In het kader van de Nederlandse Transparantieovereenkomst Dierproeven organiseerden de ondertekenaars van de overeenkomt de ‘Open Week 2022’. Via uiteenlopende activiteiten, zoals een rondleiding door het dierenlaboratorium en dierenverblijven, kregen ze de kans om met een breed publiek in gesprek te gaan over dierproeven. Het doel van de Transparantieovereenkomst is een opener en transparanter klimaat te creëren rondom dierproeven, een omstreden onderwerp dat doorgaans tot felle discussies leidt in de samenleving, de media en de politiek. Omdat het onderwerp zo gevoelig ligt, is goede communicatie in de juiste context essentieel. Het is wettelijk bepaald dat Nederlandse onderzoeksinstellingen informatie verstrekken over de dierproeven die ze doen, maar dit is niet altijd informatie die voor iedereen toegankelijk en te begrijpen is.
De ondergetekenden zijn: Amsterdam UMC, Biomedical Primate Research Centre, Charles River Laboratories Den Bosch, Envigo RMS, Erasmus Universitair Medisch Centrum, Herseninstituut, Hubrecht Institute, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Leiden Universiteit, Leiden Universitair Medisch Centrum, Nederlands Instituut voor ecologie, Nederlands Kanker Instituut, Radboudumc, Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, TNO, Universiteit Maastricht, Sportvisserij Nederland, Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research.
Dieren worden alleen ingezet in onderzoek als er geen proefdiervrije methode beschikbaar is die geaccepteerd is door regelgevende instanties; in alle andere gevallen zijn dierproeven in Nederland verboden. Binnen Nederland is de muis de meest voorkomende proefdiersoort in biomedisch onderzoek. De muis en een gering aantal primaten hebben een onmisbare rol gespeeld in de ontwikkeling van succesvolle COVID19-vaccins.