Veiligheidsaspecten bij ontwikkelen nieuw laboratorium

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
30 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023

Bij de ontwikkeling van laboratoria staat de veiligheid centraal. Veiligheid is meer dan de bescherming tegen stoffen die vrij kunnen komen bij experimenten. Het gaat ook om bedrijfscontinuïteit, brandveiligheid, informatieveiligheid en security.
Rob Prinzen van PrinzenAdvies geeft tijdens het LabSafety event zijn visie aan de hand van veel voorbeelden. Bert Hafkamp neemt u in zijn presentatie mee in het proces van ontwerp en realisatie van de nieuwe lab- en pilot faciliteiten van CSK food enrichment op de Campus in Wageningen. Ook legt hij uit wat er zoal komt kijken bij het aanleggen van een cryogene installatie in een laboratorium.

Hoe kan je de veiligheid bevorderen door de indeling van het gebouw en de inrichting van labruimten? Welke richtlijnen gelden hiervoor? Wat wordt er van de gebruikers verwacht? In zijn presentatie geeft Rob Prinzen zijn visie aan de hand van veel voorbeelden. Hoe zal het laboratorium de komende jaren veranderen? Hij laat zien welke stappen nodig zijn om tot een nieuw, modern laboratorium te komen.

Wat komt er zoal kijken bij het aanleggen van een cryogene installatie in een laboratorium / pilot omgeving? Vloeibare stikstof heeft bepaalde fysische eigenschappen die de nodige maatregelen vereisen wanneer het in afgesloten ruimtes gebruikt gaat worden. Er zijn strenge eisen met betrekking tot veiligheid voor het werken met vloeibare stikstof. Denk hierbij aan zuurstofdetectie, toegangsbeveiliging, het aanleggen van noodafzuiging en vele andere aspecten. Bert Hafkamp neemt u in zijn presentatie mee in het proces van ontwerp en realisatie van de nieuwe lab- en pilot faciliteiten van CSK food enrichment op de Campus in Wageningen. In nauwe samenwerking met een partner is er hier maatwerk cryogene installatie aangelegd.

Bent u geïnteresseerd om deze presentaties bij te wonen? Registreer dan voor een bezoek aan LabSafety 2017.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Veiligheidsaspecten bij ontwikkelen nieuw laboratorium

FHI Laboratorium Technologie

FHI brancheorganisatie voor laboratorium technologie Lees meer