Zijn jouw labprocessen klaar voor de AI-revolutie? - Labinsights

Zijn jouw labprocessen klaar voor de AI-revolutie?

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 12 november 2024
Vincent Hentzepeter
Vincent Hentzepeter | Foto: Finn Hentzepeter

Kunstmatige intelligentie zal volgens experts in artificial intelligence (productie)processen ingrijpend veranderen.

Meer specifiek industriële AI met toepassingen die uiteenlopen van de bouw van een nieuwe luchthaven, het toewijzen en optimaliseren van het gebruik van kapitaalgoederen (vliegtuigen, machines, operatiekamers, onderhoudstaken), het werven van personeel, en het halen van klimaatdoelstellingen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Denk bij labtoepassingen aan workflows, personeelsplanning- en werving, documentatie en AI-gestuurd beheer van labdata en labfaciliteiten. Nee, dit lijstje is niet compleet, maar geloof me, in zo’n beetje alles op het lab krijgt AI tussen nu en 10 jaar een flinke vinger in de pap.

Besef dat AI niet alleen impact zal hebben op de productie zelf, zoals de preanalytische, analytische en post-analytische fase, maar ook op alles daaromheen. Denk aan de rapportage, het relatiebeheer, de logistiek, het personeelsbeleid, het kwaliteitsmanagement en alle wettelijke kaders waaraan processen moeten voldoen.

Disruptive technology

Is de rol van AI op deze vlakken nu nog beperkt, of zelfs niet bestaand – binnen enkele jaren zal dat totaal anders zijn. En het effect van AI zal dusdanig kunnen zijn, dat het zaken totaal kan ontwrichten, vergelijkbaar met de radicale effecten op de samenleving door de opkomst van internet in de jaren 90.

Net als internet toen, is kunstmatige intellgentie een ‘disruptive technology’. Klein voorbeeldje van zo’n ontwrichtend effect: wat internet betekende voor het bestaansrecht van de Gouden Gids. Ooit onmisbaar om een bedrijfsadres te vinden en om als bedrijf gevonden te worden. Iedereen stond erin. Wie had kunnen denken dat het verdienmodel achter de gids een houdbaarheidsdatum had?

Wie tegenwoordig een bedrijf zoekt, typt gewoon een vraag of naam in. Nu krijg je nog een lijst met resultaten, maar met de opkomst van AI geeft je browser straks één duidelijk antwoord. Dingen kunnen snel veranderen, niet in de laatste plaats door AI. Vermoedelijk gebruik je zelf ook steeds vaker ChatGTP en doe je er onbewust aan mee.

Voor wie denkt dat het op het vlak van de laboratoriummarkt allemaal niet zo’n vaart zal lopen, laat ik je uit de droom helpen. Het gaat hier niet om zomaar een voorspelling. Wat ik hierboven schets was de unanieme constatering van vooraanstaande sprekers van topondernemingen tijdens een driedaagse AI-conferentie ‘IFS.ai Unleashed’ medio oktober in Orlando, Florida.

Het verbaasde me wat er al kan en nog meer wat er komen gaat. De luchtvaartindustrie is een van de trendsetters; de meer traditionele industrieën wachten nog wat af. Het begin is er. Op dit moment is een paar procent van de bedrijven in de westerse wereld bezig met onder meer:

  • Het optimaliseren van de inzet van zijn kapitaalgoederen (denk bij het lab aan de apparatuur en de infrastructuur eromheen)
  • Het finetunen van servicing (onderhoud voorspelbaar maken)
  • Het slimmer inroosteren van personeel (zoals werkplanningen flexibel aanpassen bij ziektes, storingen of prioriteiten).

Ook de LIMS-leveranciers kijken nu hoe ze met AI labinformatiesystemen slimmer kunnen maken. We gaan de komende jaren nog veel van AI horen, en er ook steeds meer van merken. Benieuwd naar de consequenties voor jouw lab en jouw werk? Kom ik op terug in mijn volgende kolom.

PS: wat vind je van deze AI-gegeneerde foto van mij, boven het artikel?
Nog werk aan de winkel voor AI, niet?

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepeter icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark