Redactie: Vincent Hentzepeter
In twintig jaar tijd is een professionele markt ontstaan voor gebruikte laboratoriumapparatuur en -inrichtingen, vaak zo goed als nieuw. Tegen veel lagere kosten kunnen laboratoria hiermee hun lab outilleren en een steentje bijdragen aan circulariteit in de sector. Kees de Rijke, stuwende kracht achter deze ontwikkeling, blikt op deze periode terug, nu hij afscheid neemt als het gezicht van LabMakelaar Benelux.
Redactie: Vincent Hentzepeter
In Zevenhuizen, waar het pand van LabMakelaar Benelux gevestigd is, stelt de 68-jarige De Rijke zijn opvolger voor: de 54-jarige Sulo Ocak, directeur van Gemini in Apeldoorn, eveneens actief in de markt voor gereviseerde laboratoriumapparatuur en -inrichtingen. Ocak zal geleidelijk het stokje overnemen van De Rijke en diens circulaire gedachtengoed voortzetten. Daarmee zal het concept ‘LabMakelaar’, zoals de markt dat nu kent, zich verder ontwikkelen, ook nadat hij op 1 mei 2024 definitief zijn verantwoordelijkheden overdraagt aan Ocak.
De Rijke: “Je moet je overdracht doen als je vol energie zit. Ik ben mijn verantwoordelijkheden aan het afpellen. Ik draag zaken over aan Sulo en aan Marketing & Sales. Ondertussen gaan we lekker door, bijvoorbeeld met het uitbouwen van onze afdeling meubilair, waar we ook nog mensen voor zoeken. Ik blijf nog een jaar betrokken, stapje voor stapje zal ik alle zaken overdragen.” Ocak: “LabMakelaar en Gemini worden geïntegreerd, daar ga ik me het komende jaar bezig mee houden. Kees is nog een jaar consultant om het integratieproces in goede harmonie te laten verlopen. En we kunnen ook daarna op hem terugvallen.”
Gebruikte laboratoriumapparatuur en -inrichtingen, vaak in goede staat of zelfs nieuwstaat, zijn er volop, maar je moet wel weten waar het te halen is. De Rijke heeft hier door de jaren heen via zijn netwerk een goede neus voor ontwikkeld. Het enorme magazijn achter het kantoor is er het bewijs van. De aanwezigheid van talloze labkoelkasten, ULT-vriezers, veiligheidskabinetten, labtafels en andere apparatuur heeft de beschikbare ruimte volledig opgevuld.
Hal na hal staat de boel keurig hoog opgestapeld in de schappen, een enorm assortiment direct uit voorraad leverbaar, sommige kavels voorzien van de namen van niet de minste laboratoriumleveranciers. In de loodsen een behoorlijk aanbod van het type ‘nieuw uit doos’. Hoe dit kan? Omdat er, verklaart De Rijke, elk jaar weer complete laboratoria worden opgeleverd die nooit in gebruik worden genomen. Bijvoorbeeld omdat de eigenaar besluit het laboratoriumwerk toch elders uit te voeren, of voor de inauguratie al in faillissement belanden. “Denk aan startups die een te grote broek aan hebben getrokken.”
“Je moet je overdracht doen als je vol energie zit”Kees de Rijke
Laboratoria die willen uitbreiden of verbouwen kunnen met gebruikt aanbod hun complete lab vernieuwen tegen een fractie van de prijs van nieuw gekochte inrichting. Interessant natuurlijk. Ook kunnen er in samenwerking met ‘LabForRent’, ook onderdeel van LabMakelaar Benelux, snel en goedkoper complete labs worden ingericht.
De Rijke: “We doen veel in meubilair, en daarin is wat Sandra [Sandra Heeren-Köhler, accountmanager LabForRent. red.] doet voor LabForRent – de bemiddeling in huur en verhuur van labs – complementair. Wij vullen ook de werkvoorraden en disposables aan via Laboratorium.shop, voornamelijk (on)gebruikte restpartijen die vrijkomen als wij een compleet lab ontruimen. Je staat er soms versteld van wat er uit kastjes en hoekjes tevoorschijn komt als onze mensen zo’n lab demonteren.”
De Rijke heeft nog enorm plezier in zijn werk, oogt topfit, en zou nog jaren door kunnen gaan. Allemaal waar, geeft hij toe, maar juist daarom is nu hét moment aangebroken om te stoppen. Beter niet wachten tot je over de houdbaarheidsdatum heen bent, is zijn credo. “Maar ik wilde het bedrijf niet aan de eerste de beste partij verkopen, ik heb een verantwoordelijkheid. We zijn nu met 12 mensen en daaromheen een flexibele schil, samen hebben we dit opgebouwd, en ik wil dat dat voortgezet wordt.”
In Sulo Ocak zegt hij een opvolger gevonden te hebben die op dezelfde golflengte zit en de continuïteit en het gedachtengoed van zijn in 20 jaar opgebouwde onderneming kan waarborgen. En niet onbelangrijk, iemand die hiervoor de kennis en ervaring in huis heeft. En dat heeft hij. Ocak nam Gemini in Apeldoorn in 2017 over van oprichter Peter Eggermont die na 29 jaar op zoek was naar een opvolger. Tot die tijd richtte hij zich jaren op het managen van (nieuwbouw)projecten in de chemische en petrochemische industrie.
De overstap bevalt hem prima. “Ik was project control manager; ik was dagelijks bezig met de beheersfuncties op grote projecten en dus grote bedragen. Schrik niet van een euro meer of minder. Ik heb een bedrijfskundige studie gevolgd met specialisatie ondernemerschap. Door omstandigheden ben ik in de (petro)chemie beland, maar ondernemerschap heeft me dus altijd getrokken. Met Gemini heb ik een bedrijf gekocht waarmee ik mijn ambities waar kon maken.”
“LabMakelaar en Gemini zijn complementair”Sulo Ocak
De overname van LabMakelaar Benelux, nu ruim vijf jaar later, sluit naadloos op zijn aspiraties, stelt Ocak. Zeker, omdat hij inmiddels goed is ingevoerd in de materie. “Gemini heeft veel raakvlakken met LabMakelaar. Naast in- en verkoop van gebruikte laboratoriumapparatuur en -inrichtingen bieden ook wij aanvullende diensten, zoals reparatie, onderhoud, kalibratie, verpakking en verzending. En beide opereren we ook internationaal.”
Korte stilte… “LabMakelaar is wel een stuk groter in omzet en mensen. En waar Kees altijd expliciet op de markt aanwezig was, werkt Gemini meer in de schaduw. Een van onze krachten is dat we goed gevonden worden op specifieke zoekwoorden, dat stamt nog uit de tijd dat Peter Eggermont eigenaar was. Hij was zich al vroeg bewust van de kracht van internet.”
Hij vervolgt: “LabMakelaar en Gemini zijn complementair. Er liggen voor mij wel wat uitdagingen, we verhuizen in Apeldoorn naar een nieuwe locatie, ik wil een aantal technische activiteiten hier onderbrengen, maar daar wel een volwaardige voorraad houden. Dat is logistiek wel een dingetje. In Apeldoorn werken wij nu met zijn zessen in totaal.”
Van inkoop tot installatie
Het LabMakelaar-concept, waarbij de eigenaar van de apparatuur geheel ontzorgd wordt, en een van de pijlers voor het succes is, zal Ocak doorzetten. Hij zou wel gek zijn, als hij dat niet deed, want deze benadering is de pijler onder het succes gebleken. Centraal binnen het concept staat dat veel van de apparatuur die in de magazijnen in Zevenhuizen staat in consignatie wordt verkocht. Dit houdt in dat de apparatuur of producten in eigendom van de oorspronkelijke eigenaar blijft tot het moment van verkoop.
De apparatuur wordt door LabMakelaar helemaal gecontroleerd, schoongemaakt, getest en op internet gezet, en opgeslagen, daar heeft de klant er geen omkijken naar. Bij verkoop wordt een vooraf afgesproken deel van het verkoopbedrag overgemaakt. Ocak: “Daar gaat Kees verder in dan wij”. De Rijke: “Ja, wij zorgen voor alles zoals hiervoor geschetst en verzorgen ook het transport van het apparaat naar de nieuwe eigenaar, de installatie, regelen de servicecontracten, plus nemen de hele financiële afwikkeling uit handen, ook al is het hun apparaat. Daar heb je de juiste skills voor nodig. We zijn een vrij kleine organisatie, maar iedereen kan voor een ander binnen onze organisatie als volwaardige back-up dienen, dat maakt ons heel flexibel.”
“Tweedehands mag nooit meer kosten dan 60 procent van de nieuwwaarde”Kees de Rijke
Partner in circulariteit
Zagen leveranciers De Rijke in zijn begindagen vooral als concurrent, inmiddels is dat meer richting partner verschoven. “Er heerste soms zelfs een vijandige houding destijds. Dat is wel gekanteld. Leveranciers zien nu dat wij het verlengstuk zijn in de circulaire economie, zien samenwerking met ons als een kans om hun People Planet Profit-strategie vorm te geven. Elke leverancier zit met onverkochte apparatuur of ongebruikte materialen, via ons kanaal kunnen ze toch uitleveren. Als het om PPP gaat, kunnen we daar voor een evenwicht zorgen.”
Hij vervolgt: “Apparatuur die kapot is, kan vaak nog jaren mee, weten wij uit ervaring. We zoeken naar vervangende componenten, het liefst dezelfde, en dat verlengt substantieel de levensduur van zo’n apparaat, je hebt het zomaar over een verdubbeling!” Ocak: “Spread the word: hoe meer mensen ‘gebruikt’ kopen en er ervaring mee hebben, des te groter de markt wordt. Ik zeg altijd: probeer die vuilniszak zo klein mogelijk te houden, circulair werken helpt daarbij, het is geen doel op zich, maar wel een middel om bepaalde duurzaamheidsdoelen te bereiken.”
40% kostenbesparing
En de kostenbesparingen bij gebruikte apparatuur of inrichting zijn natuurlijk mooi meegenomen. “Op zijn minst 40% besparing krijg je met circulair, en alles met 6 maanden garantie voor apparatuur uit ons eigen magazijn”, besluit de Rijke. “Tweedehands mag nooit meer kosten dan 60 procent van de nieuwwaarde.” Dan grappend. “Weet je waarom je beter gebruikte apparatuur kunt gebruiken? Tweedehands heeft zijn werking bewezen, met nieuw moet je dat maar afwachten, daarom zit er ook langere garantie op ‘nieuw’, haha.”