Je lab vergroenen: wat is je plan?

icon.highlightedarticle.dark Management
55 bekeken Laatste wijziging: 29 november 2023
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur

Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik: ‘Energie is in korte tijd hét gespreksonderwerp nummer 1 geworden.’

tk1

De energierekeningen rezen de pan uit, een direct gevolg van speculatie na de inval in Oekraïne. Iedereen had het over energietransitie, het moest veel en veel sneller, en we moesten onafhankelijk worden voor onze energievoorziening.

Inmiddels is tanken nog steeds duur, stijgen de prijzen maar door, maar hoorde je er in de verkiezingsstrijd relatief weinig over. We zijn het blijkbaar gewend. De hoogste piek hebben we achter ons gelaten en dit is de nieuwe werkelijkheid.

Green Deal

De doelstelling voor energieneutraliteit zijn ondertussen glashelder. De Europese Klimaatwet van de EU gaat voor CO2-neutraliteit in 2050. Met de Green Deal wil de EU tegen 2050 het eerste continent worden dat evenveel CO2-uitstoot absorbeert als het produceert.

“Is de prijs de enige prikkel om in beweging te komen?”

Wat betekent dat in de praktijk? Ik wil niet sceptisch zijn, maar ‘dit gaat niet lukken als prijs ongeveer de enige prikkel is om in beweging te komen’. Zoals gezegd, vorig jaar torenhoge energieprijzen, energietransitie stond op de voorpagina’s.

Een jaar later is de inflatie vooral beteugeld door veel lagere energieprijzen, en is dit geen prioriteit meer. Ik ben niet naïef; wij mensen in dit land laten ons als het om duurzame keuzes gaat vooral leiden door onze portemonnee.

Zonnepanelen

Waarom ligt op 1 op de 4 daken een set zonnepanelen? Door de aantrekkelijke subsidieregelingen, waarmee je deze investering in 5+ jaren terugverdient. Zonder zulke terugverdientijden was dit aandeel nooit bereikt.

“Energie besparen in je laboratorium kan juist geld opleveren”
tk2

Laat ik het bruggetje maken naar het lab. Laboratoria zijn notoire energieslurpers. Denk aan ruimtes en installaties met hoge ventilatievouden, waar diverse stroomvretende apparatuur de hele dag aan staat.

Terugwinnen met warmtewisselaars

Airconditioning die overuren draait, want met al warmte uit instrumenten en apparaten wordt het binnen vanzelf bloedheet. Sterker nog, die overtollige warmte wordt in 9 van de 10 gevallen naar buiten geblazen, en niet met (lees: dure) warmtewisselaars teruggewonnen (de uitzonderingen daargelaten).

Energiebesparing 10-20%

Nu zie ik je denken: maar we kunnen ons niet uit de markt prijzen, doordat wij vergroenen en de collega’s gewoon op de oude voet verder gaan. Dan is het goed te weten dat energie besparen in laboratoria juist geld kan opleveren.

Het is al mogelijk om zonder dure technische ingrepen de energierekening met 10, 20 % of zelfs meer te drukken.

“Energie bespaar je voor een groot deel via meet- en regeltechniek”
tk3

Hoe?, zie ik je denken. Dit zit voor een groot deel in de meet- en regeltechniek. Energieconsumptie afstemmen op het noodzakelijke gebruik, door eens goed te inventariseren wat er echt nodig is, en niet gemakshalve op maximale capaciteit te draaien.

11-stappen energie besparingsstrategie

Echt, heel interessante besparingen zijn mogelijk door aan de knoppen te draaien. Om dit praktisch handen en voeten te geven presenteren we een 11-stappenplan om met relatief eenvoudige maatregelen ambitieuze energiedoelstellingen te halen.

Benieuwd? Hou het stuk kritisch tegen je eigen lab aan, en maak er werk van. Want een energiebezuiningsstrategie lukt alleen als je er een goed plan aan hangt.

Actief met het vergroenen van je lab?

Laat het ons weten op: [email protected]

Het 11-stappenplan

Tot 30% energie besparen op het lab: het kan!

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepetericon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark