Detectie van PFAS in drinkwater met nieuwe Europese norm - Labinsights

Detectie van PFAS in drinkwater met nieuwe Europese norm

icon.highlightedarticle.dark Normalisatie
6 september 2024
Schoon drinkwater
Schoon drinkwater | Foto: NEN

Wanneer we deze zomer de kraan opendoen voor een glas water willen we ons niet druk maken over de kwaliteit van ons drinkwater en gaan we ervan uit dat onwenselijke stoffen uit het water zijn verwijderd. Partijen in de waterketen zetten zich dagelijks in om de drinkwaterkwaliteit te borgen en stoffen die de drinkwaterkwaliteit kunnen aantasten te weren. Daarom is het van belang dat ongewenste stoffen in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden. De nieuwe norm NEN- EN 17892 voor een bepalingsmethode van PFAS in drinkwater draagt hieraan bij.

PFAS is de verzamelnaam voor een stoffengroep van per- en polyfluoralkylverbindingen. De koolstof-fluorverbindingen die in PFAS voorkomen zijn dermate sterk en stabiel dat ze biologisch moeilijk afbreekbaar zijn.

Handig voor je regenjas, niet voor je kraanwater

Vanwege deze bijzondere eigenschappen zijn PFAS water-, vuil- en vetafstotend en bestand tegen hoge temperaturen en worden daarom veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, waterkerende regenkleding of brandblusschuim. Als gevolg van deze toepassingen zijn de forever chemicals nu alomtegenwoordig als vervuiling in mens en milieu.

De toxische eigenschappen van PFAS kunnen schadelijke effecten hebben op het immuunsysteem en mogelijk leiden tot leverschade, schildklierziekte en kanker. Of PFAS daadwerkelijk negatieve gezondheidseffecten geven, hangt onder andere af van de hoeveelheid die mensen ervan binnen krijgen over de tijd.

Nieuwe Europese norm over het analyseren van PFAS

Onderzoek heeft aangetoond dat PFAS in de waterketen terecht kan komen bij de productie, het gebruik of de afvoer van PFAS-houdende producten van consumenten, de landbouw of de industrie. Om die reden is het van belang om de kwaliteit van het drinkwater continu te monitoren en bij potentiële aanwezigheid van PFAS tijdig maatregelen te treffen en negatieve consequenties te vermijden. Omdat er een grote hoeveelheid PFAS-soorten bestaan – de OESO heeft 4700 PFAS geregistreerd – wordt er hard gewerkt om geschikte, gestandaardiseerde bepalingsmethoden te ontwikkelen die PFAS kunnen identificeren.

Europese norm analysemethode PFAS in drinkwater

In 2024 is een nieuwe Europese norm voor een analysemethode van PFAS in drinkwater gepubliceerd, met als titel NEN-EN 17892:2024 en, Water quality – Determination of selected per- and polyfluoroalkyl substances in drinking water – Method using liquid chromatography/tandem-mass spectrometry (LC-MS/MS).

Vertaald NL: Waterkwaliteit – Bepaling van geselecteerde per- en polyfluoralkylstoffen in drinkwater – Methode met behulp van vloeistofchromatografie/tandem-massaspectrometrie (LC-MS/MS)

Deze norm maakt het mogelijk voor laboratoria om de aanwezigheid van PFAS in een vroeg stadium te detecteren. De methode is in eerste instantie ontwikkeld voor de detectie van PFAS in ongefilterd drinkwater. De toepasbaarheid van de methode op andere soorten water, zoals zoet water (bijvoorbeeld grondwater en oppervlaktewater) of gezuiverd afvalwater, kan per geval worden beoordeeld. De geselecteerde set stoffen die met deze methode kan worden bepaald, is representatief voor een grote verscheidenheid aan PFAS.

Bijdrage van Nederlandse experts in de waterketen

De analysetechnieken om PFAS te meten verbeteren continu en met nieuwe technieken kunnen zeer kleine hoeveelheden met grote nauwkeurigheid worden gemeten. De nieuwe norm biedt handvaten voor het monitoren, beheren en handhaven van de drinkwaterkwaliteit. Nederlandse experts van de normcommissie Organische Parameters hebben een actieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van NEN-EN 17892 via hun deelname aan Europese normontwikkelingstrajecten bij CEN. Hierdoor is de toepasbaarheid en het draagvlak voor de Nederlandse partijen in de waterketen geborgd.

De ontwikkelingen volgen zich snel op en er wordt hard gewerkt om PFAS uit het milieu te weren. De Nederlandse Drinkwaterwet en de Europese Drinkwaterrichtlijn stellen een grenswaarde van 0,10 µg/l voor de som van 20 geselecteerde PFAS. Dit moet ervoor zorgen dat het drinkwater veilig is voor menselijke consumptie. Actieve inzet van Nederlandse belanghebbenden in de waterketen blijft van belang om gezamenlijk te komen tot breed gedragen normen die de kwaliteit van het drinkwater voor nu en in de toekomst verbeteren.

Aanvullende informatie

De publicatie van NEN-EN 17892 is een nieuwe stap in de ontwikkeling van een normenstelsel op het gebied van PFAS. Er zijn ook andere normdocumenten gepubliceerd en in ontwikkeling op het gebied van PFAS, waaronder:

  • NTA 8065:2022, PFAS in bodem, waterbodem en slib – Analyse met HPLC en massaspectrometrie is gepubliceerd in 2022. De methode is ingebracht bij CEN om door te ontwikkelen naar een Europese norm en is gevalideerd in 2024.
  • NEN-ISO 21675:2019, Water – Bepaling van poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in water – Methode met vaste fase-extractie en vloeistofchromatografie-tandem massaspectrometrie (LC-MS/MS)
  • NEN-EN-ISO 23702-1:2023 en, Leather – Per- and polyfluoroalkyl substances – Part 1: Determination of non-volatile compounds by extraction method using liquid chromatography (ISO 23702-1:2023,IDT)
  • NEN-EN 17681-1:2023 Ontw. en, Textiel en textielproducten – Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) – Deel 1: Analyse van een alkalisch extract met behulp van vloeistofchromatografie en tandem massaspectrometrie
Lees verder over dit onderwerp op de site van NEN icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Detectie van PFAS in drinkwater met nieuwe Europese norm

NEN

Afspraken waar verschillende partijen het gezamenlijk over eens zijn, ofwel breed gedragen afspraken, maken internationale handel, innovatie, veiligheid, efficiëntie én duurzaamheid mogelijk. Lees meer