Leer sequencen op zakformaat

icon.highlightedarticle.dark Management
36 bekeken 7 maart 2023
Article image of: Leer sequencen op zakformaat

Het moleculair biologische werkveld is een nieuwe cursus rijker: Nanopore sequencing van het CBD. Leer in drie dagen hands-on onderwijs de MinION begrijpen, gebruiken en de resultaten interpreteren!

Vierde generatie sequencing, waarbij enkelstrengs nucleotiden door een porie-eiwit worden getrokken, is niet meer weg te denken uit het sequencing landschap. Door het verschil in elektrisch veld over de porie te meten wordt direct gemeten welke base waar op de streng zit. Mooi aan dit systeem is dat je direct meet, in plaats van indirect (zoals bijvoorbeeld bij sequencing-by-syntesis dat sommige NGS technieken gebruiken) en ook niet afhankelijk bent van fluorescente labels. Ook is de lengte van het DNA (of RNA) wat je kunt meten flink: 4 miljoen aan één streng is al gelukt, volgens producent Oxford Nanopore Technologies. Maar wat het systeem het meest voor zich heeft spreken, is de handzaamheid. De apparaatjes passen in het borstzakje van uw labjas, ook de kosten vallen mee, dus is dit dé techniek die nucleotidesequencing voor alle labs beschikbaar maakt.

Naast de cursus die de fabrikant levert over het gebruik van het protocol en apparaat, biedt het Centrum voor Bioscience en Diagnostiek nu de verdiepende cursus ‘Nanopore Sequencing’ over dit onderwerp. Op 19, 20 en 21 september doorlopen we een Nanopore sequencing experiment van DNA-isolaat tot data analyse achteraf. Er is volop aandacht voor de theoretische achtergrond, praktische handigheidjes en zelf voor troubleshooting tijdens de live dataproductie. Onder leiding van de bioinformatici van het Leiden Centre for Applied Bioscience interpreteren we de data op de laatste dag.

De cursus is voor analisten en artsen die op zoek zijn naar een solide basis om een Nanopore sequencing experiment te begrijpen en gebruiken in hun werk.

Naar de cursus icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Leer sequencen op zakformaat

Centrum Bioscience en Diagnostiek - Hogeschool Leiden

Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD), toonaangevend in het opleiden van laboratoriumprofessionals, ontwikkelt, organiseert en geeft kwalitatief hoogwaardige nascholingen binnen het vakgebied life science en health. Met toepasbare vakkennis kunnen organisaties... Lees meer