De binnenkant van uw Veiligheidswerkbank al eens bekeken?

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: De binnenkant van uw Veiligheidswerkbank al eens bekeken?

CleanAir heeft alle Biologische veiligheidswerkbanken en Flowbanken voorzien van een voorfilter. Wat is nu precies het voordeel van het gebruik van een voorfilter en waarom maken wij al jaren gebruik van deze techniek en wat levert U dit op?

Het voorfilter filtert alle binnenkomende lucht en voorkomt zo dat stof, vuil en deeltjes uit de aangezogen lucht zich ophopen in de binnenkant van de bank. Als stof, vuil en deeltjes zich ophopen in de werkbank zal de desinfectant, welke de kast schoon moet maken, veel moeilijker in alle hoeken en gaten van de werkbank kunnen komen. Het moet immers eerst door alle vervuiling heen dringen. Het is dan met minder zekerheid te stellen dat het gehele cabinet gedesinfecteerd is. Dit levert een potentieel risico op voor de gebruiker, uw product/onderzoek, de service-technici die de werkbank moet onderhouden en de omgeving. Het voorfilter voorkomt deze ophoping van vuil.

Het voorfilter zorgt er tevens voor dat het HEPA filter gedurende de tijd minder vervuiling te verwerken krijgt. Het meeste grove vuil wordt al door het voorfilter gefilterd. Dit zorgt ervoor dat het kostbare HEPA filter een langere levensduur heeft omdat de weerstand, door het verzamelen van stof, van het filter over een langere periode geleidelijk hoger wordt waardoor vervanging pas op langere duur noodzakelijk is. Gemiddeld gaat een HEPA filter zonder gebruik van voorfilter zo’n 5 á 6 jaar mee. Wij durven te stellen (en dit is ook bewezen) dat een HEPA filter met voorfilter in een CleanAir bank zeker tweemaal zo lang meegaat. Sterker nog; een levensduur van 12 tot 15 jaar is geen uitzondering.

Ook kostentechnisch gezien geeft een voorfilter een voordeel. Een voorfilter van de werkbank kunt u zelf vervangen. Een HEPA filter dient vervangen te worden door een service-technicus wat weer kosten met zich meebrengt. Dit zijn niet alleen de kosten van een externe service technicus maar ook het uitgassen en de extra lange downtijd brengen kosten met zich mee. Een instructiefilmpje voor het vervangen van een voorfilter vindt u op onze website.

Het verhaal dat een voorfilter juist meer weerstand zou geven is niet geheel juist. De aanvang weerstand zal in eerste instantie hoger zijn. Maar doordat het voorfilter op regelmatige basis vervangen wordt zal de totale weerstand van beide filters na het verversen van het voorfilter gezamenlijk lager zijn dan bij een veiligheidswerkbank zonder voorfilter. Dat is ook de reden dat de HEPA filters met gebruik van een voorfilter langer meegaan.

Wilt u meer weten over het gebruik van voorfilters in een veiligheidswerkbank? Laat het ons weten.

Geschreven door

Logo van:De binnenkant van uw Veiligheidswerkbank al eens bekeken?

The Baker Company

The Baker Company; één van de eerste Europese producenten die een door TUV Nord, DIN gecertificeerde biologische veiligheidswerkbank ontwikkelde, volgens de Europese norm standaardisatie. Baker daarentegen ontwikkelde ’s werelds eerste... Lees meer