Fytosanitair onderzoek: wat en waarom? - Labinsights

Fytosanitair onderzoek: wat en waarom?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
18 november 2024
Chrysanten
Chrysanten | Foto: Marco Vellinga

Fytosanitair onderzoek moet zieke planten buiten de EU-grenzen houden. De kans op ziekten en plagen in de landbouw en groene ruimte neemt namelijk toe door de wereldwijde handel in planten(materiaal) en het toerisme. Importinspecties, soort specifieke detectiemethoden en biologisch onderzoek moeten de risico’s indammen.

tk1

De wereldwijde handel in planten en plantaardige producten neemt toe en daarmee ook het risico op plantenziektes. Ziekten en plagen in bijvoorbeeld de landbouw die meeliften met de planten, plantenbestanddelen, via substraat en verpakkingsmateriaal. Sommige planten zijn een risico voor de teelt of het openbaar groen in Nederland, of andere delen van Europa.

Ook door toerisme is er een hoger risico op deze verspreiding van plantenziektes en plagen. Potentieel schadelijke organismen, zoals insecten, virussen, bacteriën en schimmels, kunnen zo de voedselveiligheid in gevaar brengen.

Hygiëne voorop in het fytosanitair onderzoek

Het is belangrijk dat je hygiënisch en kwalitatief goed te werk gaat met plantenmateriaal. Dat houdt het risico van introductie en verspreiding van schadelijke plantpathogene organismen zo laag mogelijk. Het uitgangsmateriaal, planten bestemd voor de consument en groene ruimte, moet vrij zijn van infecties.

Importeurs van plantmateriaal, zoals bloemisten en telers, voorkomen zo dat er verontreinigingen ontstaan in vervolgstappen tijdens het werken met dit materiaal.

Met welke technieken detecteer je schadelijke organismen?

Biologische screening van schadelijke organismen helpt bij het uitvoeren van goed fytosanitair onderzoek. Het ontwikkelen van efficiënte detectiemethoden voor het opsporen van de schadelijke micro-organismen is daarom onderdeel van fytosanitair onderzoek.

Te denken valt aan een DNA-test als een Polymerase Chain Reaction (PCR) en/of sequencing of detectie op basis van eiwitten met een enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Het gaat er vooral om de gevaarlijke organismen tijdig in beeld te krijgen. Daar zijn dus specifieke detectiemethoden voor nodig vanuit het laboratorium, zoals de stichting Bloembollenkeuringsdienst BKD in huis heeft.

“De wereldwijde handel in planten en plantaardige producten neemt toe en daarmee ook het risico op plantenziektes”
tk2

Bestrijding en monitoring in fytosanitair onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA) en de keuringsdiensten voeren een fytosanitair inspectieprogramma uit in alle schakels van de plantaardige productieketens. Met name bij de import van plantmateriaal zijn nauwkeurige inspecties vereist.

De Nederlandse overheid heeft de internationale plicht om de garantie af te geven dat plantaardige producten op het moment van export voldoen aan de fytosanitaire eisen van het land van bestemming en vrij zijn van schadelijke organismen. Als blijkt dat het plantaardige product in het land van bestemming niet voldoet aan de eisen, dan wordt het product afgekeurd en vernietigd of teruggezonden en ontvangt Nederland een notificatie.

tk3

Alles weten over de ins & outs van fytosanitair onderzoek?

Fytosanitair onderzoek in zes stappen: hoe werkt het?

Belangrijkste topics bij fytosanitair onderzoek

Do’s en don’ts bij fytosanitair onderzoek

Profile picture of Ilse Bos-Naus Msc Biology

Geschreven door Ilse Bos-Naus Msc Biology

Lees meer van Ilse Bos-Naus Msc Biology icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark