De texture analyzer is een veelgebruikt instrument in de voedingsindustrie en de farmacie, zowel voor kwaliteitscontrole als voor onderzoek en ontwikkeling. Hij beoordeelt objectief de kwaliteit en stevigheid van voedsel op basis van verschillende sondes en de expertise van de gebruiker.

Gebruik in de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie is de texture analyzer inzetbaar om de stevigheid van fruit en groenten te meten direct na de oogst en gedurende de opslagperiode. Hiermee is een ondergrens vast te stellen die gecorreleerd is aan de houdbaarheid van het product.

Voor groenten die worden verwerkt via invriezen, drogen of koken, helpt de textuuranalyse in de proceskeuze om de houdbaarheid te verlengen zonder verlies van textuur en kwaliteit.

Gebruik in de farmaceutische industrie

In de farmaceutische industrie heeft textuuranalyse ook aan belang gewonnen, met name bij de kwaliteitscontrole van medicijnen met gecontroleerde afgifte. Een veelgebruikte methode hiervoor is het gebruik van hydrofiele polymeren die in het lichaam opzwellen tot een doorlaatbaar gelnetwerk.

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om polymeerzwelling te bestuderen, maar deze kunnen vaak tijdrovend en kostbaar zijn.