De transitie naar proefdiervrij onderzoek gaat door, zo bleek tijdens ‘Toekomstproef 2024’. Het evenement vond op 15 november 2024 in Utrecht plaats. De organisatie was in handen van Stichting Proefdiervrij en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn.
Debbie Weijers, directeur van Stichting Proefdiervrij, benadrukte dat proefdiervrije alternatieven sterk in opkomst zijn. Wetenschappelijke innovaties en maatschappelijke steun maken een toekomst zonder dierproeven namelijk steeds realistischer.
Transitie Proefdiervrije Innovaties
Drie onderzoekers die werken binnen het programma Transitie Proefdiervrije Innovaties (TPI) bespraken hun onderzoeksmethoden. Hoewel dierproeven voor cosmetica sinds 2013 verboden zijn, worden er uitzonderingen gemaakt. Dit geeft wel aan dat er extra stappen gezet moeten worden om op dit punt volledig proefdiervrije oplossingen te bereiken.
Hugo van Poelgeest Prijs
Een hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de Hugo van Poelgeest Prijs aan Giulia Moreni. Zij is klinisch viroloog aan het Amsterdam UMC en doet onderzoek naar virusinfecties met mensgerichte onderzoeksmodellen. Deze modellen bootsen menselijke organen na, waaronder luchtwegen, brein en darmen. Genomineerden Henrique Pinto en Patrick Mulder ontvingen eervolle vermeldingen voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van proefdiervrije methoden.
Mulder werkt met menselijke kweekhuid om brandwonden beter te begrijpen en te behandelen. Pinto bootst de menselijke bloed-hersenbarrière na in het lab en koppelt deze aan hersenorganoïdes (kunstmatig gekweekte miniatuurorganen) voor neurologisch onderzoek.