Real-time monitoring geeft Viroclinics Cerba Research volledige controle over labcondities

icon.highlightedarticle.dark Monitoring en alarmering
33 bekeken Laatste wijziging: 31 januari 2024
Sensor in chemicaliënkast verbonden aan het monitoringsysteem voor bewaking van relevante omgevingsparameters
Sensor in chemicaliënkast verbonden aan het monitoringsysteem voor bewaking van relevante omgevingsparameters | Foto: Marco Vellinga

Met realtime-monitoring heeft Viroclinics Cerba Research volledige controle over alle fysische parameters als temperatuur, relatieve vochtigheid en CO₂ in ruim 30 laboratoria. De contractonderzoeker beschikt nu over een waardevolle en gebruiksvriendelijke tool voor kwaliteitsbewaking die betrouwbaar, nauwkeurig en uit te breiden is.

tk1

Bij een sterk groeiend, hoogtechnologisch lab neemt niet alleen het aantal personeelsleden snel toe, maar zijn er ook steeds meer laboratoria nodig. Elk lab heeft zijn eigen experimenten, apparatuur en ruimtespecifieke factoren.

Hoe fijn is het als je alle cruciale omgevingsfactoren en experimentvariabelen volledig onder controle hebt en op elk moment kunt inzien? En dat je direct een alarm krijgt als er iets afwijkt? Kortom, als je een monitoringsysteem hebt waarmee je labs realtime meetbaar, regelbaar en beheersbaar zijn.

Elke vijf minuten meten

Dit dachten ze 11 jaar geleden bij Viroclinics Cerba Research, voorheen Viroclinics. Het bedrijf groeide in relatief korte tijd van 45 naar 500 medewerkers en zit inmiddels op drie locaties, onder meer in de Rotterdam Science Tower. Hier zijn circa dertig BSL2/3 laboratoria aanwezig met heel veel CO2-incubatoren, vriezers, koelkasten en waterbaden.

Monitoringsysteem

Het monitoringsysteem Captos meet hier elke minuut, met logging elke 5 minuten, de noodzakelijke fysische parameters van veel apparaten en labruimtes, zoals:

  • de temperatuur
  • het CO2-gehalte
  • de relatieve luchtvochtigheid

Deze waarden worden omgezet naar een gebruiksvriendelijke interface en bij elke out-of-spec gaat er direct een alarm naar de e-mail of smartphone van de betrokken laboranten en technici.

Dit vriezerpark van Viroclinics Cerba Research staat onder 24/7 bewaking van het Captos-systeem van Bitos
Dit vriezerpark van Viroclinics Cerba Research staat onder 24/7 bewaking van het Captos-systeem van Bitos | foto:Marco Vellinga

Volautomatisch monitoringsysteem

“Hoe de samenwerking precies tot stand is gekomen, weet ik niet, want daar was ik niet bij,” zegt Joeri Huijbregts, senior technician technical support bij Viroclinics Cerba Research.

“Wel weet ik dat wij op zoek waren naar een volautomatisch monitoringsysteem dat voldeed aan een aantal specifieke eisen. Deze vonden we bij Bitos, waarmee de samenwerking al vanaf het begin goed liep. Zij zijn als het ware met ons meegegroeid.”

Hij vervolgt: “Ik had in het begin wel mijn twijfels, omdat ze een kleiner bedrijf zijn. Hier ben ik al gauw op teruggekomen. Ze luisteren altijd goed naar onze wensen voor het ontwikkelen van nieuwe modules of naar onze input voor het verbeteren van bestaande configuraties. Daarnaast denken ze altijd mee en komen ze zelf – of één van hun andere klanten – met goede ideeën. Zo lift je met elkaar mee.”

Alarm vanuit het lab op je smartphone

Inmiddels zijn in elk laboratorium van Viroclinics Cerba Research Rotterdam en Schaijk probes en sensoren aanwezig. Hetzelfde systeem houdt zich op de zogenoemde ‘alarmcontacten’, bijvoorbeeld:

  • openstaande deuren
  • stroomuitval
  • het alarm van de vloeibare stikstof installatie

Voor bepaalde installaties zijn hier specifieke ‘programmable logic controllers’ – PLC’s – aanwezig. Alle data worden via 4G, wifi of het bekabelde netwerk naar de software gestuurd.

Huijbregts: “Een groot voordeel van dit realtime systeem is dat je direct kunt zien van welk apparaat het alarm afkomstig is. Voorheen moest de technische dienst vanuit huis naar het lab komen, maar dankzij de webapplicatie krijg je nu gewoon een melding op je smartphone. Dat was een verademing. De technici durven nu tenminste weer uit eten te gaan.”

“De technici durven nu tenminste weer uit eten te gaan”
Joeri Huijbregts, senior technician technical support bij Viroclinics Cerba Research
tk2

Finetunen kwaliteitsbewaking

Meten is weten, maar er kunnen ook te veel alarmen afgaan. Dat was direct na de ingebruikname wel even ‘een dingetje’, herinnert Huijbregts zich: “We hebben in het begin wel behoorlijk moeten zoeken naar de limieten van onze apparatuur in combinatie met het nieuwe kwaliteitsbewakingssysteem. We willen natuurlijk niet de hele tijd alarmen hebben. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat er een alarm afging als er koud materiaal in een warme incubator werd gezet of als er iemand tegen de plank aanstootte waar een probe op stond.”

De meetmodules van Captos, waar de meetsignalen van de sensoren via de netwerkbekabeling heengaan
De meetmodules van Captos, waar de meetsignalen van de sensoren via de netwerkbekabeling heengaan | foto:Marco Vellinga
tk3

Snelle probleemanalyse labapparatuur

Niet alleen preventief handelen is nu een stuk makkelijker, het monitoringsysteem is ook ideaal voor een snelle probleemanalyse. “We hadden laatst een onverwacht resultaat van een experiment. Uit de data bleek dat de stoof op 35 ºC stond in plaats van op 37 ºC. Dan hoeven we niet alle parameters van de proef na te lopen, maar passen we gewoon de temperatuur aan.”

Hij vervolgt: “We zijn door deze realtime monitoring sowieso kritischer gaan kijken naar de parameters op onze laboratoria. We hebben bijvoorbeeld getest hoe lang het duurt voordat onze warmwaterbaden op temperatuur zijn. We zetten ze nu uit en pas een uur voor het experiment weer aan.”

Alle alarmering in één overzicht

Een andere uitdaging was de immense hoeveelheid data die opeens werd gegenereerd door de monitoring. “Als je van elk apparaat elke vijf minuten alle relevante parameters meet, krijg je heel veel data en logboeken,” weet Huijbregts zich nog goed te herinneren.

“Bitos heeft het dashboard van het monitoringsysteem gelukkig gebruiksvriendelijk gemaakt en er zijn uitgebreide rapportagemogelijkheden aan toegevoegd. Wij hebben nu één overzicht van alle alarmen tegelijk.”

“We willen in elk laboratorium tablets ophangen, zodat je in één oogopslag kunt zien of alle parameters onder controle zijn”
Joeri Huijbregts

ISO-wetgeving en kalbratie

Extra papierwerk aan regelgeving is er niet bij. Het systeem voldoet aan alle ISO-wetgeving en kalibreren hoeft slechts één keer per jaar.

“Bij vreemde afwijkingen volgt daarop meteen een herkalibratie en tussendoor komen de technici van Bitos meteen naar ons toe als er iets is. We laten onze incubatoren bijvoorbeeld door een andere partij onderhouden en soms moet daarna de sensor opnieuw worden afgesteld.”

Tablets in elk lab

Huijbregts: “We zijn nu bezig om het systeem nog toegankelijker te maken voor de laboratoriummedewerkers en technici. We willen in elk laboratorium tablets ophangen, zodat je in één oogopslag kunt zien of alle parameters onder controle zijn. Bovendien hoef je dan niet meer naar je computer te lopen om een alarm te beoordelen en af te handelen. Dat kan à la minute worden opgelost.”

Energiebesparing door labmonitoring

“We willen ook gaan testen of onze vriezers misschien naar de -70 ºC kunnen. Deze staan altijd op -80 ºC, maar voor de kwaliteit van de samples zou -60 ºC voldoende moeten zijn. Dan kunnen we wellicht in het midden gaan zitten. Met dit soort kleine aanpassingen kunnen we ook nog eens energie besparen op het lab. Nog meer win-win.”

Wil je meer weten over Captos monitoring?

Flexibele data-inzameling voor zekerheid onder alle omstandigheden

Watermonstertransport geborgd met realtime temperatuurregistraties

Homogeniteitstesten

Profile picture of Vanessa Appelman M.Sc.

Geschreven door Vanessa Appelman M.Sc.

Lees meer van Vanessa Appelman M.Sc.icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark