Zernike Innovatie-katalysator wordt BREEAM-NL Excellent

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Zernike Innovatie-katalysator wordt BREEAM-NL Excellent

Het nieuwe Plus Ultra Groningen op de Zernike Campus in Groningen heeft onlangs het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat verkregen. Het volledig gasvrije gebouw van circa 10.000 m2 biedt onderdak-op-maat aan start-ups, scale-ups en innovatieve bedrijven. Voor de provincie Groningen een nieuwe, duurzame aanwinst in de energietransitie-portefeuille.

Redactie: Labinsights | beeld: Kadans Science Partner

Doordat alle faciliteiten en ontmoetingsruimten in het gebouw zo veel mogelijk aan alle gebruikers ter beschikking staan, werkt het als een katalysator voor innovatie, stimuleert het persoonlijke ontmoetingen en daarmee samenwerkingen.

Circulaire gevel

Om het daglicht tot diep in alle ruimtes toe te laten krijgt het gebouw een volledig semitransparante polycarbonaat gevel en een groot atrium. Op het dak komen Photo Voltaic (PV- of zonne)panelen voor de benodigde elektrische energie.

Gasloos

Het nieuwe gebouw voldoet aan hoge duurzaamheidseisen. Het is vanuit een gasloze totaalvisie opgezet, die betrekking heeft op zowel het gebouw- en installatieontwerp als op gebruikersapparatuur. Door in de basis een gebouw te ontwerpen dat compact en thermisch goed geïsoleerd is en daarin energiezuinige gebouwinstallaties (voor klimaat, warmtapwaterbereiding, ventilatie en verlichting) te integreren, kan de energievraag op gebouwniveau flink worden beperkt. Door daarnaast energiezuinige gebruiksapparatuur (A+++) toe te passen en een energiebewust gebruik te stimuleren, kan de totale energievraag (gebouw + gebruik) worden beperkt.

Biodiversiteit

Dankzij aandacht voor behoud van bestaande beplanting en aanleg van nieuwe beplanting bevordert het campusterrein de biodiversiteit. Zo komen er bes-dragende struiken, een extra haag voor vogels, een bijenhotel en nestkasten voor broedvogels.

Article image of: Zernike Innovatie-katalysator wordt BREEAM-NL Excellent

________________________________________________

Wat is BREEAM-NL Excellent

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method.

De score is opgebouwd uit deelscores voor de verschillende duurzaamheidscategorieën met ieder een eigen weging: management (12%), gezondheid (15%), energie (19%), transport (8%), water (6%), materialen (12,5%), afval (7,5%), landgebruik & ecologie (10%), vervuiling (10%). Dit leidt tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren.

Score Sterren

Outstanding *****
Excellent ****
Very Good ***
Good **
Pass *

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark