Laborama Expo 2022 was op 19 en 20 mei de eerste echt grotere labbeurs in jaren. De laatste editie was zelfs in 2019, want in 2020 sloeg de coronapandemie toe.

Het was dus even spannend of de labwereld de weg weer wist te vinden naar dit soort grootschalige evenementen. Eerder trok LabAutomation in maart slechts de helft van de normale bezoekersaantallen en het nieuwe Life Sciences-event kwam niet eens aan de 100. LabSafety was al een stuk drukker en de tekenen waren wat dat betreft goed: de loop komt er weer in. Toegegeven, Laborama was rustiger dan de laatste editie in 2019, maar duidelijk was dat de labwereld echt op dit evenement zat te wachten. In totaal kwamen er ruim 1.450 bezoekers, waar dit in het verleden eerder tegen de 2.000 was, maar toen kwamen er ook hele bussen met studenten. Die waren er dit keer vanwege de examenperiode niet. En bovendien telt voor mij uiteindelijk alleen het beeld. Het was in de gangpaden drukker dan in 2019, duidelijk te merken tijdens het fotograferen. Bezoekers konden de eerste dag ook niet voortijdig weg, door een wolkbreuk met hagel net na het middaguur, de weergoden waren gunstig gestemd.

Je moet er ook zelf een succes van maken
Myriam Panis

Tussen 11:00 en 14:00 hadden exposanten geen klagen over de belangstelling. Zelfs de notoire klagers waren positief. “Je moet er ook zelf een succes van maken,” gaf Myriam Panis me nog eens mee in de wandelgangen. “Door zelf als exposant actief te zijn en je klanten uit te nodigen naar de beurs. En natuurlijk door proactief je publiek te benaderen en dus niet uit verveling op je telefoon te gaan zitten. Ja, die stands zag ik ook, niet echt getuigend van respect voor het publiek.” Het was trouwens de laatste editie dat deze grande dame van Laborama het evenement organiseerde – gelukkig voor haar in een fysieke vorm en met een succesvol resultaat. Kris Vermoesen volgt Myriam Panis op en werd dit jaar door haar ingewerkt. Als iets duidelijk is geworden in coronatijd, is dat virtuele beurzen geen bestaansrecht hebben. Analytica vroeg duizenden euro’s per online tentoongestelde assortimentsgroep, maar uit de eerste hand hoorde ik dat hier bij leveranciers weinig respons op kwam. Niet verwonderlijk: zonder menselijk contact en de nieuwste apparatuur blijft er van een technische beurs weinig over. Op zijn Vlaams kun je wel stellen dat er in Brussel echt ‘nood was aan de laatste nieuwtjes op labgebied te ontdekken’. Ik zag veel bezoekers met boodschappenlijstjes of groepjes labmedewerkers die zich uitgebreid lieten bijpraten door de standbemanning. Bij Eppendorf bijvoorbeeld verdrongen drommen analisten zich rond de pipetten. De behoefte aan face-to-face gesprekken bij het overwegen van laboratoriuminvestering werd overduidelijk aangetoond. Zoals bij Synchron Lab Automation dat volop leads wist binnen te halen. Video is slechts surrogaat, apparatuur moet je voelen, zien, proeven, beleven. De beurs heeft zijn bestaansrecht niet verloren en Laborama Expo leverde daarvan in Brussel op 19 en 20 mei het overtuigende bewijs. De WoTS gaat dat van 27 t/m 30 september hopelijk dunnetjes over doen. Vergeet u zich niet alvast in te schrijven, dit is ook een trigger voor exposanten om toch voor de beurs te gaan. Samen maken we er een geslaagd evenement van!

laborama2022Beurs