NEN: Commentaar gevraagd op normontwerp

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
49 bekeken 23 juni 2023
NEN
NEN | Foto: NEN

Normontwerp NEN 6603:2010 voor eerstelijnscontrole met controlekaarten voor chemische en microbiologische analyses wordt herzien. Belanghebbenden kunnen tot 1 augustus 2023 online hun commentaar indienen. De norm beschrijft de kwaliteitscontrole van analyses in laboratoria met behulp van controlekaarten en is van toepassing op monsters uit de milieu-, voedingsmiddelen- en diervoedersector. Een controlekaart is een statistische grafiek waarop meetgegevens van monsters in een bepaalde volgorde zijn weergegeven. Het doel is om het proces te sturen, variatie te beheersen en te verminderen.

Vergeleken met de vorige versie uit 2010 zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd, waaronder het samenvoegen van de procedures voor chemie en microbiologie, duidelijkere afhandeling van de periodieke evaluatie en toegevoegde voorbeelden over het omgaan met afwijkingen.

Belanghebbenden kunnen tot 1 augustus 2023 hun commentaar indienen via
de website.

Belanghebbende partijen die willen deelnemen aan de ontwikkeling van normen op dit gebied kunnen zich aanmelden bij de normcommissie ‘Statistische toepassingen’ door een e-mail te sturen naar Jeroen Pieterse. Deze commissie richt zich op de toepassing van statistische methoden in milieuonderzoek, met name in milieulaboratoria.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark