Bas van Driel | Foto: FOODNote
Ik werk bij een microbiologisch laboratorium dat analyses uitvoert door de voedingsindustrie. Sinds 2018 zijn we actief bezig om onze processen te verduurzamen, wat heeft geleid tot het behalen van een ‘Factory of the Future’ certificaat.
Echter, om onze duurzaamheidsinspanningen verder te verbeteren, hebben we besloten om de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als leidraad te nemen.
Het implementeren van deze SDG’s vraagt om een gedetailleerde analyse en een consequente aanpak. Het is van belang dat je de doelstellingen grondig onderzoekt en vertaalt naar de specifieke situatie van jouw laboratorium. Dit proces biedt inzichten die verder reiken dan alleen duurzaamheid, waaronder operationele en maatschappelijke voordelen.
Enkele voorbeelden van SDG’s in ons lab:
SDG 6 (Schoon water en sanitair): We hebben alle waterstromen binnen het laboratorium in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot discussies over duurzamere alternatieven voor het gebruik van water in onze processen, zoals bijvoorbeeld in waterbaden. We betwijfelen echter of de alternatieven ook kwalitatief vergelijkbaar zijn.
SDG 7 (Betaalbare en hernieuwbare energie): Door een project met studenten hebben we inzicht gekregen in de grootste energieverbruikers in het lab. Een directe ‘quick win’ was het vervangen van onze conventionele verlichting door energie-efficiënte led-verlichting. Dat de broedstoven en koelingen de grootste verbruikers zijn verraste niemand, maar verduurzamen is hier een meerjaren-(investerings)plan.
SDG 15 (Leven op het land): We onderzoeken de mogelijkheden voor het bevorderen van biodiversiteit op het industrieterrein, zoals het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke groenstrook.
De implementatie van duurzaamheid in het laboratorium is geen gemakkelijke opgave en vereist aanhoudende toewijding en inspanning. Het is belangrijk om te beseffen dat duurzaamheid niet alleen gaat over grote snelle veranderingen, maar vaak om geleidelijke verbeteringen.
Het integreren van duurzaamheid binnen je laboratorium kan initieel uitdagend lijken, maar de sleutel tot succes is ‘gewoon beginnen’. Realiseer je dat het een proces van de lange adem is, waarbij je soms grote stappen maakt, maar vaker kleine, gestage vooruitgang boekt. Elke marathon begint immers met een eerste stap.