Innovatie, duurzaamheid, ergonomie, digitalisering: zo maar wat thema’s die centraal staan op vakbeurzen in binnen- en buitenland.
Ik zet even de belangrijkste op een rijtje.
Liefhebbers van laboratoriumevenementen kunnen dit jaar hun hart ophalen. In 2024 vallen diverse nationale en internationale events samen, dus een buitenkansje om de waan van de dag achter je te laten en je te richten op het lab van de toekomst.
Innovatie, duurzaamheid, ergonomie, digitalisering: zo maar wat thema’s die centraal staan op vakbeurzen in binnen- en buitenland.
Ik zet even de belangrijkste op een rijtje.
We trappen af op 14 en 15 maart met Laborama Expo. Aan dit evenement nabij het Atomium te Brussel is een interessant engelstalig seminarprogramma opgehangen met voor elk wat wils.
De sprekers gaan onder meer in op de problemen rond antibioticaresistentie, de analyse van microplastics en de implicaties van de nieuwe ISO 8655:2022 voor het kalibreren van pipetten.
Door naar 19 maart, als LabAutomation doorgang vindt in 1931 Congrescentrum Brabanthallen te Den Bosch. Een prima netwerkmoment voor iedereen die zich op het lab bezighoudt met automatisering en robotisering.
Het programma valt uiteen in hardware- en software-oplossingen. Tussen de lezingen door is er volop gelegenheid van gedachten te wisselen met collega’s en advies in te winnen bij leveranciers op de exposantenmarkt.
Wat verder weg, in München, wordt analytica gehouden. ’s Werelds grootste laboratoriumvakbeurs kun je bezoeken van 9 t/m 12 april. Twee dagen is minimaal nodig, want dit is ‘groots’ in de overtreffende trap.
Een van de hoofdtopics is de toekomst van de biotechnologie. Hier kun je alles te weten komen over innovatieve oplossingen op het gebied van Rode, Groene, Blauwe, Witte, Grijze en Bruine Biotechnologie.
Aan bod komen verder een breed scala aan bioanalytische methoden en trends als gentherapie-op-maat. Een blik in de toekomst biedt het thema Lab 4.0, dat inzoomt op de digitalisering van de laboratoriumwereld. Dit kunnen de Duitsers als geen ander, met de nodige live shows om te bewijzen dat het werkt.
Deze beurs is een must-go voor wie wil weten hoe robots en cobots een rol kunnen gaan vervullen in het lab en veiliger werken mogelijk maken. Dat geldt ook voor de nieuwste ontwikkelingen als virtual reality om analyseprocessen te simuleren en verbeteren. Ik raad je aan zelf uit te proberen wat VR biedt in een van de praktische sessies: het is behoorlijk spectaculair.
Hoogtepunt op beursgebied op eigen bodem dit jaar is de WoTS in de Jaarbeurs Utrecht, die op de agenda staat van 24 t/m 27 september. Traditiegetrouw omlijst met een stevig seminarprogramma en de nodige X-peditions om snel praktische kennis op te doen.
Deze WoTS-editie staan veiligheid in het lab, kwaliteit, duurzaamheid, analysetechnieken en sample management centraal. Op al deze thema’s kun je de nodige verdieping vinden om je lab efficiënter, veiliger en beter te maken.
Kortom, kom uit die luie labstoel en ga het zien op een van deze interessante evenementen. Juist in deze tijd van informatieovervloed de manier om door de bomen het bos nog te zien. Is je interesse gewekt, en wil je meer weten? In deze editie van LABinsights geven we previews op al deze evenementen. En bezoek je Laborama? Kom dan even langs op onze stand, we staan op B5.