In vivo-condities benaderen met 3D-wellplaten - Labinsights

In vivo-condities benaderen met 3D-wellplaten

icon.highlightedarticle.dark R&D
51 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: In vivo-condities benaderen met 3D-wellplaten

Naast de bekende 2D-wellplaten voor onderzoek en analyse zijn er voor medisch en farmaceutisch onderzoek ook 3D-versies voor onderzoek aan ‘klontjes’ van cellen. Extra opties – en van belang voor dierproefvervanging – zijn onder meer de functionaliteit binnen celstructuren in detail te beoordelen én de invloed van medicijnen daarop.

Redactie: Leendert van der Ent | fotografie: PCHBI

Onderzoek in 3D-wellplaten lijkt meer op in vivo-condities. Daardoor levert het bewezen betere resultaten op dan cellijn-onderzoek in 2D-wellplaten. Die driedimensionale platen moeten wel aan strenge voorwaarden voldoen. Product manager Nazha Bouhafid van PHC Europe in Etten-Leur: “Er moeten ‘spheroids’ van cellen kunnen ontstaan. Dit kunnen bijvoorbeeld weefselstructuren en organoïden zijn, celstructuren met de rudimentaire functies van organen. Die ontstaan alleen als de cellen aan elkaar binden en niet aan het plastic van de wellplaten.” Dat betekent dat platen een coating moeten hebben met een ultralage binding aan cellen. “Onze S Bio Ultra Low Attachment (ULA) wellplaten hebben daarom een hydrofiele polymeercoating op het polystyreen (PS) dragermateriaal.”

Article image of: In vivo-condities benaderen met 3D-wellplaten

Goed in vorm

Deze wellplaten maken het mogelijk om daadwerkelijke interacties tussen cellen in de celaggregaten te onderzoeken. Zo biedt een in vitro gelijkenis met de in vivo-situatie. Bouhafid: “Het voordeel van 3D-wellplaten is dat de protocollen voor de workflow veel lijken op de gewone werkdoorloop met 2D-wellplaten.”

Behalve de ULA-coating is ook de vorm van de wells belangrijk. Die bepaalt de kracht waarmee de aggregatie van celstructuren kan plaatsvinden, afgestemd op de toepassing. “Behalve de conventionele U-bottom wellen hebben wij daarom ook platen met iets puntiger Spindle bottom wellen en als derde optie puntige V-bottom wellen”, vertel Bouhafid. “Die laatste komen goed van pas bij cellen die moeilijk aggregeren.” Ze geeft aan dat vergelijkingen met producten van concurrenten bevestigen dat die V-bottom plates bij moeilijke opdrachten tot goede resultaten kunnen leiden. “Klanten kunnen demoplaten krijgen om uit te vinden welke vorm het best bij hun onderzoek past.”

Transparant en krasloos

Voor beeldvormende technieken in het onderzoek is het belangrijk dat het polystyreen zeer transparant en krasloos is. Dit voorkomt namelijk dat er op de (microscoop)foto’s arefacten ontstaan. “Ik hoor van klanten dat onze platen daaraan voldoen”, aldus Bouhafid.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark