring, dan heeft ons bedrijf heel wat verschillende verhuizingen uitgevoerd, van kleine onderzoekslaboratoria aan universiteiten tot grootschalige laboratoriumverhuizingen bij gerenommeerde organisaties zoals TNO. We hebben zelfs succesvolle labverhuizingen in het buitenland voltooid, waaronder een omvangrijk project in Duitsland: dat nam maar liefst een heel jaar in beslag.”

Van kleine onderzoekslaboratoria aan universiteiten tot grootschalige laboratoriumverhuizingen bij gerenommeerde organisaties
Van kleine onderzoekslaboratoria aan universiteiten tot grootschalige laboratoriumverhuizingen bij gerenommeerde organisaties | foto:Jan van den Broek
tk3

Expertise door praktijkervaring

Om daarvoor de nodige expertise op te bouwen, volgden de medewerkers van de verhuizer wel een specifieke scholing en opleiding. “Natuurlijk hebben onze specialisten de vereiste praktijkervaring opgedaan, maar daarnaast worden er interne trainingen georganiseerd en instructiedagen bij toeleveranciers gehouden,” verzekert van den Berg.

Zo borgt het bedrijf dat het specialistenteam goed op de hoogte is van alle vereiste specificaties en richtlijnen die bij elke individuele laboratoriumverhuizing moeten worden nageleefd.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Met name de laatste jaren heeft het bedrijf als landelijke organisatie een actieve rol aangenomen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Voor ons heel belangrijk en iets waar we trots op zijn: we zijn KSO-gecertificeerd, oftewel we mogen het Keurmerk Sociaal Ondernemen dragen. Dit was voor ons dé erkenning dat we vooroplopen in maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.”

Circulair opruimen

Het keurmerk prijst organisaties met inzet voor sociale impact en het creëren van kansen voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. “Bovendien dragen we bij aan een duurzame aanpak in de sector door te werken met circulair verhuismateriaal. En wil een opdrachtgever hun laboratoriummeubilair en apparatuur netjes, oftewel circulair opruimen, dan krijgen ze daarbij van ons alle ondersteuning.”

“Ook zijn we gecertificeerd volgens de normen ISO 14001, ISO 45001 en ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsysteem), we willen gewoon dat het netjes gebeurt”
Peter van den Berg

ISO 14001, ISO 45001 en ISO 9001

Wat betreft certificaten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en kwaliteit, milieu, gezondheid en veiligheid behaalde Mondial van Dijk verschillende accreditaties. “Ook zijn we gecertificeerd volgens de normen ISO 14001 (milieumanagementsysteem), ISO 45001 (veiligheids- en gezondheidsmanagementsysteem) en ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsysteem), we willen gewoon dat het netjes gebeurt,” besluit van den Berg.

tk4

__________

Diensten bij laboratoriumverhuizingen

  • (Verhuis) projectmanagement
  • Aan- en afkoppelen van apparatuur, al dan niet in samenwerking met de leverancier
  • In- en uitpakken van apparatuur, waar nodig luchtdicht verpakken
  • Inpakken van glaswerk
  • Onder spanning transporteren van -20 ºC en -80 ºC vriezers
  • Verzorgen van het chemicaliëntransport over de openbare weg
  • Fysieke verhuizing
  • Opslag en beheer van (tijdelijk) overtollige labapparatuur, productielijnen en randzaken, geregistreerd in het ‘opslagmobissysteem’
  • Circulair opruimen van overtollige lab- en kantoorinventaris

De do's & don'ts van labverhuizingen

Wat zijn de valkuilen? En waar doe je goed aan wanneer je verhuist?icon.arrow--dark
Profile picture of Marjan Hammink

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark