Goede kwaliteitscontrole vermindert risico op listeria

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Goede kwaliteitscontrole vermindert risico op listeria

In een paar weken tijd zijn er bij verschillende Nederlandse supermarkten terughaalacties verkondigd omdat er producten in de schappen liggen die Listeria bevatten. De gehaktballen van Boni, de kant-en-klaarmaaltijden van de Aldi en nog meer gehaktballen van Jan Linders, Hoogvliet en DEEN.

Niet alleen het aantal besmette producten neemt meer en meer toe, ook het aantal Nederlanders dat besmet wordt met de listeriabacterie is volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) in 10 jaar tijd enorm toegenomen.

Wie besmet wordt met de bacterie en al een verzwakt afweersysteem heeft, kan bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking oplopen. Zwangere vrouwen kunnen hun ongeboren kind verliezen. Gezonde personen die de bacterie binnenkrijgen, hoeven niets van de ziekte te merken.

Het besmet raken van voedsel kan op veel verschillende punten in het productieproces gebeuren. Het is daarom in sommige gevallen lastig vast te stellen wanneer het voedsel met de bacterie te maken heeft gekregen. Óf een bepaald product met Listeria is besmet en in welke mate, is dan weer wél makkelijk te diagnosticeren.

Met de PCRmax Thermo Cycler of de PCRmax ECO 48 wordt door middel van DNA-bepaling en electroforese vastgesteld of er dode of levende listeriabacteriën in een product aanwezig zijn. Bij rauwe producten zoals bijvoorbeeld Filet Americain mag namelijk geen enkele sprake van aanwezigheid zijn.

In voedsel dat nog door de consument bereid moet worden, mag de bacterie in zeer beperkte mate voorkomen omdat de bacteriën tijdens het verhitten van het product worden uitgeschakeld. Met behulp van de Colony Counter van Synbiosis wordt geteld hoevéél listeriabacteriën er in een product zitten waardoor te bepalen is of het product onder of boven de gestelde norm zit.

De instrumenten waarmee Listeria wordt aangetoond, worden voornamelijk gebruikt bij voedselproducenten, in laboratoria en bij bedrijven die kwaliteitscontroles uitvoeren.

Wanneer een besmetting is ontdekt, wordt er bij de voedselproducent aan de bel getrokken en worden consumenten op de hoogte gebracht. Door meer en betere kwaliteitscontroles uit te voeren tijdens het voedselproductieproces, kan dat aantal waarschuwingen flink gaan dalen.

Geschreven door

Logo van:Goede kwaliteitscontrole vermindert risico op listeria

Wilten Instrumenten B.V.

Wij leveren een totaalpakket. Wilten Instrumenten is leverancier van basis, analytische, fysische en biotechnologische laboratoriumapparatuur in de Benelux sinds 1952. We streven er naar om de meest innoverende technologieën en producten aan onze klanten... Lees meer