Automatische monitoring van klimaat- en procesparameters borgt meetprocessen bij Eurofins Proxy Laboratories - Labinsights

Automatische monitoring van klimaat- en procesparameters borgt meetprocessen bij Eurofins Proxy Laboratories

icon.highlightedarticle.dark Monitoring en alarmering
Laatste wijziging: 11 september 2024
Eurofins Proxy Laboratories
Eurofins Proxy Laboratories | Foto: Hitma

Met een nieuw systeem voor automatische monitoring en draadloze dataregistratie van het klimaat en procesparameters kan een laboratorium zijn meetprocessen beter borgen. Zorgen om de klimaatbeheersing en monitoring van omgevingsvariabelen in het lab zijn daarmee verleden tijd.

Ruimtecondities monitoren op temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en drukbewaking kost je altijd veel tijd. Wat zou het fijn zijn als je voor de monitoring van klimaat- en omgevingsparameters niet meer handmatig data hoeft te registreren en te bewaken.

Eurofins Proxy Laboratories is daarom kortgeleden overgegaan op een draadloos registratie- en monitoringsysteem. Dit geeft het laboratorium volledige controle over cruciale klimaat- en omgevingsparameters. Ook kan het services zoals opslag en kwaliteitscontrole van medicijnen en biomoleculen, en stabiliteitstesten tijdens transport van medicijnen, beter uitvoeren.

tk1

Draadloos dataregistratiesysteem

Het draadloze registratiesysteem JRI MySirius verzekert de klanten van Proxy Laboratories van een betrouwbaar en 24/7 voortdurend meetproces. Waarom werd voor dit systeem gekozen? “Omdat het functioneert binnen een Europees gevalideerd netwerk, op een veilige en toegankelijke manier, hebben wij hiervoor gekozen”, zegt Bradley Halsey, Laboratorium Support Officer van Eurofins Proxy Laboratories. “Het draadloze dataregistratiesysteem JRI geeft ons de globale oplossing die we nodig hebben.”

“Het draadloze dataregistratiesysteem JRI geeft ons de globale oplossing die we nodig hebben”
Bradley Halsey, Laboratorium Support Officer Eurofins Proxy Laboratories

Betere klimaatbeheersing

De klimaatbeheersing is nu constanter dan met het oude systeem. Bradley: “Het unieke aan JRI MySirius is dat de metingen van de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en ook een CO2-meting nooit verloren gaan. Elke logger is voorzien van een eigen intern geheugen van 10.000 meetpunten. Kritieke processen in het lab zijn precies in te richten met de geleverde dataloggers en Cloud-software. Of het nu om koelkasten en vriezers gaat, of om cleanrooms en incubators.”

24/7 overzicht over procesparameters door in te loggen op het monitoringsysteem
24/7 overzicht over procesparameters door in te loggen op het monitoringsysteem | foto:Hitma

Dataloggers en Links

Het dataregistratiesysteem bestaat uit dataloggers, centrale Links die alle meetgegevens verzamelen en software. Dataloggers meten de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in cleanrooms of van koelkasten, stoven en vriezers. Ook voor een CO2-meting zijn dataloggers geschikt. De Links zijn verzamelpunten van alle gedane metingen in de ruimte eromheen. Deze apparaten sturen alle meetgegevens via een beveiligde internetverbinding door naar de Cloud software MySirius.

“Je hebt alle meetgegevens binnen handbereik in een centrale database die voor iedereen met de juiste toegangsrechten toegankelijk is”
Bradley Halsey, Laboratorium Support Officer Eurofins Proxy Laboratories

Metingen doorsturen via Links

Dataloggers meten met een zeer snelle respons over korte afstanden. Deze apparaten doen de metingen op vaste locaties in ruimtes en bijvoorbeeld tijdens transport van medische- of voedingsproducten. Ze kunnen met de Links communiceren over een afstand van maximaal 40 meter.

De Links-gateways verzamelen alle data van de dataloggers en sturen via een ethernetverbinding alle gegevens naar de bijgeleverde cloud software. De Link functioneert ook direct als een lokaal visueel alarm doordat de lichtgevende rand rood kleurt bij een alarm.

Ook vriezers, incubators en stoven zijn te monitoren met dataloggers
Ook vriezers, incubators en stoven zijn te monitoren met dataloggers | foto: Hitma
tk2

Eenvoudige software implementatie

De implementatie van de software ging soepel. Halsey vervolgt: “Omdat de software volledig in de cloud werkt, hoefden we geen aparte software lokaal binnen te halen. Tevens wordt de software altijd up-to-date gehouden. Meetgegevens en rapportages kun je gemakkelijk raadplegen via de cloud, vanaf elk device.

Door de cloud-omgeving gaat de dataverzameling ook door als internet uitvalt, zoals we vorig jaar hebben meegemaakt.” Via Bluetooth blijft verbinding lokaal mogelijk en zijn de loggers voorzien van een eigen geheugen.

“Voor elke sensor hadden we een dag nodig voor de validatie, ongeveer 12 uur per sensor”
Bradley Halsey, Laboratorium Support Officer Eurofins Proxy Laboratories

Rapportages raadplegen

Halsey roemt de rapportagemodule van het monitoringsysteem. “Daarmee heb je alle meetgegevens binnen handbereik in een centrale database, die voor iedereen met de juiste toegangsrechten toegankelijk is. Bovendien kun je automatische rapporten instellen, die periodiek naar je worden verzonden.”

Installatie en instellen sensoren

Het heeft even geduurd voor het systeem operationeel was. De installatie was een hoop werk. “Elke cleanroom en ruimte moest namelijk worden voorzien van de juiste sensoren en instellingen via de software. Het gaat dan om bijvoorbeeld elke temperatuursensor van elke koelkast, stoof of cleanroom. In totaal ging het om de installatie van 180 sensoren, een fikse klus waar we enkele maanden zoet mee waren”, zegt Halsey.

Links verzamelen en versturen alle data van de dataloggers en hebben een alarmerende functie, waarbij de lichtgevende rand rood kleurt bij een alarm
Links verzamelen en versturen alle data van de dataloggers en hebben een alarmerende functie, waarbij de lichtgevende rand rood kleurt bij een alarm | foto: Hitma
tk3

Uitgebreide validatie en kalibratie

Om het systeem operationeel te krijgen was er een uitgebreide validatie en kalibratie nodig. “Het ging om de genoemde 180 sensoren, hun aansluiting op dataloggers en de bijbehorende centrale Link. Enkele sensoren konden we helaas niet aan het nieuwe systeem koppelen, omdat deze om specifieke aansluitingen vroegen die we niet beschikbaar hadden. Voor elke sensor hadden we een dag nodig voor de validatie, ongeveer 12 uur per sensor.”

Waterlekkages geautomatiseerd meten

Eenmaal geïnstalleerd, werkt het systeem nu naar volle tevredenheid. Proxy Laboratories heeft eigenlijk alleen nog maar voordelen ervaren en hun klanten zijn tevreden. Wel zoekt Halsey nog naar sensoren om ook waterlekkages geautomatiseerd te meten. Zo was er vorig jaar zomer na hoosbuien een enorme waterlekkage ontstaan in het dak van het laboratorium. Die veroorzaakte veel schade aan apparatuur.

Om dat in de toekomst te voorkomen, wil hij ook sensoren voor de detectie van waterlekkages koppelen aan het JRI systeem van Hitma voor het meten van incidenten zoals waterlekken.

De voordelen van het JRI-dataregistratie en monitoringsysteem van Hitma:

  • Draadloze dataloggers voor constante CO2-meting,
    temperatuur en relatieve luchtvochtigheid
  • Eenvoudige implementatie in het lab
  • Meldingen op je telefoon als opgegeven grenswaarden bereikt worden
  • Geen verlies van meetgegevens
  • Opslag van data in de beveiligde cloud-omgeving

Wil je de meetprocessen in jouw lab ook beter borgen?

Het belang van temperatuurmapping

Temperatuurregistratiesystemen voor koelkasten, vriezers en transport

Draadloos temperatuur, en andere grootheden beheersen = bewustwording in labs

Profile picture of Ilse Bos-Naus Msc Biology

Geschreven door Ilse Bos-Naus Msc Biology

Lees meer van Ilse Bos-Naus Msc Biology icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark