Moleculaire diagnostiek: de 5 belangrijke spelers

icon.highlightedarticle.dark diagnostiek & life sciences
36 bekeken Laatste wijziging: 29 februari 2024
Moleculaire Diagnostiek
Moleculaire Diagnostiek | Foto: Adobe Stock

De markt voor moleculaire diagnostiek kenmerkt zich door een groot aantal aanbieders. In de Benelux springt er een aantal grotere spelers uit. Die hebben we op een rijtje gezet…

1. Roche Diagnostics

Article image of: Moleculaire diagnostiek: de 5 belangrijke spelers

Roche Diagnostics is een divisie van Hoffmann-la Roche in Zwitserland. Het is het grootste biotech bedrijf ter wereld en heeft een leidende positie in de moleculaire diagnostiek. Deze plaats dankt het aan het vroegtijdig verwerven van het octrooi op de PCR-technologie in het begin van de jaren negentig.

Een tweede grote divisie van het bedrijf is Roche Pharmaceuticals gericht op innovatieve nieuwe geneesmiddelen. Roche is ook al meer dan twintig jaar leverancier van de LightCycler, een van de qPCR systemen die veel gebruikt worden in de moleculaire diagnostiek.

Was al vroeg betrokken is bij de ontwikkeling van ‘next generation sequencing’ (NGS) – het op grote schaal sequencen van DNA, bijvoorbeeld een volledig genoom of vele DNA-sequenties tegelijkertijd. Roche levert de reagentia om bibliotheken van DNA-sequenties te maken en levert alle benodigde enzymen op moleculair diagnostisch gebied.

2. Bio-Rad laboratories

Article image of: Moleculaire diagnostiek: de 5 belangrijke spelers

Een wereldwijde speler in de moleculaire biologie en biochemie is het Amerikaanse Bio-Rad Laboratories. Veel-gebruikte qPCR systemen (CFX en de opvolgers daarvan) staan in veel moleculair diagnostische- en researchinstellingen. Naast de ontwikkeling van qPCR is Bio-Rad ook een van de aanjagers op het gebied van digitale of ‘digital droplet’ PCR (dPCR). Dit systeem wordt meer en meer toegepast in de moleculaire diagnostiek.

Bio-Rad is naast het moleculair diagnostisch portfolio ook zeer bekend in de laboratoriumwereld vanwege de elektroforese- en chromatografiesystemen. Veel ingezet voor eiwitzuivering en analyse; een groeiend gebied in de moleculaire diagnostiek.

Het bedrijf levert naast bovengenoemde zaken ook software en educatieve kits in de moleculaire biologie. Vanzelfsprekend levert Bio-Rad enzymen die gebruikt worden bij de genoemde apparatuur en die van belang zijn in de moleculaire diagnostiek.

3. Qiagen

Article image of: Moleculaire diagnostiek: de 5 belangrijke spelers

Wellicht een van de spelers op de markt die iedere moleculair bioloog wel kent: Qiagen. Dit is namelijk het bedrijf dat vele soorten kits levert voor DNA en RNA-isolatie uit zeer diverse bronnen (en dat is core business voor moleculair biologen).

Diagnostic applications
Diagnostic applications | foto:Qiagen

Naast deze kolommetjes die Qiagen al sinds de jaren tachtig levert is het bedrijf ook leverancier van moderne systemen als dPCR of benodigdheden voor NGS – next generation sequencing. Vanzelfsprekend is het portfolio aan producten en services veel groter en biedt deze leverancier ook een breed scala aan reagentia enzymen.

4. Thermo Fisher Scientific

Article image of: Moleculaire diagnostiek: de 5 belangrijke spelers

Thermo Fisher Scientific is een grote speler in de moleculaire research en diagnostiek. Dit bedrijf biedt alle mogelijke enzymen en reagentia benodigd voor moleculaire werkzaamheden. Daarnaast is het ook een leverancier van systemen voor NGS en andere moderne technologieën. Voorbeelden zijn de Ion GeneStudio en Ion Torrent, die naast de systemen van bijvoorbeeld Illumina al geruime tijd bestaan.

5. Oxford Nanopore Technologies

Article image of: Moleculaire diagnostiek: de 5 belangrijke spelers

Een relatief kleine speler, maar sterk opkomend is Oxford Nanopore Technologies. Dit bedrijf brengt de revolutionaire MinION familie van sequencers op de markt: zeer innovatieve kleine DNA sequencers die al veel gebruikt worden voor moleculair diagnostische vragen en relatief laag geprijsd zijn.

De instrumenten worden ook in het veld gebruikt en kunnen aan smartphones gekoppeld worden. Het bedrijf levert de apparatuur, reagentia en benodigde software. Ook verzorgt het wereldwijd trainingen met de sequencing apparatuur.

Meer weten?

Roche Diagnostics

Life Science Products — Bio-Rad

Sample to Insight – QIAGEN

Thermo Fisher Scientific – NL

Oxford Nanopore Technologies

Wil je alles weten over moleculair gereedschap in de diagnostiek? icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark