Het belang van temperatuurmapping

icon.highlightedarticle.dark Monitoring en alarmering
81 bekeken Laatste wijziging: 4 december 2023
Het belang van temperatuurmapping
Het belang van temperatuurmapping | Foto: Wireless Value

Temperatuurmapping onthult ware omstandigheden voor opslagruimtes, essentieel voor kwaliteitscontrole en naleving in laboratoria. Draadloze sensoren bieden nauwkeurige data voor effectieve besluitvorming.

Hoe weet je of een opslagruimte, koelkast of vriezer geschikt is om (temperatuur)gevoelige producten, zoals medicijnen, in te bewaren? En hoe weet je wat de beste plekken zijn om daar metingen bij te doen?

Hoewel klimaatinstallaties, koelkasten en vriezers de mogelijkheid bieden om de ruimte op een bepaalde temperatuur in te stellen, kun je je afvragen of die temperatuur op iedere plek binnen de ruimte is zoals ingesteld.

Audit of controle: heb je juiste en gevalideerde data?

Hoe weet je zeker dat de temperatuur op de plek waar je gevoelige materialen plaatst binnen veilige grenzen is? In hoeverre hebben de verschillende seizoenen hier invloed op? En stel dat er een audit of controle plaatsvindt: beschik je dan in een handomdraai over de juiste en gevalideerde data?

Inzicht in de echte temperatuur: temperatuurmapping

De antwoorden op deze vragen krijg je door temperatuurmapping, ook wel een temperatuurstudie genoemd, te laten uitvoeren. Voor bedrijven die een GDP of GMP-vergunning hebben is dit verplichte kost, maar ook als het voor jou niet verplicht is valt temperatuurmapping aan te raden. Dit geeft namelijk inzichten en antwoorden die van wezenlijk belang zijn voor kwaliteit en controle.

Een temperatuurmapping bestaat in grote lijnen uit 3 stappen die genomen moeten worden om tot een goed beeld van de omstandigheden te komen.

  1. Criteria vastleggen – Het vaststellen van de criteria waar de ruimte aan moet voldoen
  2. Dataverzameling – Het plaatsen van sensoren die data gaan verzamelen
  3. Rapporteren – Het verwerken van de data tot een uitgebreid rapport

Plaatsing sensoren

Eerst wordt er een onderzoek uitgevoerd over de te monitoren ruimte, koelkast, vriezer of broedstoof. Hierbij verzamelen we zoveel mogelijk informatie met betrekking tot de gewenste situatie en stellen we de acceptatiecriteria vast.

Ook stellen we aan de hand van de geldende richtlijnen het testprotocol op. In het testprotocol staat tot in detail omschreven hoe de temperatuurmapping wordt uitgevoerd, waar de sensoren worden geplaatst en welke tests er zullen worden uitgevoerd.

Dataverzameling en mapping

Met een gedegen voorbereiding vindt nu het verzamelen van data plaats, met sensoren die op de vooraf bepaalde plekken geplaatst zijn, en wordt er volgens het protocol getest. Dit is waar de feitelijke mapping plaatsvindt. Draadloze sensoren zijn hier bij uitstek voor geschikt. Een draadloos sensorsysteem is eenvoudig in de ruimte op te zetten en kan na afloop van de test ook weer gemakkelijk weg worden gehaald.

Rapport

Na het verwerken van alle data wordt een uitgebreid rapport van de temperatuurmapping opgesteld. In dit rapport zie je het protocol terug, maar ook alle cold- en hotspots en de punten waar zich de meeste temperatuurschommelingen hebben voorgedaan.

Het rapport wordt afgesloten met conclusies en aanbevelingen zodat de betreffende ruimte op de beste manier gebruikt kan worden met de gevoelige producten die erin opgeslagen zullen worden.

Met dit rapport worden ook de ruwe data en de kalibratiecertificaten van de gebruikte sensoren meegeleverd. Zo kan altijd bewezen worden dat aan de juiste regelgeving voldaan is. Met de waardevolle informatie uit de temperatuurstudie heb je alle antwoorden paraat!

Seizoensgebonden mapping

Als de temperatuurmapping is afgerond is de betreffende ruimte klaar voor gebruik. Op een later moment volgt vaak nog een seizoensgebonden mapping, in de zomer en winter, om het effect van hoge en lage buitentemperaturen op de ruimte te onderzoeken.

Deze voer je uit volgens een soortgelijk protocol zoals de eerste temperatuurstudie en is dan dus een stuk minder bewerkelijk en kostbaar.

Zelf doen of laten doen?

Temperatuurmapping kun je natuurlijk zelf doen wanneer de kennis hiervoor binnen je organisatie aanwezig is. Met een doe-het-zelf set van sensoren, software en voldoende kennis over de te nemen stappen kun je zelf aan de slag.

Een externe partner kan echter door specialisatie vaak een stuk sneller de benodigde stappen doorlopen. Wireless Value kan met haar krachtige en geavanceerde draadloze sensoren jou volledig ontzorgen bij het uitvoeren van temperatuurmapping.

Meer weten? Kijk dan op onze website.

Temperatuurmapping door Wireless Value icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Het belang van temperatuurmapping

Wireless Value B.V.

Draadloze sensortechnologie - voor net dat stapje extra Lees meer