LabSafety 2023: hoe kunnen we laboratoria veiliger maken?

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
61 bekeken 2 maart 2023
Article image of: LabSafety 2023: hoe kunnen we laboratoria veiliger maken?

Wil jij weten hoe je in jouw laboratorium veiliger werken kunt bevorderen? Laat je dan informeren en inspireren tijdens LabSafety 2023 op 23 mei a.s.

Tijdens FHI LabSafety 2023 ligt de focus op de veiligheid in het lab. Het evenement heeft een gevarieerd lezingenprogramma, waarbij experts en veiligheidsdeskundigen vanuit diverse vakgebieden aan het woord komen. Waaronder dagvoorzitter en spreker Corné Bulkmans.

Corné: “Chemisch afval netjes verwerken, handschoenen uit bij het opnemen van de telefoon en de zuurkast correct gebruiken. Natuurlijk gaat dat in veel laboratoria hartstikke goed. Maar toch kán en vooral móet veilig werken nog een stuk beter.”

Ongeluk zit in een klein hoekje
Een laboratorium is natuurlijk een kleine afspiegeling van een grote productieomgeving. De gevaren bestaan op een kleinere schaal, waardoor ze minder opvallen of zichtbaar zijn. “Een laborant is vaak met heel veel kleine hoeveelheden stofjes bezig. Dat maakt voor even niet uit, daar merk je niks van. Maar wat doen al die stofjes samen op termijn met je lichaam? Daar weten we wetenschappelijk nog veel te weinig van”, weet Bulkmans. “Maar bewust zijn van de risico’s, dat is al stap één.”

Inventariseren van risico’s
Als consultant van consultatiebureau Muopo bezoekt Bulkmans met grote regelmaat laboratoria, die hem inhuren om een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te maken. Hij constateert dat nog vaak een stukje bewustwording ontbreekt: “Iedereen weet wat er mis kan gaan als je de veiligheidsregels niet in acht neemt. Je denkt al snel ‘bij mij gaat het niet mis’. Maar je kunt ook anderen in gevaar brengen.”

Een RI&E gaat ook over andere onderwerpen die ook onder veiligheid vallen, maar waar je niet meteen aan zou denken. Tijdens FHI LabSafety 2023 komen deze zaken uiteraard ook aan bod.

Schrijf nu in voor een bezoek aan LabSafety. Dit is kosteloos als je werkzaam bent in of voor een laboratorium.

Schrijf nu in voor LabSafety icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:LabSafety 2023: hoe kunnen we laboratoria veiliger maken?

FHI Laboratorium Technologie

FHI brancheorganisatie voor laboratorium technologie Lees meer