Avans+, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Met meer dan 200 bachelor-, postbachelor- en masteropleidingen is Avans+ de toonaangevende opleider voor professionals. Persoonlijke benadering en praktisch toepasbare kennisverwerving staan centraal. Diverse locaties door heel Nederland; altijd dichtbij! Ook incompany trajecten.
Inleiding
Vanuit strengere kwaliteitseisen en kostenoverwegingen wordt het steeds belangrijker een onderzoek of experiment gestructureerd aan te pakken. Een eindproduct moet meestal aan veel kwaliteitseisen voldoen, en als dat niet meteen lukt, dan zijn er veel (vaak tientallen) procesparameters waarmee dat bijgestuurd kan worden. Maar die procesparameters kunnen elkaar én de verschillende kwaliteitseisen op allerlei manieren beïnvloeden, en dat maakt de optimalisatie complex.
Het loont om vooraf goed na te denken over optimalisatie-experimenten. In deze cursus leer je met behulp van statistische methoden en software om een maximum aan informatie te halen uit een minimum aan experimenten, zodat in korte tijd wél aan alle kwaliteitseisen gelijktijdig voldaan kan worden. Daarmee bespaar je tijd en kosten en verminder je de risico’s op uitval.
Iets voor jou?
Je denkt en werkt op hbo-(bachelor) of academisch niveau. Je bent werkzaam in een (toegepaste) R&D- of innovatieafdeling als process-, product- of quality engineer, waar je bijvoorbeeld nieuwe producten en processen ontwikkelt.
Of je bent een engineer die lopende productieprocessen moet verbeteren en je hebt DoE nodig om lastige problemen tijdig te ontdekken en te verhelpen. Of je bent verantwoordelijk voor de validatie van apparatuur, methoden of processen, bijvoorbeeld in een laboratorium omgeving. Dan kun je DoE gebruiken om een validatie met veel minder werk uit te voeren.
Programma
De volgende onderwerpen komen verdeeld over 4 dagen aan bod. Tussendoor is veel tijd ingeruimd voor oefeningen.
Dag 1
+ Inleiding proefopzetten
+ Inleiding statistiek, inclusief toetsen
+ Onafhankelijkheid van experimentele fouten
+ Regressie-analyse
+ Factoriële proefschema’s (model, significantie, lineariteit)
Dag 2
+ Fractionele factoriële proefschema’s
+ Stappenplan DOE opzet
+ Confounding, Resolution, Folding
+ Factoriële proefschema’s in blokken
+ Case: Katapult
+ Power and sample size
Dag 3
+ Keuze van DOE-schema’s
+ Plackett-Burman Designs
+ Robuustheid Designs
+ Proefschema’s voor regressie-analyse (response surface DOE)
+ Bepalen van Design Space
+ Case: Katapult
Dag 4: terugkomdag
+ Behandelen van praktijk cases
+ Behandelen van extra theorievragen en/of voorbeeldcases
Werkvorm
Tijdens de eerste 3 dagen leer je de principes van experimental design. Je oefent de theorie vervolgens aan de hand van praktische cases, bijvoorbeeld door de instellingen van een katapult te optimaliseren.
Bij alle oefeningen leer je statistische software tegelijk te gebruiken voor het uitwerken en interpreteren van de resultaten. Standaard maken wij gebruik van het pakket Minitab, maar je kunt ook je eigen softwarepakket meenemen.
Na afloop van de eerste 3 dagen krijg je een zelfstudieopdracht mee met als doel het geleerde actief in uw eigen praktijk toe te passen. Na ca. 8 weken vindt dan de terugkomdag (dag 4) plaats. Daarin worden de zelfstudieopdrachten besproken en de eerste ervaringen met de nieuwe vaardigheden uitgewisseld.
Je krijgt les van een ervaren docent uit de chemisch-technologische en analytische beroepspraktijk, die als consultant dagelijks klanten helpt met het opzetten van experimenten.
Case simulator
Speciaal voor on-site uitvoeringen van de cursus is een case simulator ontwikkeld. Daarmee kunnen direct tijdens de cursus experimentele data gegenereerd worden, geheel volgens de kennis of verwachting die je nu al (vaak globaal) hebt over het proces. Dat levert al tijdens de cursus interessante plaatjes op die voor de cursisten inspirerend zijn om te interpreteren. Het betreft immers hun eigen proces/product.
Studiebelasting
De cursus bestaat totaal uit 4 dagen, met de eerste 3 dagen aansluitend en een terugkomdag enige tijd later.
Diploma
Na afloop van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.
Resultaat
Na afloop van deze cursus kun je statistische technieken voor de opzet van experimenten toepassen. Je kunt de uitkomsten van eigen experimenten analyseren met statistische software voor diverse soorten proefschema’s. Daarmee kom je sneller tot de gewenste resultaten en bespaar je tijd en geld voor je opdrachtgever.
Opleidingsplaats en startdata:
Je kunt de opleiding volgen in Breda. De exacte data en locaties vind je op onze website.
Studiekosten en inschrijven:
De studiekosten van deze opleiding vind je op de website. Op de site kun je jezelf tevens inschrijven voor de opleiding.
Meer informatie?
Heb je vragen over de opleiding of ben je geïnteresseerd in een incompany traject? Neem contact op met de opleidingsmanager via ons telefoonnummer (lokaal tarief).