Energietransitie: verdienmodel of klimaathobby? - Labinsights

Energietransitie: verdienmodel of klimaathobby?

icon.highlightedarticle.dark Projectmanagement
46 bekeken 19 december 2023
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur | Foto: Finn Hentzepeter

De kiezer heeft gesproken, klimaat en energietransitie was niet echt een issue deze verkiezingen.

tk1

Bungelde weliswaar niet helemaal onderaan, maar veel hoger dan plek 3/4 ben ik het in opiniepeilingen niet tegengekomen. Het thema kwam vooral in het nieuws als een geldverslindende hobby.

  • De veel gebezigde term ‘klimaatindustrie’ spreekt boekdelen. Alsof er een lobby achter zit die de euro’s uit onze zakken wil kloppen om er zelf beter van te worden, zonder dat het klimaat er ook maar iets mee opschiet.
  • Investeren in ‘het klimaat’ zou vooral geld kosten.
  • En waarom zouden we harder lopen dan de landen om ons heen?
  • Bovendien: ‘het loopt allemaal niet zo’n vaart’ en als ‘klein landje kunnen we toch het verschil niet maken’.

Wat een lariekoek, want talloze voorbeelden – waarover zo meer – bewijzen het tegendeel.

“Je moet eerst investeren in onderzoek”
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur

Dit is de toekomst. Het geluid dat landen die investeren in klimaatgerichte innovaties wel eens de oliesjeiks van de toekomst zouden kunnen worden, echode ook tijdens de campagne, maar ik vrees dat deze boodschap amper is doorgedrongen (niet simpel genoeg).

Deze aanvliegroute van de vernieuwing zal vooral de academici onder ons aanspreken die wél snappen dat de kosten niet voor de baat uitgaan. Je moet eerst investeren in onderzoek.

“Er ging de afgelopen jaren heel veel EU- en overheidsgeld naar onderzoek geënt op energietransitie”
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
tk2

Een reëel risico van de verkiezingsuitslag is dat de subsidiekraan voor klimaatonderzoek afgeknepen wordt. Dus minder gevulde innovatiepotjes, waar we als onderzoekers nu gretig gebruik van maken om te verduurzamen.

Er ging de afgelopen jaren heel veel EU- en overheidsgeld naar onderzoek geënt op energietransitie. Ook naar de laboratoria. Dit gaf een boost aan waardevol onderzoek, waar toekomstige generaties ook van kunnen profiteren.

Als LABinsights hebben we er al vaak over geschreven.

“Ik noem Wageningen Universiteit waar ze uit agrarische reststromen hoogwaardige vervangers voor bouwstenen uit aardolie kunnen maken”
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
tk3

6 Klinkende voorbeelden van waardevol onderzoek

  • Ik noem onderzoek naar brandstofcellen, die eerst en vooral veel goedkoper en robuuster moeten worden om straks probleemloos waterstof in je auto te kunnen tanken.
  • Ik noem in het verlengde daarvan onderzoek bij Kiwa in Apeldoorn, waar ze beproeven hoe we ons aardgasnet veilig geschikt kunnen maken voor een waterstoftransportnet. Nederland als waterstofhub van Europa.
  • Ik noem Wageningen Universiteit waar ze uit agrarische reststromen hoogwaardige vervangers voor bouwstenen uit aardolie kunnen maken.
  • En ik noem plantenveredeling om erachter te komen hoe we gewassen kunnen telen onder hete condities met heel weinig water.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik blijf positief dat de labsector – echt de spil van de energietransitie – zich niet laat terugfluiten door klimaatsceptici.

Als we hier een internationale koppositie in willen verkrijgen en behouden – en dat kunnen we in ons landje – dan moeten we juist ons hoofd boven het maaiveld uitsteken!

Duurzaamheid kan en mag niet van de labtafels worden geveegd, omdat het zogenaamd een linkse hobby zou zijn. Duurzaamheid is niet links of rechts, het is de sleutel tot een duurzame toekomst van onze kenniseconomie.

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepeter icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark