Hands-on automatiseringstips tijdens LabAutomation 2023

icon.highlightedarticle.dark Management
65 bekeken 10 maart 2023
Article image of: Hands-on automatiseringstips tijdens LabAutomation 2023

Op 21 maart biedt LabAutomation 2023 een gemêleerd lezingenprogramma met veelal praktische sessies die direct toepasbaar zijn in het lab. De informatiemarkt biedt innovatieve, hands-on automatiseringsoplossingen, zowel LIMS, labsoftware als robotisering voor het lab. Bij uitstek een moment om kennis te delen met collega’s in de labsector.

Redactie Labinsights

De organisatie ligt wederom in handen van FHI. Deze dag wordt afgetrapt in een plenaire sessie door Brigitta Witte, sr hoofd Automatisering bij Janssen Biologics. Zij zal ingaan op het digitaliseringsbeleid binnen Janssen Biologics Quality Control. Aan de orde komen welke technologieën gebruikt worden binnen de kwaliteitscontrole bij Janssen en de introductie in een GMP-omgeving. Witte geeft voorbeelden van de digital twin in de Janssen labs, de robotisering van assays en het implementeren van paperless labs. Na deze gemeenschappelijke lezing gaan de sessies parallel verder onder de kopjes ‘hardware’ en ‘software’.

Automatisering

Tijdens een van de parallelsessies vertelt Tom Hofste, procescoördinator genetica bij Radboudumc over continue vraag naar meer, snellere en goedkopere testen die klinische laboratoria noopt tot (verregaande) automatisering. Hij geeft aan hoe binnen het Radboud Genome Technology Center (RGTC) de doorlooptijd van een snelle diagnose significant is verkort door de toepassing van een high througput geautomatiseerde infrastructuur.

ALCOA

Mulders, Qaducation/Rescop haakt aan de softwarekant aan op het thema data-integriteit. “Die hangt voornamelijk af van hoe we met de data omgaan. Geautomatiseerde systemen kunnen ons daarin ondersteunen, maar dan moeten deze wel voldoen aan het ALCOA-principe. Data moeten ‘Aanwijsbaar zijn naar een individu; Leesbaar zijn en blijven; op het Correcte moment van de handeling geregistreerd worden; Origineel zijn; en Accuraat zijn.” Mulders zal met het publiek de quick wins behandelen van de ALCOA-benadering.

Datastroom

Met de toenemende datastroom in de laboratoria wordt de interpretatie van al die gegevens steeds meer een uitdaging. Deze topic komt aan de orde tijdens een afsluitende, plenaire lezing van Rik Pepermans, van Rik Pepermans Consultancy. Hij gaat in op hoe deze data om te zetten in nuttige informatie om daarmee de kennis te vergroten en in de toekomst betere keuzes te kunnen maken.

Hij zegt hierover: “Alleen informatie, gedefinieerd als data met voldoende context, heeft potentieel waarde als product van het lab. Informatie wordt kennis als er een doel mee bereikt kan worden. De wijsheid zorgt ervoor dat de juiste doelen gekozen worden voor het lab, het bedrijf, onze maatschappij, onze planeet.” Met door hem geschetste kaders licht hij toe hoe organisaties bij dit vraagstuk geholpen kunnen worden.

________________________________________________

LabAutomation

• Datum: 21 maart 2023
• Locatie: Congrescentrum 1931, Den Bosch
• Informatie: fhi.nl/labautomation

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark