NPR voor eisen, beproevingen en aanbevelingen van zuurkasten in laboratoria gepubliceerd

icon.highlightedarticle.dark Regelgeving
257 bekeken Laatste wijziging: 3 augustus 2022
Article image of: NPR voor eisen, beproevingen en aanbevelingen van zuurkasten in laboratoria gepubliceerd

NPR 4500:2022 ‘Zuurkasten – Eisen, beproevingen en aanbevelingen bij plaatsing, gebruik en onderhoud van zuurkasten in laboratoria – Toelichting bij de NEN-EN 14175-normenserie’ is gepubliceerd. Deze praktijkrichtlijn is voor iedereen die betrokken is bij de inrichting en/of het beheer en onderhoud van laboratoria waar zuurkasten worden gebruikt.

De vorige editie van NPR 4500 uit 2008 is op een groot aantal punten aangepast aan de herziene versie van NEN-EN 14175-3 uit 2019 en nieuwe delen in de NEN-EN 14175-normenserie.

Eisen voor zuurkasten

De Europese normenserie en dus ook NPR 4500:2022 beschrijven de veiligheidseisen en prestatiecriteria van zuurkasten, de beproevingsmethoden voor typetest voor op locatie en geven aanbevelingen voor installatie en onderhoud. De keuze voor een bepaalde zuurkast wordt mede bepaald door het gebruik. Zo kunnen aan zuurkasten voor R&D-toepassing andere eisen worden gesteld dan aan zuurkasten gebruikt voor routineanalyses.

Aanvulling op de praktijkrichtlijn

In aanvulling op NPR 4500 geeft NVN-CEN/TS 17441 meer informatie over planning, ontwerp en onderhoud van ventilatiesystemen bedoeld voor onder andere het afzuigen van zuurkasten en ventileren van laboratoria waarin zuurkasten worden toegepast. Recirculatiekasten vallen buiten het toepassingsgebied van deze praktijkrichtlijn. Wel is voor dit soort kasten een Europese norm in ontwikkeling.

Meer informatie

Meer informatie over de norm? Neem contact op met Jeroen Pieterse,
015 2 690 303, [email protected]

Meepraten over de inhoud van normen?

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normsubcommissie ‘Laboratoriuminstallaties, -inrichting en ventilatie’ houdt zich bezig met normalisatie van zuurkasten, microbiologische veiligheidswerkbanken en overige laboratoriuminrichtingen.

Norm kopenicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark